اقتصادی

ایستادن در طرف درست تاریخ

فصل اقتصاد - بسیاری از بحران‌های اقتصادی کشورمان محصول سیاست‌های به ظاهر جذاب و زیبایی بوده که در گذشته با همراهی توده مردم اجرا شده‌اند. درباره بسیاری از این تصمیمات هم اگر رای‌گیری می‌شد، احتمالاً رای می‌آورده‌اند. اما باید دید چه کسانی در آن برهه کوتاهی کرده‌اند؟ کسانی که در آن زمان متوجه اشکالات این سیاست‌های اشتباه بودند اما صدایی از آنها در نیامد تا این راه غلط پیموده شود، مقصر اصلی بوده‌اند.

بانک‌های خصوصی، خلق پول و تورم

فصل اقتصاد - اگر در یک اقتصاد شاهد خلق نقدینگی به‌‌‌صورت بی‌‌‌رویه هستیم، به‌‌‌‌‌‌‌‌‌جای این برداشت اشتباه که علت این مشکل نوع مالکیت بانک‌‌‌ است، باید انگشت اتهام را به سوی کیفیت مقررات و نظارت بر مدیریت ریسک نشانه بگیریم.

دیوار کوتاه صنعتگران

فصل اقتصاد - موضوع قیمت‌گذاری در اقتصاد کشورمان معضلی مزمن و ساختاری است و صرف‌نظر از اقتصاد سیاسی ماجرا و نفع‌برندگان از این آشوب و درهم‌ریختگی قیمتی، ناشی از عجز و عدم درک معنای «قیمت» در اقتصاد است.

بوی ناخوشایند

فصل اقتصاد - عاطفه چوپان / نویسنده نشریه امروزه و در شرایط کنونی اقتصاد، چالش‌های بی‌شماری مقابل صنایع مختلف، از جمله صنعت تهویه مطبوع، قرار گرفته است. این چالش‌ها و مشکلات باعث نارضایتی بسیاری از تولیدکنندگان و صنعتگران شده و فعالیت‌های تولیدی آنها را با سختی‌های زیادی مواجه کرده است.

هزینه‌های سربار

فصل اقتصاد - رونق تولید کلیدواژه‌ای است که تمامی مسوولان به آن تاکید می‌کنند و وعده آن را می‌دهند. مهدی بستانچی، رئیس هیات‌مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان سیستم‌های تهویه مطبوع ایران، معتقد است؛ برای رونق تولید و تسهیل فضای کسب‌وکار باید هزینه‌های سربار تولید که عمدتاً ناشی از سیاست‌های دولت است کاهش یابد. بستانچی با تشریح وضعیت عمومی حاکم بر تولید پیشنهاد می‌کند، در دو سال پایانی دولت آقای رئیسی، از صندوق توسعه ملی برای نوسازی و ورود فناوری و ماشین‌آلات روز در بنگاه‌های کوچک و متوسط صنعتی استفاده شود.

«جلسه» مدیرعامل چند دقیقه است؟

فصل اقتصاد - «جلسه» مدیرعامل با مدیران، در برخی شرکت‌ها به «سوهان روح» تبدیل می‌شود؛ چرا چنین است و آیا «جلسه» خوب است یا بد؟ مطالعات صورت‌گرفته برای این دو پرسش می‌گوید: مدیران عامل برای برگزاری «جلسه مفید» باید دو خط‌قرمز را رعایت کنند؛ حداکثر نیم‌ساعت، آن هم برای جواب به سه سوال. این پژوهش، «قدم‌زدن 60 دقیقه‌ای روزانه در شرکت» را به جای «جلسه پشت‌ جلسه» توصیه می‌کند.

بانک‌مرکزی را تعطیل کنید

فصل اقتصاد - سخنرانی‌های پرشور نامزد پیشتاز ریاست‌جمهوری آرژانتین چند ماهی است که اخبار مربوط به این کشور را به تسخیر درآورده است. خاویر مایلی که احتمالا تا کمتر از 20 روز دیگر پیروز انتخابات می‌شود، در سخنرانی‌های پیشین خود از ایده حذف بانک مرکزی آرژانتین و دلاریزه کردن دفاع کرده است. نشریه اکونومیست یکی از سخنرانی‌های مبسوط او را ترجمه و منتشر کرده است.

ضرورت احتیاط در تحلیل آمارهای مثبت

فصل اقتصاد - دکتر کامران ندری* گزارش بانک‌مرکزی از آمارهای پولی نشان می‌دهد که نقدینگی از فروردین تا مردادماه سال‌جاری 1/ 8‌درصد رشد کرده است. در عین حال، نسبت پول به نقدینگی در مردادماه نسبت به فروردین‌ماه از 26‌درصد به 1/ 25‌درصد کاهش یافته است. این امر به این معناست که رشد پول در این فاصله از رشد نقدینگی کمتر بوده است. بنابراین، به نظر می‌رسد در این دوره زمانی، انگیزه مردم برای استفاده از نقدینگی ایجادشده در اقتصاد جهت خرید و فروش و انجام مبادلات کاهش یافته است. نرخ بهره واقعی مورد انتظار سپرده‌های بلندمدت یک‌ساله در مقایسه با نرخ بهره واقعی مورد انتظار سایر سرمایه‌گذاری‌های جایگزین جذابیت نسبتا بیشتری پیدا کرده است و عموم مردم در سطح کلان اقتصاد، در شرایط فعلی، سپرده‌گذاری در بانک را نسبت به سایر سرمایه‌گذاری‌های مالی مرجح می‌دانند. بنابراین انتظارات تورمی اندکی فروکش کرده است و تقاضا برای جزء غیر‌پولی -اما نزدیک به پول- نقدینگی که به آن شبه‌پول می‌گویند، افزایش یافته است. از منظر اقتصاد پولی، چنین تحولاتی در صورت تداوم، نشانه‌های مثبتی از کاهش نرخ تورم محسوب می‌شود.

روی دیگر بنگاه‌داری بانک‌ها

فصل اقتصاد - اخیرا با نصب یک دیوارنوشته در میدان ولیعصر پیرامون بانک‌ها هجمه رسانه‌ای شدیدی علیه بنگاه‌داری و ملک‌داری بانک‌ها مطرح شده و این فشارها تا حدی بالا گرفته است که مقامات پولی نیز با این جریان همسو شده‌اند و برخی نمایندگان مجلس مواضعی سخت در این رابطه گرفته‌اند. در فضایی که سروصداهای یکسویه زیاد و شدید است، شاید مناسب باشد موضوع از زاویه متفاوتی نیز نگریسته شود. شاید قضاوت‌ها در این زمینه قدری اصلاح شود.

محل تولید سیاست‌های ضدتولید

فصل اقتصاد - فعالان اقتصادی معتقدند با وجود اخبار خوش گشایش‌های دیپلماتیک، سیاستگذار همچنان به سمت ایجاد تحریم‌های داخلی بر سر راه فعالان اقتصادی پیش می‌رود. رئیس اتاق ایران در چهارمین نشست دور جدید هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، ابرچالش امروز کشور را ضعف توان تولید رقابت‌پذیر عنوان کرد و نسبت به اثرات تصمیمات دولت بدون حضور نمایندگان بخش خصوصی هشدار داد.

خوان‌آخر خودروهای وارداتی؟

فصل اقتصاد - تحویل خودروی وارداتی به متفاضیان پس از گذشت هفت‌ماه از نابسامانی تامین ارزی و اخذ مجوز از سازمان ملی استاندارد و سازمان حفاظت محیط زیست، حالا به مانع قیمت‌گذاری برخورد کرده است. صفر تا صد واردات خودرو به کشور پس از گذشت یک‌سال از ابلاغ آیین‌نامه ورود خارجی‌ها، به‌صورت دستوری از سوی سیاستگذار هدایت شده است.

پادزهر رکود مسکن

فصل اقتصاد - بازار مسکن طی سه ماه گذشته از «تورم شدید قیمت» در امان بود؛ در مقاطعی از این بازه 90روزه، قیمت آپارتمان در تهران و دست‌کم کلان‌شهرهای دیگر کشور، کاهش پیدا کرد و در مقاطعی نیز بازار شاهد ایستایی قیمت‌ها بود. آیا این وضعیت در نیمه دوم امسال ادامه پیدا می‌کند؟ چهار صاحب‌نظر اقتصاد مسکن در پاسخ به این پرسش «دنیای‌اقتصاد»، یک سناریو را محتمل دانستند.

ماشین‌آلات صنعت دارو 10 سال دیگر مستهلک می‌شوند

فصل اقتصاد - ابراهیم رئیسی که بر سر کار آمد، نامه‌ای با امضای رئیس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، به رئیس‌جمهوری نوشت و از وضعیت بد صنعت دارو گفت و حالا می‌گوید در دو سال گذشته اتفاقی در صنعت دارو نیفتاده است؛ صنعتی که تجمیع تعارض منافع است. دخالت‌های دولت در این صنعت به تولید آسیب زده و هم به جامعه همه ممکن است تا مدت‌ها وضعیت همین باشد. محمد عبده‌زاده، رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران از تعارض منافع در صنعت دارو می‌گوید؛ تعارضی که حالِ این صنعت را بد کرده است.

آرامش بازارها قبل از توفان اقتصادی

فصل اقتصاد - مردان اقتصادی دولت سیزدهم طی هفته‌ها و ماه‌های اخیر مدام در خصوص افزایش صادرات نفتی کشور فضاسازی کرده و مدعی هستند منابع ارزی بیشتری وارد کشور می‌شود.

سیاه‌چاله تامین مالی بنگاه‌ها

فصل اقتصاد - نظام تامین مالی در ایران برای بنگاه‌ها به تونلی تاریک تبدیل شده است که یا به انتهای مشخصی ختم نمی‌شود یا اگر هم راهی برای دستیابی به نقدینگی برای بنگاه‌ها وجود داشته باشد، مسیر به قدری صعب و سخت است که صنعتگران از انجام آن پشیمان خواهند شد.

شغل دوم خودروسازان

فصل اقتصاد - خودروسازان ارز مورد نیاز برای واردات قطعه و خودروهای خارجی را چگونه تامین می‌کنند؟ آنچه مشخص است «ارز با منشأ صادرات» یکی از کانال‌های تامین ارز تولیدکنندگان محسوب می‌شود. این در شرایطی است که خودروسازان در غیاب صادرات خودرو، صادرات محصولات پتروشیمی، فلزات، قیر، مواد معدنی و خشکبار را نیز در دستور کار گذاشته‌اند تا بخشی از منابع ارزی خود را تامین کنند.

بنگاه‌داری بانک‌ها: دعوا بر سر هیچ

فصل اقتصاد - دکتر داود سوری غالب مساله‌هایی که در اقتصاد کشور ما مطرح می‌شوند و مبنای سیاستگذاری و قانون قرار می‌گیرند در نوع خود یکتا و بی‌همتاست. یکی از آنها همین موضوع بنگاه‌داری بانک‌هاست که به‌جرات می‌توان گفت در کمتر جامعه‌ای مساله است و در کمتر نوشته‌های علمی بتوان ردی از آن یافت. البته منظور از بنگاه طبعا بنگاه معاملات ملکی نیست، بلکه کارخانه‌های تولیدی و خدماتی است یا حتی بزرگراه‌ها و نهادهایی است که جریان نقد مستمر و مطمئن برای بانک فراهم بیاورند. عادت کرده‌ایم به جای اینکه چرایی یکتایی و بی‌همتایی مسائل را مورد سوال قرار دهیم و سعی در حل ریشه‌ای مسائل داشته باشیم، بیشتر به پاک کردن عوارض هر مساله و هیاهوهای عامه‌پسند بپردازیم و منتظر بمانیم تا همان مساله از جای دیگر سر باز کند و دوباره روز از نو روزی از نو.

40 درصد لوازم خانگی از طریق قاچاق تأمین می‌شود

فصل اقتصاد - شروع تحریم‌های آمریکا برای صنعت لوازم خانگی هم دردسرآفرین بود و هم فرصتی برای تلاش دوباره بود؛ این چکیده‌ای از گفته‌های علیرضا محمدی دانیالی، رئیس هیات‌مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی ایران است. او معتقد است که دولت باید با تدوین سیاست‌ها و استراتژی توسعه‌ای ملی مسیر را برای رشد صنعت لوازم خانگی فراهم کند، اما به جای حمایت با قیمت‌گذاری دستوری و ممنوعیت و محدودیت‌های متعدد مسیر رشد این صنعت را دچار چالش کرده است. این گفت‌گو را بخوانید.

آنچه بر اقتصاد ایران گذشت

فصل اقتصاد - اقتصاد ایران هویت سیاست‌گذاری اقتصادی را در خود حفظ کرده و فقط در مواقعی که ناچار می‌شده و اختیار دیگری نداشته است و فشار زیادی به آن وارد می‌شده، دست به اصلاحاتی در قیمت‌ها می‌زده است که فقط موقتی بوده و بعد از مدتی آن آثار برداشته می‌شده است.

دور باطل تورم و قیمت‏‌گذاری دستوری

فصل اقتصاد - نگاهی به تاریخ اقتصادی نیم‌قرن اخیر در کشور ما نشان می‌دهد تورم مزمن دو رقمی به همراه قیمت‌گذاری دستوری تبدیل به دو ویژگی اصلی اقتصاد ایران در این مدت شده و دور باطلی را تشکیل داده است که می‌توان آن را تله توسعه‌نیافتگی دانست. از یکسو، دولت با سیاست‌های مالی و پولی نادرست به تورم دامن زده و از سوی دیگر، با سیاست سرکوب مالی و قیمت‌گذاری دستوری به جنگ تورم رفته است.

آشفته‌بازار

فصل اقتصاد - این روزها از ورشکستگی و فساد در بانک‌ها می‌گویند و مسیرهای پیش روی؛ یکی از پرسش‌هایی که در این مقاله به آن جواب داده شده این است که آیا تأسیس بانک‌های خصوصی توانسته جبران ناکامی گفته‌شده در بانک‌های دولتی را بکند، یا خود در تشدید مشکلات اقتصادی دخیلی بوده است؛ این مقاله را بخوانید.

صنعت برق و اهمیت سرمایه‌گذاری

فصل اقتصاد - هرچند در تابستان امسال تلاش شد که با وجود فشار بر شبکه برق، برق خانگی با مشکل و قطعی مواجه نشود اما در این تردیدی وجود ندارد که برای کاهش فشار بر این صنعت و همچنین تامین برق صنعتی باید به شکل زیرساختی برنامه‌هایی جدید را در دستور کار قرار داد.

اقتصاد جهانی و محدودیت‌های ایران

فصل اقتصاد - در این تردیدی وجود ندارد که اقتصاد ما در سال‌های گذشته با محدودیت‌های بین‌المللی دست و پنجه نرم کرده که اگر نبودند شرایط به شکلی متفاوت رقم می‌خورد و البته با وجود این موانع همچنان ظرفیت‌هایی در داخل

اقتصاد ایران و معضل قیمت دستوری

فصل اقتصاد - موضوع قیمت‌گذاری دستوری و نرخ ارز غیرواقعی، مساله‌ای است که حوزه تولید را با مشکل روبرو کرده است. به عنوان‌مثال، زمستان سال قبل، در زنجیره ارزش فولاد، پتروشیمی و فلزات رنگی، موادی که در بورس عرضه می‌شد، دچار مشکلاتی شد.

پاشنه آشیل تولید دانش‌بنیان

فصل اقتصاد - سیاستگذار برای شتاب‌دهی به دانش‌بنیان‌ها، از بسته 15همتی رونمایی کرده که شامل تمهیداتی در زمینه سرمایه‌گذاری، ضمانت‌نامه، تامین مالی و ایجاد بازار می‌شود. این درحالی است که بیشترین تعداد واحدهای راکد کشور را شرکت‌های دانش بنیان تشکیل می‌دهند. دانش‌بنیان‌ها، با وجود افزایش سهم تسهیلات پرداختی، سهم اندکی در اقتصاد دارند.

آدرس بازدهی 2 رقمی در بورس

فصل اقتصاد - بررسی اعداد و ارقام بازار سهام نشان می‌دهد که شاخص کل بورس تهران در 6ماه نخست سال جاری با رشد 2/ 8درصدی همراه شده است. این در حالی است که اوراق بادرآمد ثابت در همین مقطع زمانی، به‌طور میانگین ماهانه بازدهی 2درصدی را نصیب صاحبان خود کرده‏است. این موضوع حاکی از عملکرد ضعیف بازار سهام به‌عنوان یک بازار پرریسک است.

تهدید نظام پولی و بانکی

فصل اقتصاد - دکترسیدمحمود کاشانی* قانون «پولی ‏و بانکی‏ کشور» با ابتکار و پشتکار شادروان دکتر عبدالعلی ‏جهانشاهی، استاد دانشکده حقوق دانشگاه تهران و رئیس وقت بانک مرکزی ایران در سال1351 با بهره گرفتن از قوانین پیشرفته اروپایی در مجالس‏ شورای‏ ملی و سنا به تصویب رسید.

هشدار نسبت به قطع گاز صنایع در فصل سرد سال

فصل اقتصاد - نگرانی با ذات کارآفرینی در ایران گره خورده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌است. نگرانی از شرایط کسب‌وکار، ارز، مالیات، بیمه و ‌هزاران موضوع دیگر. گاهی این نگرانی‌ها با تدبیرهای فوری به‌سرعت برطرف می‌شود و گاهی هم نگرانی به بحران و پس از آن به خسارت منتهی می‌شود.

«نه» به خروج فولاد از بورس

فصل اقتصاد - دولت تصمیمی برای خروج فولاد و سیمان از بورس کالا ندارد. این خبری بود که وزیر اقتصاد روز گذشته عنوان کرد و افزود: «وزارتخانه‌های اقتصاد و صمت با ادامه وضعیت فعلی درخصوص عرضه سیمان و فولاد در بورس کالا موافق هستند و اگر نیاز به اصلاحاتی هست، در همین چارچوب انجام شود.» به عبارت ساده‌تر خبری از خروج آهن و سیمان از بورس کالا نیست.

ستون فقرات اقتصادهای پیشرفته

فصل اقتصاد - کسب‌وکارهای خانوادگی، موتور محرکه اقتصادهای پیشرفته محسوب می‏شوند؛ به‌صورتی‌که حداقل 70درصد تولید ناخالص کشورهای توسعه‌یافته حاصل فعالیت این بنگاه‌ها است. در ایران با وجود اینکه در دهه‌های گذشته شرکت‌های خانوادگی موفقی تاسیس شده، اما به دلیل عدم توجه به مساله جانشین‌پروری، عمر برخی از این شرکت‌ها همزمان یا کمی بعد از درگذشت موسس پایان یافته است.

اخبار خواندنی

ایستادن در طرف درست تاریخ

بانک‌های خصوصی، خلق پول و تورم

دیوار کوتاه صنعتگران

بوی ناخوشایند

هزینه‌های سربار

«جلسه» مدیرعامل چند دقیقه است؟

بانک‌مرکزی را تعطیل کنید

ضرورت احتیاط در تحلیل آمارهای مثبت

روی دیگر بنگاه‌داری بانک‌ها

محل تولید سیاست‌های ضدتولید

خوان‌آخر خودروهای وارداتی؟

پادزهر رکود مسکن

ماشین‌آلات صنعت دارو 10 سال دیگر مستهلک می‌شوند

آرامش بازارها قبل از توفان اقتصادی

سیاه‌چاله تامین مالی بنگاه‌ها

شغل دوم خودروسازان

بنگاه‌داری بانک‌ها: دعوا بر سر هیچ

40 درصد لوازم خانگی از طریق قاچاق تأمین می‌شود

آنچه بر اقتصاد ایران گذشت

دور باطل تورم و قیمت‏‌گذاری دستوری

آشفته‌بازار

صنعت برق و اهمیت سرمایه‌گذاری

اقتصاد جهانی و محدودیت‌های ایران

اقتصاد ایران و معضل قیمت دستوری

پاشنه آشیل تولید دانش‌بنیان

آدرس بازدهی 2 رقمی در بورس

تهدید نظام پولی و بانکی

هشدار نسبت به قطع گاز صنایع در فصل سرد سال

«نه» به خروج فولاد از بورس

ستون فقرات اقتصادهای پیشرفته

جامعه کلنگی یا نظریه کلنگی؟

وعده‌های شیرین «آرام» در اتاق تهران

شرکت شما چگونه «مرفه» می‌شود؟

شکست فروش دستوری خودرو

سلطه دولت بر صنعت پالایش

تعهد به نوآوری

روزی که حساب‌های بانکی وارد یک کارت شد

ردبول به شما بال می‌ده

تاثیر نرخ بهره در جذابیت بازار

اما و اگر تعلیق کارت‌های بازرگانی

هوش‌مصنوعی در مایکروسافت

سبقت ملکی در حومه پایتخت

بورس؛ بیم‏‏‏‏‏‏‏‌ها و امیدها

زوربای یونانی که سر از اسپانیا درآورد

تولید صنعتی جهان درجا زد

رتبه ایران در آزادی اقتصادی

بایدن به دنبال معاهده دفاعی با عربستان

انقلاب در صنعت هتل‌داری

بانکداری مدرن در عصر جدید

پیام ثروت‌آفرین

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.