بزرگنمايي:
فصل اقتصاد - رئیس هیئت تحقیق و تفحص از ستاد دریاچه ارومیه در مجلس شورای اسلامی، گفت: خشکی کامل نگین فیروزهای آذربایجان انتقادهایی را در سطح ملی و جهانی به دنبال خواهد داشت اما اگر بتوانیم اقدام به احیای آن کنیم، یک نُرم جدید در مدیریت بحران است که اعتباری در سطح جهان برای ایران به دنبال خواهد داشت.
روح الله متفکر آزاد رئیس هیئت تحقیق و تفحص از دریاچه ارومیه در مورد شرایط این دریاچه گفت: احیای دریاچه ارومیه درخواست و مطالبه ملی است، برهمین اساس این مهم عزم جدی و همکاری تمام دستگاهها را میطلبد، تلاشهای گستردهای برای بازگرداندن حیات به این دریاچه صورت پذیرفته که متاسفانه تاکنون هیچکدام به احیای دریاچه منتهی نشده است.
نماینده تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی، افزود: در حال حاضر هیئت تحقیق و تفحص از دریاچه ارومیه مسئول احیای دریاچه نیست بلکه مسئولیت بررسى، تحقیق و تفحص از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه را بر عهده دارد، به بیانی دیگر رسیدگی به عملکرد مالی و اجرایی ستاد دریاچه ارومیه از بدو تاسیس تا حال چگونه بوده است؟- بررسی چگونگی هزینه کرد اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه از اول تا به حال - میزان اعتبارات در اختیار ستاد احیای دریاچه ارومیه در طول فعالیت چگونه بوده است؟ بررسی کلیه قراردادهای مالی و اجرایی ستاد دریاچه ارومیه با شرکتها، اشخاص و پیمانکاران در طول دوران فعالیتشان و بررسی چگونگی و نحوه اختصاص اعتبارات در اختیار این ستاد در استانها و شهرستانهای مختلف، بررسی فرآیند طراحی تا احیای در ستاد، میزان انطباق سیاست احیای اکولوژی منطقه و مسائل زیست محیطی، از جمله اهداف هیئت تحقیق و تفحص از این دریاچه است.
|
امیدوار به احیای دریاچه ارومیه هستیم
متفکرآزاد احیای دریاچه را وظیفه دولت و دستگاههای اجرایی دانست و یادآور شد: بازگرداندن حیات به دریاچه فیروزهای آذربایجان بر عهده دستگاههای اجرایی است، مطمئنا مسیرهایی برای احیای دریاچه وجود دارد، امیدواریم دولت با تمام توان در سال آبی جاری بتواند این دریاچه را از مرگ نجات دهد. دستیابی به تراز هیدولوژیک در کوتاه مدت شدنی است؛ برای تحقق تراز اکولوژیک دریاچه برنامهریزی بیشتری درحوزه مدرن سازی کشاورزی نیاز است.
درخواست از معاون اول رییس جمهور برای احیای دریاچه ارومیه
وی ادامه داد: انتقال آب از سد کانی سیب در حال پیشروی است، مشکلی در تونل ساخته شده مسیر انتقال آب، این سد وجود داشت که دولت در تلاش است آن را حل کند، در نشستی که با مخبر معاون اول رئیس جمهور داشتیم، درخواست کردیم که این انتقال آب با سرعت بیشتری در مسیر اجرایی شدن قرار بگیرد.
نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: موضوع تصفیه خانههای شهرهای پیرامونی دریاچه آذربایجان از دیگر مسیرهای احیای این دریاچه است که به واسطه آن میتوان حدود 200 میلیون متر مکعب آب از تصفیه خانههای تبریز، ارومیه، عجب شیر و… منتقل کرد، همچنین از حقابه زیست محیطی سدها در کنار بارندگیهای که رخ میدهد از مسیرهای دیگر انتقال آب به دریاچه است که تمام آنها در سال آبی جدید باید اتفاق بیفتد، اگر تمام این پیش بینیها در نظر گرفته شود میتوان امیدوار بود که تراز هیدولوژیک دریاچه ارومیه بالا رود.
نقش پررنگ وزارت جهاد کشاورزی در احیای دریاچه آذربایجان
عضو مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی تاکید کرد: احیای این دریاچه نیازمند عزم جدی از طرف دولت است، در این راستا در کنار سازمان محیط زیست و وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی باید روی کار بیاید و کشاورزی سنتی این منطقه را به سمت مدرن شدن پیش ببرد و با آمایش سرزمینی اقدام به تولید محصولات کشاورزی کنند. کشاورزی درست و استاندارد در میان مدت و بلند مدت میتواند راه حل منطقی احیای این دریاچه باشد. در هیئت تحقیق و تفحص بی شک عملکرد سازمانها و نهادها به ویژه وزارت جهاد کشاورزی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
مسئولان اجرائی احیای دریاچه ارومیه باید از تمام ظرفیتهای خود برای بازگرداندن حیات به این دریاچه بهره بگیرد، همچنین کشورهای مختلف و کنوانسیون محیط زیست جهانی میتوانند برای احیای این دریاچه کمک کنند
متفکر آزاد با بیان اینکه دریاچه ارومیه یکی از شش دریاچه شور جهان است، یادآور شد: مسئولان اجرائی احیای دریاچه ارومیه باید از تمام ظرفیتهای خود برای بازگرداندن حیات به این دریاچه بهره بگیرد، همچنین کشورهای مختلف و کنوانسیون محیط زیست جهانی میتوانند برای احیای این دریاچه کمک کنند.
طوفانهای نمکی تهدیدی برای سلامتی بشر
وی در ادامه افزود: خشکی کامل این دریاچه داخلی تبعات جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت، از آنجایی که این تبعات ملموس نیست درک آن بسیار سخت خواهد بود، حادثه تلخ محیط زیستی خشکی دریاچه محصول یک فرآیند است که در آن عوامل متعددی دخالت دارند. اگر شرایط به همین شکل ادامه پیدا کند بی شک سلامت بشر به خطر خواهد افتاد. طوفان نمکی بلند شده از خشکی این دریاچه تا فرسنگها و کیلومترها ادامه دار خواهد بود.
رئیس هیئت تحقیق و تفحص از ستاد دریاچه ارومیه تاکید کرد: افزایش ای سی آب، شوری خاک کشاورزی، رشد گرد و غبارنمکی، کاهش رطوبت منطقه و رشد گرما، معضلات اقتصادی، رشد بیکاری، افزایش مهاجرت و افزایش آسیبهای اجتماعی در کلانشهرها و…. از دیگر تبعات خشکی این دریاچه بزرگ است بر همین اساس مسئله خشکی این دریاچه یک موضوع استانی نیست، بلکه در سطح ملی باید از طرف دولت مورد رسیدگی قرار بگیرد، باید تلاش کنیم حیات طبیعت را حفظ کنیم.
احیای دریاچه ارومیه یک نُرم جدید در بحران مدیریت را ایجاد خواهد کرد
متفکر آزاد در ادامه اظهار کرد: خشکی کامل نگین فیروزهای آذربایجان انتقادهایی را در سطح ملی و جهانی به دنبال خواهد داشت اما اگر بتوانیم اقدام به احیای آن کنیم، یک نُرم جدید در مدیریت بحران است که اعتباری در سطح جهان برای ایران به دنبال خواهد داشت. نوعی از پیشرفت عقلانی شدن حکمرانی را نشان میدهد، ما تلاش میکنیم که به این سمت پیش رود و از تمام دانشمندان و اندیشمندان داخلی و خارجی در این زمینه کمک خواهیم گرفت.
دریاچه فیروزهای آذربایجان را قربانی مسائل سیاسی نکنید
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: این دریاچه در گذشته قربانی وعده و وعیدهای سیاسی شده است، ممکن است برای عدهای این سوال ایجاد شود؛ چرا تحقیق و تفحص را دستور کار مجلس قرار دارد؟ امروز از همین تریبون اعلام میشود این دریاچه ابعاد گسترده ملی و جهانی دارد و مجلس از ظرفیت نظارتی خود برای احیای آن بهره میگیرد و در جای ممکن از ابزار قانونی برای حل این مشکل زیست محیطی استفاده خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
شورش را درآوردند تالاب بیتاب، سینه سوزان خوزستان رئیس هیئت تحقیق و تفحص از ستاد احیای دریاچه امروز در پایان خاطرنشان کرد: مجلس امروز در برابر این موضوع ملی که در حال تبدیل شدن به یک معضل جهانی است وظیفه دارد از تمام ظرفیتهای استفاده کند و به این مسئله فقط از ابعاد محیط زیستی ورود پیدا خواهد کرد. یکی از اولویتهای مجلس انقلابی موضوعات و مباحث محیط زیستی است؛ که از برخورد سیاسی با مباحث زیست محیطی اجتناب خواهد کرد./
پایان پیام