بزرگنمايي:
فصل اقتصاد - رئیسکل بانک مرکزی از هدفگذاری 30درصدی رشد نقدینگی در سال 1401 خبر داد و افزود: در راستای تنظیم رابطه مالی بانک مرکزی و دولت، شورای هماهنگی دولت و بانک مرکزی با حضور وزارت اقتصاد، سازمان برنامه و بودجه، وزارت نفت و بانک مرکزی تشکیل شده است.
به گزارش فصل اقتصاد ، علی صالحآبادی در حضور آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور که صبح امروز بهمنظور نظارت ستادی در بانک مرکزی حضور یافته بود، کنترل تورم، اصلاح نظام بانکی، تقویت حکمرانی ریال، توسعه بانکداری اسلامی و ثباتبخشی به بازار ارز را از جمله مهمترین برنامههای راهبردی بانک مرکزی برشمرد و به تشریح عملکرد و برنامههای بانک مرکزی در این حوزهها پرداخت.
رئیسکل بانک مرکزی گفت: کنترل رشد پایه پولی و نقدینگی، تنظیم رابطه مالی دولت با بانک مرکزی و مدیریت انتظارات تورمی از مهمترین اقدامات بانک مرکزی در زمینه کنترل تورم است.
صالحآبادی با بیان اینکه بر این اساس خالص مطالبات بانک مرکزی از دولت از 65 همت در 4ماهه ابتدایی سال گذشته به 47 همت در مدت مشابه سال جاری کاهش پیدا کرده است، تأکید کرد: دولت حدود 28 همت از سپردههای خود نزد بانک مرکزی استفاده کرده است و استقراضی از بانک مرکزی نداشته و استفاده از تنخواه را به حداقل رسانده است.
وی خاطرنشان کرد: بهمنظور کنترل رشد نقدینگی و پایه پولی نیز کمیته پایش پایه پولی و نقدینگی در بانک مرکزی تشکیل شده است که بهطور مستمر تغییرات این شاخصها را بررسی میکند و در صورت انحراف از نرخهای هدفگذاریشده نسبت به انجام اقدامات اصلاحی اقدام میکند.
صالحآبادی حفظ ثبات ارز، علامتدهی شفاف و مؤثر در خصوص اولویت هدف کنترل تورم، ایجاد فضای اطمینان در جامعه نسبت به انضباط مالی دولت و تقویت سیاستهای ارتباطی و انتشار بهموقع اخبار و اطلاعات را از اقدامات مهم بانک مرکزی در زمینه مدیریت انتظارات تورمی دانست و خاطرنشان کرد: خوشبختانه بر اساس اقدامات انجامشده، نرخ تورم از 59.3 درصد در شهریور ماه سال گذشته به 40.1 درصد در زمان حاضر رسیده است و تورم نقطه به نقطه نیز که در شهریور ماه سال گذشته به 65 درصد رسیده بود در پایان سال گذشته به 29.5 درصد رسید، البته حذف ارز ترجیحی باعث رشد مقطعی تورم در اوایل امسال شد که با تخلیه آثار تورمی ناشی از آن در تیرماه شاهد کاهش آن بودیم و این روند کاهشی تداوم خواهد داشت.
رئیس شورای پول و اعتبار ادامه داد: رشد پایه پولی نیز که در تیرماه 1400 به 42.6 درصد رسیده بود در زمان حاضر به 26.2 درصد رسیده و رشد نقدینگی نیز از 42.8 درصد به 34.9 درصد کاهش یافته است.
رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه تسهیلات پرداختی بانکها در 4ماهه اول امسال به 1000 همت رسیده است، افزود: 66 درصد تسهیلات بانکی در حوزه سرمایه در گردش پرداخت شده است؛ این در حالی است که میزان کل تسهیلات پرداختی در چهارماهه سال گذشته 738 همت بوده است.
صالحآبادی تأمین مالی قاعدهمند و وثیقهمحور، کنترل اجزای ترازنامه بانکها و جلوگیری از خلق نقدینگی خارج از ضوابط، اصلاح ساختار نظام مالی و سرمایهای بانکها، تسهیل دسترسی عموم مردم به خدمات بانکی و توسعه شمولیت مالی و نیز توسعه ابزارهای تأمین مالی زنجیرهای را از اقدامات مهم بانک مرکزی در زمینه اصلاح نظام بانکی دانست.
وی تصریح کرد: در همین راستا کنترل مقداری ترازنامه بانکها، اتصال سامانه سمات به سایر سامانههای داخل و خارج از بانک مرکزی، الزام به افزایش سرمایه بانکها، تکمیل پروژه ادغام بانکهای نظامی و الزام 10 بانک به ارائه طرح تجدید ساختار اختصاصی انجام شده است.
رئیسکل بانک مرکزی از تصویب ضوابط صندوقهای قرضالحسنه تکشعبهای در شورای پول و اعتبار خبر داد و افزود: احراز هویت غیرحضوری، استفاده از سفته الکترونیکی، افزایش سقف تسهیلات خرد به 200 میلیون تومان و اجازه رشد ترازنامه بانکهای قرضالحسنه تا 5 درصد، از جمله اقدامات مهم در زمینه تسهیل دسترسی مردم به خدمات بانکی است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون 310 هزار فقره تسهیلات قرضالحسنه بدون وثیقه بهمبلغ 9.3 همت توسط شبکه بانکی پرداخت شده است، افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون مبلغ 58 همت در قالب 418 هزار فقره وام قرضالحسنه ازدواج پرداخت شده است، همچنین طی این مدت مبلغ 13 همت در قالب 315 هزار فقره تسهیلات فرزندآوری پرداخت شده است.
رئیسکل بانک مرکزی با تشریح حمایت عملیاتی بانک مرکزی از تولید با روشهای غیرتورمی تأکید کرد: خوشبختانه با برنامههای بانک مرکزی تأمین مالی بنگاههای تولیدی از طریق اوراق گام از 20 همت عبور کرد.
وی ادامه داد: در حالی که از بهمن ماه 99 تا تیرماه سال جاری 8.8 همت اوراق گام استفاده شده بود، با اصلاحات انجامشده از تیر ماه سال جاری تا تاریخ 10 شهریور مبلغ 13.4 همت اوراق گام استفاده شده است که نشانگر رشدی قابلتوجه در این زمینه است.
رئیس شورای پول و اعتبار، ساماندهی بیش از 18 میلیون درگاه پرداخت و کارتخوان، اجرای قانون جدید چک و ارتقای سامانههای مربوطه، شناسایی هوشمند شبکههای مشکوک، تفکیک حسابهای شخصی و تجاری و استقرار نظام پرداخت مبتنی بر رمزریال را از اقدامات بانک مرکزی در زمینه تقویت حکمرانی ریال دانست و اضافه کرد: در زمینه بانکداری اسلامی نیز تقویت جایگاه شورای فقهی و گسترش آموزش و طراحی گواهینامه حرفهای بانکداری اسلامی دنبال شده است و تهیه سند راهبردی بانکداری اسلامی نیز در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد.
صالحآبادی همچنین ثباتبخشی به بازار ارز، اتصال سامانههای ارزی بانک مرکزی به گمرک و مالیات، حفظ و تقویت ذخایر ارزی و انعقاد پیمانهای پولی دوجانبه را از اهم اولویتهای بانک مرکزی در حوزه ارز دانست و خاطرنشان کرد: ایجاد تعادل در بازار ارز در دستور کار بانک مرکزی است.
صالحآبادی با اشاره به تأمین 26 میلیارد دلار ارز برای واردات کالا و خدمات طی پنج ماه ابتدایی سال جاری گفت: این میزان در مدت مشابه سال گذشته 19 میلیارد دلار بوده است.
رئیسکل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: میزان برگشت ارز حاصل از صادرات نیز طی 5 ماه نخست سال جاری به 91 درصد رسیده است.
انتهای پیام/+