یادداشت

سفر بی‌ترافیک منتظر طرح مجلس

فصل اقتصاد - ازدحام کم‌سابقه مسافر در جاده‌های شمال از پنج‌شنبه گذشته تا ساعات پایانی دیروز باعث شد عملا 2روز از پکیج تعطیلاتی که مسافران برای خود طراحی کرده بودند، در ترافیک، سوخت شود. این وقت‌کشی، تاوان مکرر «تقویم نامناسب تعطیلات» است که قرار شده با طرح مجلس برای تصویب «آخرهفته 2روزه»، یک‌بار برای همیشه خاتمه یابد. کلیات این طرح در کمیسیون اجتماعی تصویب شد.

عیار دلاری شاخص بورس

فصل اقتصاد - دنیای‌‌‌‌‌‌اقتصاد- محمد‌‌‌‌‌‌فاضل نوربخش : بررسی وضعیت شاخص کل بازار سهام نشان می‌دهد با وجود اینکه نماگر اصلی بورس از روزهای پایانی سال1401 روند صعودی پیش گرفته و قله تاریخی خود را در سال جاری شکسته اما، ارزش دلاری شاخص، نمایان‌گر عقب‌ماندگی 54درصدی از قله 99 بوده است. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد در مقایسه با سال99 نقدینگی لازم برای تسریع حرکت شارپی شاخص وجود ندارد.

ایستادگی روی اولویت‌ها

فصل اقتصاد - تعقیب اولویت‌های راهبردی یک سیستم پیچیده، در مقیاس یک‌کشور و نظامات اجتماعی و سیاسی و فرهنگی آن، به ارتباط موثر و گفت‌وگوی مولد میان مجموعه کنشگران سیستم در حداقل چهار سطح اساسی شامل 1- شناخت وضعیت موجود، 2- محاسبه صحیح ظرفیت‌ها، 3- گزارش قابل اتکا از مسیر حرکت و دستاوردها و در نهایت 4- بررسی شکست‌ها و آسیب‌ها و ناکامی‌ها احتیاج دارد.

سفر سلطان به روایت معاون رئیسی

فصل اقتصاد - سیدمحمد حسینی، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» از سفر سلطان عمان به ایران رمزگشایی کرد. به گفته وی، ایجاد روابط میان ایران و مصر یکی از بحث‌های مطرح‌شده در دیدار با سلطان عمان بود که مقام معظم رهبری از آن استقبال کردند. معاون رئیسی ادامه داد: عمان همکاری و گاهی میانجی‌گری‌هایی برای ایران انجام داده که نتایج خوبی به همراه داشته است.

ریشه رکود سپرده‌گذاری

فصل اقتصاد - رشد مانده سپرده‌های بانک‌های بورسی کمتر از یک‌درصد شده و نیمی از بانک‌های مورد بررسی شاهد کاهش مانده سپرده‌ها بوده‌اند. این موضوع می‌تواند نشانگر خروج سپرده‌های بلندمدت از بانک‌ها به سمت بازارهای موازی، باتوجه به تورم باشد. بدون شک متهم ردیف اول استقبال سرد مردم از سپرده‌های بانکی را می‌توان اختلاف قابل توجه انتظارات تورمی با نرخ سود سپرده بانکی دانست.

چرا نمی‌توانیم بر اولویت‌ها بایستیم؟

فصل اقتصاد - حسین سلاح‌ورزی طی یک الی دو دهه گذشته اقتصاد ایران به‌عنوان نقطه کانونی اقتدار ملی و انسجام اجتماعی کشور، مورد توجه عموم سیاستگذاران ارشد کشور بوده و به‌طور ویژه مقام معظم رهبری با هوشیاری استراتژیک ویژه، همواره بر راهبردهای ضروری برای تحقق رشد پایدار و شکوفایی ظرفیت‌ها در این حوزه تاکید و تمرکز داشته‌اند. کافی است مروری گذرا بر سیاست‌های کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری طی این دو دهه حول موضوعاتی همچون اجرای اصل44 قانون اساسی، بهبود مستمر فضای کسب‌وکار و حمایت از تولید، اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش‌بنیان و... داشته باشیم تا ببینیم ایران از حیث جهت‌گیری‌های راهبردی مترقی در سیاست‌های کلی کشور برای حمایت از تولید و رشد اقتصادی پایدار از موقعیت ممتازی برخوردار بوده و هست. سوال اینجاست که با وجود عزم سیاسی راسخ در سطوح عالی حاکمیتی و جهت‌گیری‌های مترقی در عرصه سیاستگذاری برای تحقق رشد پایدار مبتنی بر بهره‌وری، چرا میانگین رشد اقتصادی کشور برای بیش از یک‌دهه نزدیک به صفر بوده و متناسب با آن قدرت خرید و رفاه خانوار ایرانی طی این دوره با سقوطی دردناک مواجه شده است؟!

کارآمدسازی صندوق ثروت ایران

فصل اقتصاد - دنیای‌اقتصاد-طیبه نوری : مدیر عامل موسسه جهانی صندوق‌های ثروت ملی، نسخه بهینه‌سازی صندوق ثروت ایران را منتشر کرد. دیه گو لوپز معتقد است حرکت ایران از سمت صندوق تثبیت به صندوق توسعه‌محور و تلاش برای جذب سرمایه‌گذار خارجی از یکسو و متنوع کردن سبد سرمایه‌گذاری در این صندوق از سوی دیگر، می‌تواند علاوه بر بهینه‌سازی، جایگاه صندوق توسعه ملی ایران را در بین 10صندوق برتر دنیا قرار دهد.

میزبانی اعراب از دلارهای جهانی

فصل اقتصاد - اهالی خلیج‌فارس، از جمله عربستان و قطر در جذب سرمایه‌ مستقیم خارجی موفق عمل کرده‌اند. سرمایه‌گذاری خارجی در عربستان در سال2022 به 144میلیارد دلار رسیده است. اکنون 37درصد از پروژه‌های صنعتی و 930کارخانه عربستان با سرمایه خارجی اداره می‌شوند. قطر نیز با 25برابر کردن جذب سرمایه‌گذاری خارجی خود، اکنون میزبان 30میلیارد دلار سرمایه از کشورهای دیگر است.

اهمیت حمایت از قدرت خرید مردم

فصل اقتصاد - یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی که در شرایط فعلی تصمیم‌گیران باید برای آن برنامه دقیق داشته باشند، حمایت از مردم در برابر مشکلات اقتصادی است.

دریای گسترش دخالت‌های اقتصادی

فصل اقتصاد - یکی از تفاوت‌های موضوعات مرتبط با علوم اجتماعی با سایر دانش‌ها این است که این موضوعات به‌دلیل سروکار داشتن با زندگی فردی و اجتماعی روزمره شهروندان، به‌طور معمول، محل بحث و جدل عمومی قرار می‌گیرند. اظهارنظر آزادانه شهروندان در مورد حوزه‌های مرتبط با علوم اجتماعی، به‌طور عام و دانش اقتصاد، به‌طور خاص، یک‌حق عمومی است و بیش از آن، می‌تواند از پویایی فکری جامعه حکایت داشته باشد؛

طرح‌واره اتاق دهم

فصل اقتصاد - گمانه‌زنی‌ها از احتمال تشکیل حداقل سه طیف در میدان رقابت انتخابات هیات رئیسه اتاق ایران خبر می‌دهند. طیفی که به نایب رئیس کنونی اتاق یعنی حسین سلاح‌ورزی نزدیک است، طیفی که احد عظیم‌زاده آن را هدایت می‌کند و طیفی که یونس ژائله را حمایت می‌کند. از میان سه چهره نام‌برده، سلاح‌ورزی و عظیم‌زاده به صراحت کاندیداتوری خود را برای ریاست اتاق اعلام کرده‌اند.

تحریم و خسارت‌های نفتی ایران

فصل اقتصاد - میزان درآمدهای نفتی ایران در زمان تحریم‌ها چقدر است و تحریم‌ها با درآمدهای نفتی ایران چه کرده است؟ روز گذشته ناصر همتی توییتی را منتشر کرد و در آن اعلام کرد ایران در ماه آوریل تنها 14درصد عراق توانسته سهم از درآمدهای نفتی‌اش داشته باشد.

رفتار هیجانی در بورس

فصل اقتصاد - گروه گزارش : بسیار پیش‌آمده است که بشنوید، رفتار هیجانی سهامداران در بورس باعث فلان موارد شد!؟ ولی آیا می‌دانید رفتار هیجانی در بورس چیست و چه تاثیری می‌تواند درروند قیمتی سهام مختلف داشته باشد؟ رفتار هیجانی در بورس همه آن دسته از اقداماتی است که بدون فکر، منطق و به‌دوراز هرگونه تحلیلی و درنتیجه هیجانات بازار و احساسات فرد یک سرمایه‌گذار انجام می‌دهد که مطمئناً می‌تواند ضرر و زیان بسیاری برای فرد و همین‌طور بازار بورس به همراه داشته باشد و همین عدم آگاهی کافی و غلبه هیجانات بر منطق سرمایه‌گذاری، موجب شده است که افراد زیادی از این موضوع سوءاستفاده کرده و سهم‌های بی‌ارزش را باقیمت بالا به ما بفروشند و سهم‌های باارزش ما را در کف قیمت خریداری کنند! پس بررسی و آگاهی از رفتار هیجانی در بورس می‌تواند ما را ازاین‌گونه رفتارهای غیرحرفه‌ای در بورس دور کند، لذا این مطلب با شما کمک می‌کند تا همه‌چیز درباره کنترل رفتار هیجانی در بازار بورس را یاد بگیرید، پس با کد بورسی همراه شوید تا به زبان ساده‌این مهارت را کسب کنید.

تحفه بورسی سلطان عمان

فصل اقتصاد - دنیای اقتصاد- عاطفه چوپان : اثر سفر سلطان عمان به ایران به‌دلیل احتمال کاهش قیمت دلار و بهبود روابط تجاری می‌تواند بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار دهد. آزاد‌سازی منابع دلاری، سبب هزینه‌کرد آن در بخش‌های زیربنایی می‌شود و بهبود تجارت وضعیت صنایع صادراتی بورسی را بهتر خواهد کرد. البته جزئیات محتوای مذاکرات طرف عمانی مخابره نشده؛ اما عده‌ای به تاثیرات بلندمدت این سفر امیدوارند.

تحریم‏‏‌های نامشروع در پرونده هالک

فصل اقتصاد - دکتر حمید قنبری ایالات متحده آمریکا سال‌هاست که تحریم‏‏‌های گوناگونی را علیه جمهوری اسلامی ایران وضع و اعمال می‌کند. در رابطه با مشروعیت یا عدم‌مشروعیت حقوقی این تحریم‏‏‌ها از منظر حقوق بین‌الملل بحث‏‏‌ها و استدلال‌های مفصلی ارائه شده است.

دلاریزه شدن یا دلارزدایی؟

فصل اقتصاد - دکترعبدالناصر همتی* در حال حاضر دلار آمریکا بخشی از 88درصد کل انتقالات بین‌المللی بوده و همچنان ذخیره غالب بین‌المللی است. بانک‌های مرکزی و شرکت‌های بزرگ در سراسر جهان دلار آمریکا را همچنان به‌عنوان بخشی از ذخایر ارزی خود نگه می‌دارند. ذخایر دلاری کشورها بخشی از تقاضا برای اوراق قرضه دولتی آمریکا در بازارهای مالی را افزایش داده است.

موتور تقاضا در سامانه خودرو

فصل اقتصاد - مهلت ثبت‌نام در دور دوم فروش یکپارچه خودرو روز گذشته به نیمه خود رسید. این در شرایطی است که پیش‌ثبت‌نام در این مدت میلیونی شد. در مرحله دوم، خبری از محصولات ایران‌خودرو نیست. حال آنکه خودروهای بخش خصوصی حضور پررنگی دارند. «دنیای‌اقتصاد» تورم انتظاری، کاهش دستوری قیمت مونتاژی‌ها و ابهام در زمان برگزاری فروش سوم را سه محرک تقاضا می‌داند.

درد ماندگار

فصل اقتصاد - گفته می‌شود مالیات در سال‌جاری حدود 800هزارمیلیاردتومان و فروش نفت حدود 400هزارمیلیاردتومان درآمد خواهد داشت. بنابراین منابع عمومی 2هزار هزارمیلیاردی از کجا تامین می‌شود؟ از محل صندوق ذخیره ارزی یا فروش اسناد. این کسری بودجه را همچنان که سال گذشته داشتیم، در سال‌جاری هم خواهیم داشت و سال‌های آینده هم به همین صورت است

بودجه 1402 زیر ذره‌بین

فصل اقتصاد - بودجه، برنامه مالی یک‌ساله دولت و شامل واژه‌‌‌ها و ارقامی است که هزینه‌‌‌های رسیدن به اهداف معین را مشخص می‌کند. اهداف مهم بودجه عبارتند از: ارتقای کارآیی اقتصادی، ‌‌‌بهبود توزیع درآمد و ثبات‌بخشی به اقتصاد کلان.

تنها راه مهار تورم

فصل اقتصاد - کسری بودجه دولت درنهایت به تورم و افزایش نرخ ارز منجر خواهد شد؛ اما بحثی که وجود دارد هزینه‌‌‌هایی است که دولت ایجاد می‌کند و در جیب مردم سرشکن خواهد شد. این رویه، ‌‌‌روند طبیعی اقتصاد است و از آن گریزی نداریم. دولت‌‌‌ها نیز ممکن است بتوانند با برخی دخالت‌‌‌ها این روند را تحت‌تاثیر قرار دهند؛ اما نمی‌‌‌توانند از آن فرار کنند و تنها می‌‌‌توانند آن را به تاخیر بیندازند

شاخص راهنما در بورس تهران

فصل اقتصاد - دنیای‌اقتصاد- محمد‌فاضل نوربخش : بررسی شاخص کل و شاخص هموزن نشان می‌دهد در بازه بلندمدت، شاخص هموزن نماگر بهتری برای بازار سهام به شمار می‌آید. به عبارت دیگر، ازآنجاکه از میان 664نماد بورسی و فرابورسی تنها سه نماد «فارس»، «فولاد» و «فملی» با انحصار 16درصد ارزش کل بازار می‏توانند به راحتی روند شاخص کل را تغییر دهند. بنابراین شاخص هموزن معیار بهتری برای نمایش وضعیت بازار است.

منبع تغذیه تورم 1402

فصل اقتصاد - دنیای اقتصاد - صبا نوبری : کسری بودجه در اقتصاد ایران به‌دلیل رویکرد دولت در تامین آن از محل منابع بانک مرکزی و اثرگذاری بر تورم به یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های سیاستگذار بدل شده است. برآوردها نشان می‌دهد نسبت کسری بودجه1402 به منابع عمومی حدود 25 تا 35درصد خواهد بود. «دنیای‌اقتصاد» آثار و نتایج پولی این موضوع را در گفت‌وگو با کارشناسان بررسی کرده است.

ضرورت عقب‌نشینی بانک مرکزی از خط مقدم تجارت خارجی

فصل اقتصاد - یک بانک مرکزی پیشرفته اساسا به لزوم استقلال سیاست ارزی خود از سیاست تجاری دولت آگاه است و نقش خود در بازار ارز را به مدیریت نرخ ارز در راستای اجرای نظام ارزی قانونی کشور مبتنی بر ابزارهای نقدی (اسکناس و حواله)، اوراق ارزی و مشتقات ارزی محدود می‌کند و خرید ارز صادرکنندگان و توزیع آن بین واردکنندگان را بر عهده متولیان تجارت خارجی کشور قرار می‌دهد.

سنگ محک متفاوت ورود سرمایه به بورس

فصل اقتصاد - در سال جاری عقب‌ماندگی بازار سرمایه از سایر بازارهای موازی بسیار بیشتر از گذشته است و تا رسیدن بازار سرمایه به بازارهای موازی جای رشد زیادی وجود دارد. این امر نشان می‌دهد که هنوز پتانسیل برای رشد وجود دارد و مساله تورم در کشور هنوز در قیمت سهم‌ها به‌طور کامل منعکس نشده است.

بسته تفکیک قیمت‌گذاری از «صمت»

فصل اقتصاد - بازوی پژوهشی اتاق ایران نقدی بر طرح تفکیک «صمت» وارد کرد و ایجاد وزارتخانه جدید را زیر سوال برد. در گزارش جدید این مرکز، پیشنهادهایی نیز مطرح شده که از جمله آن واگذاری اقدامات تصدی‌گری از دولت به اتاق‌ها و تشکل‌ها، عضویت در ستاد تنظیم بازار، سلب اختیار در حوزه مداخلات قیمتی از سازمان تعزیرات و سازمان حمایت و دادن اختیار به نهادهای تنظیم‌گر تخصصی در خصوص قواعد قیمت‌گذاری است.

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.