اختلاف قیمت دلار رسمی و آزاد افزایش یافت تولید و تجارت

اختلاف قیمت دلار رسمی و آزاد افزایش یافت

  بزرگنمايي:

فصل اقتصاد - اکنون اختلاف قیمت دلار در بازار رسمی و غیر رسمی به حدود 760 تومان رسیده است که همین موضوع، یکی از موانع یکسان‌سازی نرخ ارز محسوب می‌شود.

با این‌که تصورات و البته وعده‌های مدیران ارشد اقتصادی و بانکی این بود که نرخ دلار در دی‌ماه با کاهش تقاضای فصلی تا حدودی کاهش یابد، ولی این اتفاق نیفتاد و رکوردهای بی‌سابقه‌ای برای قیمت این ارز در بازار آزاد ثبت شد.
دلار روند رو به رشد خود را از شهریورماه و کمی زودتر از موعد مقرر هر ساله که در نیمه دوم سال اتفاق می‌افتد آغاز کرد و در نیمه مهرماه به 4200 تومان رسید. این نرخی بود که دلار در سال گذشته در اوج افزایش قیمت و فقط برای یک روز در هفته اول دی‌ماه تجربه کرده بود. به هر صورت دلار 4200 تومانی که با واکنش‌های متفاوتی از سوی فعالان بازار و همچنین مسئولان دولتی همراه بود ماندگار شد و در همین کانال نوسان داشت.
کرباسیان-وزیر اقتصاد- معتقد بود که دلار بالای 4000 تومان نمی‌ماند و نوبخت-رییس سازمان برنامه و بودجه - نیز چنین نرخ‌هایی را رسمی و مورد تایید دولت نمی‌دانست و از سخنانشان بر می‌آمد که باید دلار به کمتر از 4000 تومان برسد. با این حال سیف-رئیس کل بانک مرکزی- رسما این موضع را تایید نکرد و در اظهاراتش عنوان کرده بود که دلار 4200 تومانی را نرخ واقعی بازار نمی‌داند. در مجموع این انتظار وجود داشت که در دی‌ماه با تعدیل تقاضای فصلی، قیمت دلار به کمتر از نرخ‌های موجود کاهش یابد که البته هنور محقق نشده است. هرچند که فعالان بازار هیچ‌گاه انتظار نداشتند که دلار به کمتر از 4000 تومان برسد.
اما اتفاق دیگری که افتاد و برخلاف انتظار و وعدهای داده شده بود، افزایش قیمت و ورود دلار به قیمت های 4300 و حتی 4400 تومان در طول هفته گذشته بود. دلار در چند روز اخیر بیش از 150 تومان افزایش قیمت داشته و اکنون تا 4370 و بعضا بیشتر در بازار آزاد معامله می‌شود. دلار 4000 تومانی در شرایطی در حال عادی شدن در بازار است که زمانی نه چندان دور ، مدیران ارزی در مقابل موضع کارشناسان که معتقد بودند قیمت واقعی دلار 4000 تومان بوده و بانک مرکزی آن را تحت فشار، کمتر نگه داشته است، واکنش تندی داشتند.
فعالان بازار ارز و برخی کارشناسان دلیل نوسان اخیر نرخ دلار در بازار را جدای از عوامل فصلی و تقاضای ارز ژانویه دانسته و جو ناآرامی که اخیرا در فضای کشور ایجاد شده را دلیل اصلی نوسان بازار ارز می‌دانند. به هرحال در این میان برخی براساس تحلیل‌ها و انتظاراتی که از آینده بازار دارند برای دریافت سود بیشتر به سمت خرید دلار حرکت کرده و باعث افزایش تقاضا برای آن شده اند. از سویی دیگر دلالان یا عوامل دیگری هم حضور دارند که می‌توانند موجب تشدید نوسان در بازار شوند؛ با این حال قیمت‌گذاری‌های هفته اخیر در صرافی بانک‌ها - به عنوان کانال اصلی بانک مرکزی برای عرضه ارز - نیز چندان پایین نبوده و اغلب افزایشی بوده که خود این موضوع نیز در افزایش قیمت پایه دلار در بازار اثرگذار بوده است.
فعلا شرایط نرخ دلار در بازار آینده چندان قابل پیش بینی نبوده و مشخص نیست که برای کنترل این نوسان و قیمت بی‌سابقه دلار در بازار سیاست‌گذاران اصلی چه برنامه‌ای را اجرایی خواهد کرد.
اختلاف دو دلار 760 تومان شد
در بازار دیگر ارزی ایران یعنی مرکز مبادلات ارزی که بانک مرکزی نرخ‌گذاری آن را به صورت روزانه انجام می‌دهد، دلار برخلاف بازار آزاد هفته آرامی را پشت سر گذاشت؛ هرچند در هفته‌های اخیر نرخ دلار در این بازار با روندی سریع خود را به 3600 تومان رسانده بود، ولی در طول هفته در همین محدوده قیمت نوسان اندکی داشت.
اکنون اختلاف قیمت دو دلار در بازار ارزی ایران به حدود 760 تومان رسیده که بالاترین حد اختلاف در چند سال اخیر به شمار می‌رود. این اختلاف قیمت در کنار عوامل بین‌المللی و روابط کارگزاری بانک‌ها یکی از موانع یکسان‌سازی نرخ ارز محسوب می‌شود.
دلار در ایران بر خلاف جریان جهانی
اما در بازارهای جهانی ارزش دلار طی هفته پایانی سال میلادی نزولی بود؛ به طوری که در مقابل اکثر ارزهای اصلی تضعیف شد. عدم انتشار شاخص‌های اقتصادی تقویت کننده دلار در آمریکا و کاهش حجم معاملات در روزهای پایانی سال 2017 میلادی از عواملی است که بانک مرکزی آن را موجب ضعف دلار دانسته است. در این بین کاهش ارزش دلار، افزایش تنش‌ها بین آمریکا و کره شمالی و عبور بهای طلا از سطح مقاومت تکنیکی سبب افزایش بهای طلا شد.
انتهای پیام


ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

محمودزاده: تولید مسیری برای مهار تورم/ افزایش نرخ بیکاری در کشور از رشد تورم هم مهلک تر است

دیدار های جداگانه رئیس کل دیوان محاسبات با نماینده ولی فقیه، استاندار و مدیران دستگاه های اجرایی استان فارس/ دستغیب: برقراری انضباط مالی یکی از راه های مهار تورم است/ تدوین دستورالعمل رای نظارت دقیق بر عملکرد شرکت ها

لاجوردی: دولتمردان اقتصادی برای مهار تورم پیوند ریال با دلار را بشکنند/ ارزش‌گذاری‌ها با دلار متوقف شود

سرمایه‌گذاری 200 میلیارد تومانی بیمه مرکزی در پلاسمای خون

روند رو به کاهش رشد نقدینگی+جدول

روند قیمت نفت افزایشی شد

چهار جلد خاطرات به خط ناصرالدین شاه در کاخ گلستان به نمایش درآمد

رشد توزیع زمانی و‌ مکانی سفرهای نوروزی نسبت به سال گذشته

حقوق ورودی تلفن همراه بالای 600 دلاری حد اقل 15 درصد شد

حضور 10 میلیون مودی در سامانه سازمان امور مالیاتی

احتمال سیلابی شدن رودخانه‌های تهران طی امروز و فردا

از راه‌اندازی لیست انتظار در مسیرهای پرتقاضا تا افزایش قیمت بلیت اتوبوس

اعلام آخرین وضعیت کرونا در کشور/ افزایش آمار جان باختگان کرونایی

ارائه خدمت نوروزی به بیش از 4 میلیون مسافر

هشدار هلال احمر به کوهنوردان/ از صعود به ارتفاعات و حضور در کنار رودخانه‌ها خودداری کنید

شرایط دریافت وام ازدواج در سال 1402

حمایت مدعی‌العموم از کاسبان خسارت دیده خیابان بهار / شهرداری موانع تردد خیابان بهار حدفاصل سمیه تا طالقانی را رفع کند

یک سالگی امکان مشاهده رایگان و نامحدود عمق مظنه

فعالان اقتصادی به آینده امیدوار شدند/ رشد سرمایه گذاری دربخش مولد

دولت از نیروهای خوش‌فکر و جوان در تیم اقتصادی استفاده کند

جزئیات مصوبات شورای عالی اشتغال/ اختصاص 100 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای اشتغال در سال جاری

توسعه مالچ‌های غیرنفتی با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان برای مقابله با بیابان‌زایی

کمک‌های امداد و نجات به مردم گرفتار در سیل/ ادامه امدادرسانی در جیرفت و رودبارجنوب

تولید دست مصنوعی در مرکز توانبخشی هلال احمر/تحویل300 آمبولانس تا اواخر اردیبهشت‌ماه

آماده‌باش 400 آتش‌نشان در 175 نقطه از تهران برای خدمت‌رسانی به شهروندان

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.