شرارت امر خیر در ایران
بحران‌های پسابحران اقتصادی

بحران‌های پسابحران

  بزرگنمايي:

فصل اقتصاد - چرا گاهی امر خیریه و کارهای خیریه بحران‌هایی در پی دارند؟ پاسخ را در این مقاله بخوانید.
یاسر عرب جامعه‌شناس/ آینده نگر
1 - زن و شوهری ثروتمند تصمیم می‌گیرند کار خیر کنند. بعد با خودشان می‌گویند «خوب حالا چه‏کار کنیم؟» آنگاه آلبوم خاطراتشان را ورق می‌زنند و می‌بینند «آخی! در کودکی خیلی تنها بودیم.» این می‌شود که می‌روند جلوی بهزیستی (سازمانی که نمی‌داند به چه زبانی بگوید توانِ مدیریت آسیب‌های اجتماعی در ایران را ندارد!) و ظرف سه الی چهار سال 45 بچه را به سرپرستی قبول می‏کنند و به شکل اتوبوسی به خانه چهارطبقه‌شان می‌آورند. کار خیر از این پرسر و صداتر؟ از در و دیوار خبرنگار و رسانه‌ها و تشویق و تمجید حواله‌شان می‌شود. به عنوان نیک‌اندیش قدر می‌بینند و بر صدر می‌نشینند و حلقه‌های تازه‌ای از خیرین دور ایشان را می‌گیرند. حالا شب شعر، کنسرت، چلوکبابی شاندیز و... هرآنچه بزرگ‌ترها در آروزیش هستند ویترین زندگی این بچه‌هاست. پس چرا زن و شوهر مهمان ویژه‏برنامه «ماه عسل» صدا و سیما نشوند؟ اما با درد زمان چه کنیم؟ پانزده سال می‌گذرد و بالاخره آخر پاییز می‌شود. نتیجه؟ تعدادی از بچه‌ها در این مدت فرار کرده‌اند. برخی از پسران معتاد شده‌اند. بعضی دختران بزهکار شده‌اند. برخی با یکدیگر ازدواج کرده و طلاق گرفته‌اند و حالا هرکدام سر جنگ دارد با دیگری برای تصاحب بچه و باقی زندگی‌اش! بهزیستی چه می‌گوید؟ «هیچ!» چه دارد بگوید؟ بعد 15 سال می‌گویند «جواز این‌ها را باطل کردیم.» گزارشاتی از مسائل «اخلاقی» مرد سرپرست، از طرف کودکانِ حالا بزرگ‏شده، پرونده قضایی می‌سازد و نیازی به چهار شاهد عادل هم پیدا نمی‌شود! بچه‌ها بعد از مدتی یکی‏یکی شهادت و شکایتشان را پس می‌گیرند! خیریه اما با همین سیستم فضاحت‏بار همچنان دایر می‌ماند! (چون آن مجوز که باطل شده برای بهزیستی بوده و این مجوز را که دایر است نیروی انتظامی داده است! شوخی‌اش هم دیگر بی ‏مزه است، نه؟)
2 - یک سر به چم‏مهر (لرستان) بزنید! مردمانی که قبل از سیل بالاترین همبستگی اجتماعی را داشته‌اند امروز به یک شکاف اجتماعی گسترده دچار شده‌اند. آنان که دیروز زیر تیغ آفتاب مهربانانه گندم درو می‌کردند امروز زیر سایه ابر نامهربانی کینه به سینه می‌ریزند و برای هم دندان می‌سایند! چرا؟ چون خیرین بعد از سیل مداخلات بدون مطالعه‌ای در چم‌مهر داشته‌اند که موجب چشم و هم‏چشمی و احساس تبعیض بین خانواده‌های نیازمند شده است. قبل از سیل سطح زندگی مردم نزدیک به هم بود و هنگام سیل تقریباً همگی زندگی از دست داده بودند. خیرین محترم اما به این‏یکی یخچال داده‌اند و به آن‏یکی نداده‌اند. برای آن‏یکی مبلمان برده‌اند و به این‏یکی زیلو هم نرسیده. آن برادر زندگی‌اش را با سلیقه فلان خیر مثل کاخ ساخته و این برادر همچنان خاکسترنشین است. حتی این کودک سه عروسک دارد و آن‏یکی در حسرت یک اسباب ‏بازی مانده! ختم کلام اینکه بعد از سیلِ آب، حالا سیلِ کینه روستا و مردمش را با خود برده است.
3 - دوست مستندسازی دارم که به دعوت انجمن حمایت از زندانیان برای توصیف وضعیت خانواده‌های زندانیان استانی (اکثراً بی‌بضاعت) مشغول فیلم‏سازی شده است. قرار تولید سی روایت از سی خانواده بوده اما با تولید داستان هفتم پروژه از سمت کارفرما متوقف می‌شود. چرا؟ چون فیلم ایشان (به عنوان یک مستندساز اجتماعی که خود دانش‏آموخته علوم اجتماعی است) واکاوی دقیق ریشه‌های فقر در خانواده زندانیان و متمرکز بر ایده توانمندسازی ایشان بوده است. پس رسماً به ایشان گفته می‌شود «یا فیلم‌های گریه‏دار تولید کنید یا از ادامه همکاری معذوریم! چراکه این اشک ریختن مخاطب است که او را دست به جیب می‌کند.» اینکه برگزارکننده «جشن‌های گل‏ریزان» چه نفع یا نیتی از چرخه استخراج «اشک و پول» دارد البته وظیفه دوست بنده بوده و حدس‌هایی نیز دارد اما اجمالاً از این روند بوی خوبی به مشام نمی‌رسد... .
4 - فهم جامعه ما از کار خیر و امور خیریه و تشکیلات خیریه‌ها و نگاه خیرین و... در چه وضعیتی است؟ بعد از ماجرای غیزانیه، خیریه‏ای تماس گرفته بود که «برای پروژه کشاورزی در خوزستان فلان میلیارد می‌خواهیم هزینه کنیم اما اطمینان نداریم و چون به تو اعتماد داریم، اگر بگویی کار خوبی است ما انجام می‌دهیم!» یعنی فاجعه اینکه خیریه یک‏صدم آن هزینه (پول‏پاشی) را حاضر نیست صرف پژوهش کند و ببیند این رویکرد در درازمدت چه عواقب و پیامدهایی دارد؟ بعد می‌خواهد با یک تماس سروته قصه را هم بیاورد!
5- به بازاندیشی در فرایند «خصوصی‌سازی سازمان بهزیستی» و رصد «منظومه خیرین و خیریه‌ها در ایران» نیازمندیم. چرا برخی پروژه‌های رفع محرومیت (مثلاً در بشاگرد) بعد چهل سال تمام نمی‌شود؟ کاش نهادی، سازمانی، نیرویی، یا سرمایه‏ای نمادین برای بررسی «شرارت امر خیر در ایران» قدمی بردارد.


ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

محمودزاده: تولید مسیری برای مهار تورم/ افزایش نرخ بیکاری در کشور از رشد تورم هم مهلک تر است

دیدار های جداگانه رئیس کل دیوان محاسبات با نماینده ولی فقیه، استاندار و مدیران دستگاه های اجرایی استان فارس/ دستغیب: برقراری انضباط مالی یکی از راه های مهار تورم است/ تدوین دستورالعمل رای نظارت دقیق بر عملکرد شرکت ها

لاجوردی: دولتمردان اقتصادی برای مهار تورم پیوند ریال با دلار را بشکنند/ ارزش‌گذاری‌ها با دلار متوقف شود

سرمایه‌گذاری 200 میلیارد تومانی بیمه مرکزی در پلاسمای خون

روند رو به کاهش رشد نقدینگی+جدول

روند قیمت نفت افزایشی شد

چهار جلد خاطرات به خط ناصرالدین شاه در کاخ گلستان به نمایش درآمد

رشد توزیع زمانی و‌ مکانی سفرهای نوروزی نسبت به سال گذشته

حقوق ورودی تلفن همراه بالای 600 دلاری حد اقل 15 درصد شد

حضور 10 میلیون مودی در سامانه سازمان امور مالیاتی

احتمال سیلابی شدن رودخانه‌های تهران طی امروز و فردا

از راه‌اندازی لیست انتظار در مسیرهای پرتقاضا تا افزایش قیمت بلیت اتوبوس

اعلام آخرین وضعیت کرونا در کشور/ افزایش آمار جان باختگان کرونایی

ارائه خدمت نوروزی به بیش از 4 میلیون مسافر

هشدار هلال احمر به کوهنوردان/ از صعود به ارتفاعات و حضور در کنار رودخانه‌ها خودداری کنید

شرایط دریافت وام ازدواج در سال 1402

حمایت مدعی‌العموم از کاسبان خسارت دیده خیابان بهار / شهرداری موانع تردد خیابان بهار حدفاصل سمیه تا طالقانی را رفع کند

یک سالگی امکان مشاهده رایگان و نامحدود عمق مظنه

فعالان اقتصادی به آینده امیدوار شدند/ رشد سرمایه گذاری دربخش مولد

دولت از نیروهای خوش‌فکر و جوان در تیم اقتصادی استفاده کند

جزئیات مصوبات شورای عالی اشتغال/ اختصاص 100 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای اشتغال در سال جاری

توسعه مالچ‌های غیرنفتی با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان برای مقابله با بیابان‌زایی

کمک‌های امداد و نجات به مردم گرفتار در سیل/ ادامه امدادرسانی در جیرفت و رودبارجنوب

تولید دست مصنوعی در مرکز توانبخشی هلال احمر/تحویل300 آمبولانس تا اواخر اردیبهشت‌ماه

آماده‌باش 400 آتش‌نشان در 175 نقطه از تهران برای خدمت‌رسانی به شهروندان

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.