راه‌آهن، آرزوهای فولاد را بر باد می‌دهد؟! کار و تعاون

راه‌آهن، آرزوهای فولاد را بر باد می‌دهد؟!

  بزرگنمايي:

فصل اقتصاد - در حالی این روزها فولادسازان در سودای 55 میلیون تنی کردن تولید فولاد به سر می‌برند که نقص زیرساخت‌های اساسی معدن از جمله آب و راه‌آهن می‌تواند جلوی تحقق اهداف مشخص شده را بگیرد.

با وجود این‌که گام‌های بلندی در تولید فولاد و تکمیل زنجیره فولادی کشور برداشته شده است که از جمله آن می‌توان به افزایش ظرفیت تولید 17.5 میلیون تن گندله و 19 میلیون تن کنسانتره اشاره کرد و همچنین آمارها نشان می‌دهد صادرات فولاد کشور می‌تواند تا پایان سال به هشت میلیون تن برسد، ابهاماتی درباره تحقق اهداف فولادی برنامه چشم‌انداز وجود دارد.
موضوعی که در رسیدن تولید 55 میلیون تن فولاد تا سال 1404 وجود دارد، این است که باید 40 درصد این رقم یعنی نزدیک به 23 میلیون تن از مواد تولید شده به بازارهای صادراتی ارسال شود که این رقم به این معناست که براساس برآوردها باید شبکه ریلی کشور ظرفیت جابجایی 110 میلیون تن کالا را ایجاد کند.
بنابر اظهار کارشناسان دو موضوع تامین آب و ایجاد شبکه ریلی ایده‌آل مهم‌ترین معضلات بخش معدن است، چراکه نیاز زیرساختی مانند برق را می‌توان از طریق احداث یک نیروگاه در همان مجتمع فولادی برطرف کرد، اما بحث تامین آب مجتمع‌های بزرگی مانند سنگان یا مجتمع‌های فولادی استان یزد نیاز به یک سرمایه‌گذاری عظیم دارد.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی فولاد، توسعه بخش زیرساخت معدن و صنایع معدنی که شامل نیازهای مربوط به راه، آب، برق و گاز می‌شود نیاز به 15 میلیارد دلار سرمایه خارجی دارد که باید از طریق فاینانس تامین شود.
کارشناسان معتقدند که رقم اعلام شده برای زیرساخت‌ها گرچه واقعی اما در مجموع بلندپروازانه است؛ به‌طوری که شاید بتوان دستیابی به آن را تقریبا ناممکن دانست.
دلیل ناممکن دانستن جذب چنین سرمایه‌ای این است که براساس اظهارنظر فعالین معدنی و کارشناسان اقتصادی دولت نمی‌تواند برای این حجم از سرمایه ضمانت‌نامه صادر کند، چراکه منابع لازم برای تامین مالی آن را در اختیار ندارد و مجموعه‌ای مانند سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) هم بنیه مالی لازم برای حمایت از چنین طرح‌هایی را ندارد.
حتی پیشنهادی هم که در این رابطه مطرح می‌شود تشکیل کنسرسیوم‌های بزرگ بخش خصوصی برای رسیدن به سرمایه مورد نیاز است، ولی به گفته کارشناسان با توجه به وضعیت کنونی بانک مرکزی و دارایی‌های بخش خصوصی در مجموع می‌تواند دولت را نهایتا به صدور یک میلیارد دلار ضمانت‌نامه راضی کند.
حل معضل راه برای حمل مواد معدنی، موضوعی است که حتی پیشنهاد انجام مذاکره آن در سطح وزاری صنعت، معدن و تجارت و زاه وساختمان نیز مطرح شد اما به نظر نمی رسد که این مذاکرات هم نان و آبی برای توسعه شبکه ریلی کشور داشته باشد. چرا که در این میان طرح هایی مطرح می‌شود که نمی‌توان آن را عملیاتی دانست. به عنوان مثال از جمله این طرح ها افزایش عوارض جاده ها برای ایجاد منابع مالی توسعه ریل بود که کارشناسان اعتقاد دارند که این قبیل طرح ها نه مورد تایید هیات دولت قرار می‌گیرد و نه مورد تایید مجلس شورای اسلامی.
این توسعه نامتقارن ظرفیت تولید زنجیریه فولادی و زیرساخت ها، می‌تواند در نهایت باعث شود حد اقل تا زمان مشخص شده برای اهداف فولادی یعنی سال 1404 نتوان به اهداف 55 میلیون تنی دست پیدا کرد؛ مگر این که در این میان دولت تصمیمات ویژه ای برای این موضع اتخاذ کند.
انتهای پیام


ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

محمودزاده: تولید مسیری برای مهار تورم/ افزایش نرخ بیکاری در کشور از رشد تورم هم مهلک تر است

دیدار های جداگانه رئیس کل دیوان محاسبات با نماینده ولی فقیه، استاندار و مدیران دستگاه های اجرایی استان فارس/ دستغیب: برقراری انضباط مالی یکی از راه های مهار تورم است/ تدوین دستورالعمل رای نظارت دقیق بر عملکرد شرکت ها

لاجوردی: دولتمردان اقتصادی برای مهار تورم پیوند ریال با دلار را بشکنند/ ارزش‌گذاری‌ها با دلار متوقف شود

سرمایه‌گذاری 200 میلیارد تومانی بیمه مرکزی در پلاسمای خون

روند رو به کاهش رشد نقدینگی+جدول

روند قیمت نفت افزایشی شد

چهار جلد خاطرات به خط ناصرالدین شاه در کاخ گلستان به نمایش درآمد

رشد توزیع زمانی و‌ مکانی سفرهای نوروزی نسبت به سال گذشته

حقوق ورودی تلفن همراه بالای 600 دلاری حد اقل 15 درصد شد

حضور 10 میلیون مودی در سامانه سازمان امور مالیاتی

احتمال سیلابی شدن رودخانه‌های تهران طی امروز و فردا

از راه‌اندازی لیست انتظار در مسیرهای پرتقاضا تا افزایش قیمت بلیت اتوبوس

اعلام آخرین وضعیت کرونا در کشور/ افزایش آمار جان باختگان کرونایی

ارائه خدمت نوروزی به بیش از 4 میلیون مسافر

هشدار هلال احمر به کوهنوردان/ از صعود به ارتفاعات و حضور در کنار رودخانه‌ها خودداری کنید

شرایط دریافت وام ازدواج در سال 1402

حمایت مدعی‌العموم از کاسبان خسارت دیده خیابان بهار / شهرداری موانع تردد خیابان بهار حدفاصل سمیه تا طالقانی را رفع کند

یک سالگی امکان مشاهده رایگان و نامحدود عمق مظنه

فعالان اقتصادی به آینده امیدوار شدند/ رشد سرمایه گذاری دربخش مولد

دولت از نیروهای خوش‌فکر و جوان در تیم اقتصادی استفاده کند

جزئیات مصوبات شورای عالی اشتغال/ اختصاص 100 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای اشتغال در سال جاری

توسعه مالچ‌های غیرنفتی با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان برای مقابله با بیابان‌زایی

کمک‌های امداد و نجات به مردم گرفتار در سیل/ ادامه امدادرسانی در جیرفت و رودبارجنوب

تولید دست مصنوعی در مرکز توانبخشی هلال احمر/تحویل300 آمبولانس تا اواخر اردیبهشت‌ماه

آماده‌باش 400 آتش‌نشان در 175 نقطه از تهران برای خدمت‌رسانی به شهروندان

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.