عباس معروفی نویسنده مشهور در آلمان از دنیا رفت
سال بلوای فرهنگ روزنامه های اقتصادی

سال  بلوای فرهنگ

  بزرگنمايي:

فصل اقتصاد - عباس معروفی، نویسنده نام‌‌آشنای ایرانی که بسیاری او را با رمان های معروف «سمفونی مردگان» و «سال بلوا» به‌خاطر می‌‌آورند بامداد پنج‌شنبه در آلمان درگذشت. سه هفته پیش هم هوشنگ ابتهاج در همین کشور یعنی در آلمان فوت کرد. فضای فرهنگی کشور در سه ماه گذشته ماتم‌زده بود و دو چهره برجسته دیگر ادبیات یعنی رضا براهنی و محمدعلی اسلامی‌ندوشن نیز در کانادا فوت کردند.عباس معروفی، چهارمین چهره مطرح و نویسنده معروف ایرانی است که در کمتر از نیم سال گذشته، ‌‌در خارج از کشور از دنیا رفته است.

عباس معروفی، متولد اردیبهشت1336، بازارچه‌‌ نایب‌السلطنه تهران به دنیا آمد. در سال1358 با گلشیری آشنا شد. خودش گفته: «خیلی دنبالش گشتم تا تلفنش را پیدا کردم، روزی که در پستوی یک کتاب‌‌فروشی برایش داستان خواندم، می‌‌لرزیدم و منتظر بودم که آقای گلشیری نظرش را بگوید و بگوید برای نویسنده شدن چه باید کرد؛ اما وقتی داستان را شنید، گفت: «تو داستان‌‌نویس نمی‌‌شوی. برو لحاف‌‌دوزی.» دنبال گلشیری راه افتادم و از او کمک خواستم. گلشیری گفت: «بی‌‌سوادی. بیخود داستان می‌‌نویسی. ول کن. برو وردست پدرت (کمی با وضعیتم آشنا بود) کاسب شو.» دنبالش راه افتادم و در ته ناامیدی روزنی می‌‌جستم. گلشیری گفت: «اگر می‌‌خواهی داستان‌‌نویس بشوی، باید دو هزار تا کتاب بخوانی.» و از آن پس دیگر ننوشتم. فقط خواندم و خواندم و خواندم، تا اینکه روزی داستانی نوشتم و باز برای گلشیری خواندم. آقای گلشیری گفت: «آفرین. این داستان خوبی‌‌ است. می‌‌خرمش. چند؟»
نخستین مجموعه داستان معروفی با نام «روبه‌روی آفتاب» در سال1359 در تهران منتشر شد. پیش و پس از آن نیز داستان‌های او در برخی مطبوعات به چاپ می‌‌رسید؛ اما در دهه60 با چاپ رمان «سمفونی مردگان» به شهرت رسید. او همچنین از اواسط دهه60 به‌عنوان مدیر روابط عمومی برخی کنسرت‌‌های موسیقی فعالیت کرد و بیش از 500کنسرت موسیقی از هنرمندان مختلف کشور را به صحنه برد. مجله موسیقی «آهنگ» نیز به سردبیری او در همین دوران انتشار یافت. از دیگر آثار او می‌‌توان به «سال بلوا»، «پیکر فرهاد»، «فریدون سه پسر داشت»، «ذوب شده»، «تماما مخصوص»، «نام تمام مردگان یحیاست»، «روبه‌روی آفتاب»، «آخرین نسل برتر»، «عطر یاس»، «دریاروندگان جزیره آبی‌‌تر»، «شاهزاده برهنه»، «تا کجا با منی»، «ورگ»، «نامه‌های عاشقانه و منظومه‌ عین‌‌القضات و عشق»، «چهل ساله‌تر از پیامبر» و... اشاره کرد.
در سال1369 مجله ادبی «گردون» را پایه‌‌گذاری کرد و سردبیری آن را برعهده گرفت و به‌طور جدی به کار مطبوعات ادبی روی آورد. اما این نشریه سرانجام توقیف شد. معروفی در پی توقیف «گردون» از ایران مهاجرت کرد. او به پاکستان و سپس به آلمان رفت و مدتی از بورس «خانه هاینریش بل» بهره گرفت و یک سال هم به‌عنوان مدیر در آن خانه کار کرد. پس از آن برای گذران زندگی دست به کارهای مختلف زد؛ مدتی به‌عنوان مدیر شبانه یک هتل کار کرد و آن‌گاه «خانه هنر و ادبیات هدایت» بزرگ‌ترین کتاب‌فروشی ایرانی در اروپا را در خیابان کانت برلین، بنیاد نهاد و به کار کتابفروشی مشغول شد و کلاس‌‌های داستان‌‌نویسی خود را نیز در همان محل تشکیل داد. او همچنین بنیان‌‌گذار سه جایزه ادبی قلم زرین گردون، قلم زرین زمانه و جایزه ادبی تیرگان است.
از مرگ
معروفی دو سال پیش یعنی در شهریور 1399 نخستین‌بار از ابتلای خود به سرطان خبر داد و با انتشار تصویری از خود در بیمارستان نوشت: «سیمین دانشور به من گفت: «غصه یعنی سرطان! غصه نخوری یک‌وقت معروفی!» و من غصه خوردم. اینجا در بیمارستان شریته برلین، حالا یازده جراحی را پشت سر گذاشته‌‌ام، از دوشنبه وارد مرحله‌‌ پرتو درمانی می‌‌شوم؛ در تونلی تاریک به نقطه‌های روشنی فکر می‌‌کنم که اگر برخیزم، هفت کتاب نیمه‌‌کاره‌‌ام را تمام کنم و باز چند درخت بکارم. هفت جراح و متخصص زبده عمل جراحی را انجام دادند. جراح فک و دهان گفت: «بدن شما چهل ساله است، هیچ بیماری و خللی در تن شما نیست؛ سرطان لنفاوی هم یک بدبیاری بوده. گفتم: «در طب ایرانی به این بدبیاری می‌‌گویند غمباد.»
در دو سال گذشته، بخش‌های گسترده‌‌ای از گفته‌ها و نوشته‌های معروفی در شبکه‌های اجتماعی بازنشر شد و شناخت عمومی از این نویسنده غریب در آلمان، دست‌‌کم در میان کاربران شبکه‌های اجتماعی فزونی یافت. او سرانجام پس از 65سال زندگی، بر اثر عوارض ناشی از بیماری درازآهنگش درگذشت. تا کنون جزئیاتی از آخرین روزهای زندگی و مرگ او منتشر نشده است. همزمان با انتشار خبر درگذشت او که برای نخستین با در صفحه اینستاگرام کتاب‌فروشی او در برلین منتشر شد، نوشته‌های بسیار پرشماری از سوی دوستداران ادبیات در شبکه‌های مختلف اجتماعی رد و بدل شد و بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی با انتشار متن‌‌هایی از او، مرگ این نویسنده را به سوگ نشستند.
از غربت
از عباس معروفی ویدئو‌‌ها و متن‌‌های بسیاری در این چند روز دست به دست شده است، بیشتر گفته‌ها و نوشته‌های او حکایت تلخی غریبی و دوری از وطن است. او در یکی از همین گفت‌وگوها تاکید کرده: «من هرگز کار تشکیلاتی و سیاسی نکرده‌ام... راستش من نتوانستم ‌میهمان خوبی برای گروه‌های سیاسی خارج کشور باشم. با تنبک هیچ کدامشان رقصم نمی‌‌آمد. احساس می‌‌کردم یک‌‌جورهایی خارج می‌‌زنند... وقتی وارد آلمان شدم دو پیشنهاد داشتم. یکی اینکه تحت حمایت پن (PEN) سوئیس مادام‌‌العمر در شهر برن در خانه‌‌ای بزرگ به زندگی ادامه دهم و دیگری شش ماه ‌میهمانی در خانه هاینریش‌بل. البته دومی را پذیرفتم و پس از آن، مدت یک سال هم به‌عنوان مدیر خانه‌ هاینریش‌بل آنجا کار کردم... بسیاری از دوستان و همکارانم در نبود من، در تخریب شخصیتم تلاش‌‌ها کرده‌‌اند... در آرزوی ایران آب می‌‌شوم و نمی‌‌دانم اگر به ایران بیایم چه خواهم کرد. آیا در همان ماه اول گردون ادبی را به کیوسک مطبوعاتی‌‌ها خواهم فرستاد؟ آیا به گوشه‌‌ای پناه خواهم برد تا بقیه‌‌اش هم تمام شود؟ و آیا سرنوشت دیگری در انتظارم است؟ باور کنید نمی‌‌دانم.»


ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

ترافیک سنگین در جاده چالوس

سامانه دفاتر تجاری الکترونیکی وارد فاز آزمایشی شد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1404/02/02

رکورد ارزش معاملات بورس دومین بار متوالی در 1404 شکست

مسافر گرامی؛ آیا از حقوق خود در پرواز باخبری؟

رشد خودرویی‌ها در منفی بازار سرمایه

جهش نرخ طلا، افت قیمت نفت و رکود در بازار فلزات صنعتی

طرح فوق‌العاده خاص برای پرسنل شهرداری‌ به زودی در مجلس بررسی می‌شود / پیشنهاد استفاده از دهیاران باتجربه در بخشداری‌ها

اصل مسکن تدریجی واگذاری زمین است/مردم مراقب کلاهبرداری باشند

افزایش ظرفیت فروش مشاغل خانگی در دستور کار

خروج 7 هزار میلیارد تومان منابع از صنعت کارگزاری

کاهش مصرف آب در کشاورزی با انتقال کشت به گلخانه‌ها

مسافران هواپیما از حق و حقوق خود باخبرند؟

صدور کیفرخواست برای 157 مدیر متخلف حوزه پولی و بانکی در سال گذشته

ناکامی بازارهای سهام آسیا در فرار از سقوط

کمبود واکسن پنتاوالان ناشی از عملکرد ضعیف شرکت کی بی سی است/ تا چه زمانی باید سلامت مردم قربانی رانت‌ها و سوءمدیریت‌ها شود؟

نرخ تورم سالانه در پایان فروردین به 33.2 درصد رسید

رویکرد مجلس حمایت قاطع از سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز است

صرفه‌جویی بیش از هزار مگاوات برق با تغییر ساعت رسمی

نبود نظارت سیستماتیک بر برنامه‌های اول تا ششم، یکی از دلایل ناکامی توسعه‌ای کشور بوده است/ ضرورت تسریع دولت در تدوین آئین نامه های برنامه هفتم

ناترازی انرژِی پاشنه آشیل حوزه اقتصادی کشور است/ضرورت تشکیل سازمان بهره‌وری انرژی در سطح معاونت رئیس جمهور

حل ناترازی انرژی با نیروگاه‌سازی برطرف نمی‌شود، نیازمند بهینه‌سازی است/ دولت از طرح‌های پیشران به عنوان نقطه قوت قانون برنامه غفلت کرده است/ وزارتخانه‌ها منتظر آیین‌نامه‌های اجرایی برنامه هفتم هستند

خاموشی‌های مکرر صنایع را فلج و کشاورزی را نابود کرده است

ثبت تورم 40درصدی مسکن در فروردین 1404

حذف قیمت‌گذاری کاذب مسکن توسط واسطه‌ها با سامانه خودنویس

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.