روزنامه های اقتصادی

بازار نفت در کف قیمتی 15 ماه اخیر

فصل اقتصاد - دنیای‌اقتصاد- فرزین محمدی : روند کاهشی بازار نفت همچنان دارد، به‌‌‌‌‌‌گونه‌‌‌‌‌‌ای که افت هفتگی نفت‌خام آمریکا در آستانه 20‌درصدی‌شدن است. البته داده‌های مثبت چین تاکنون به داد بازار رسیده؛ در غیر ‌این‌‌‌‌‌‌صورت اوضاع وخیم‌‌‌‌‌‌تر از وضعیت فعلی بود.

روز شگفت‌انگیز بورس 1401

فصل اقتصاد - دنیای‌اقتصاد - علی عبدالمحمدی : دادوستدهای اولین روز از هفته در بورس تهران در شرایطی آغاز شد که نماگر اصلی تالار شیشه‌ای در قله سال‌1401 خود قرار گرفت. شاخص‌کل بورس تهران در معاملات روز گذشته با جهش فوق‌‌‌‌‌‌العاده 85‌هزار‌واحدی به سطح یک‌میلیون و 906‌هزار واحد رسید. نماگر اصلی بازار سهام با رشد 66/ 4‌درصدی روز گذشته برای اولین‌بار از 25 مرداد سال‌99 وارد ابرکانال یک‌میلیون و 900‌هزار‌واحدی شد. همچنین صعود روز گذشته شاخص دومین رشد برتر‌ درصدی این سنجه آماری در مقیاس روزانه در سال‌جاری بود. پیش‌‌‌‌‌‌تر در روز ششم اسفند سال‌جاری، شاخص‌کل بورس تهران موفق به‌ثبت رشد 96/ 4‌درصدی در مقیاس روزانه شده‌بود.

املاک «شمال» در کدام فاز؟

فصل اقتصاد - دنیای‌اقتصاد- نجمه رجب : بازار املاک «شمال» در آستانه مراجعه‌های نوروزی خریداران زمین و ویلا قرار دارد. این بازار در مقایسه با سال گذشته همین موقع، دست‌کم یک تفاوت دارد و آن، فاز معاملاتی دو سمت عرضه و تقاضا است. تحقیقات میدانی «دنیای‌اقتصاد» از بازار املاک مناطق شمالی ضمن سنجش قیمت زمین و ویلا حاکی است، نبض معاملات زمین و ویلا، وضعیتی میانه رکود و رونق را نشان می‌دهد. از یکسو جست‌وجوهای مجازی یکی دو ماه اخیر علامتی از سردی این بازار را مخابره نمی‌کند؛ اما از سوی دیگر، هیجانی هم در رفتار متقاضیان وجود ندارد.

تجارت در آخرین ماه سرما

فصل اقتصاد - در 11 ماهی که از سال‌1401 طی شد و یک ماه مانده به پایان سال، آمار تجارت ایران حاکی از افزایش ارزشی صادرات اما افت وزنی آن است. همچنین واردات نیز همین روند را طی کرده‌ و افزایش ارزش و افت وزنی داشته است. در مقیاس جهانی روند قیمت‌ها متفاوت بوده‌است اما عمده اقلام به نسبت مدت مشابه سال‌گذشته افزایش داشته‌‌‌‌‌اند، هرچند در مقیاس ماهیانه، در برخی از اقلام در ماه بهمن جهان شاهد کاهش ارزش کالاها بوده‌است. عمده صادرات ایران در این یازده ماه همچنان فرآورده‌ها و مشتقات نفتی و کالاهای خوراکی است؛ مقاصد تاثیرگذار مثبت نیز بدون چندان تغییری ترکیه، عراق، امارات و چین به‌علاوه عمان بوده‌‌‌‌‌اند.

طرح جدید صمت برای کنترل بازار موبایل

فصل اقتصاد - مدتی است که افزایش قیمت گوشی‌های موبایل در بازار حساسیت برانگیز شده؛ در همین راستا وزارت صمت قصد دارد با راه‌اندازی سامانه‌هایی کنترل بازار را به دست بگیرد و زمینه‌ساز رسیدن گوشی‌های موبایل به دست مصرف‌کنندگان با قیمت معقول باشد. پس از ایجاد سامانه افق که قرار بود بستری برای درج قیمت تمام شده گوشی‌های وارد شده به کشور باشد، حالا در جدیدترین گام واردکنندگان موظف به ایجاد سامانه شفافیت فروشگاهی و ارتقای خدمات پس از فروش خود شده‌اند؛ به این ترتیب قرار است اقدامات واردکنندگان در برآوردن این مورد، در رتبه‌بندی آنها و صدور مجوزهای واردات محصول موثر باشد. این طرح جدید وزارت صمت درحالی قرار است اجرایی شود که کارشناسان مدت‌هاست بر ناکارآمدی چنین روش‌هایی در کنترل بازار تاکید دارند و معتقدند تا زمانی که زمینه برای تامین سریع و کامل کالا فراهم نشود، هرگونه تلاش مشابهی با بن‌بست مواجه می‌شود. آنها با یادآوری آنچه در این سال‌ها در بازار خودرو تجربه شده تاکید می‌کنند که کنترل قیمت‌ها جز با ایجاد یک فضای رقابتی آزاد و تنظیم قیمت از طریق توازن عرضه و تقاضا ممکن نیست.

رفع تهدید از اراضی دولت؟

فصل اقتصاد - آیین‌نامه اجرایی مصوبه مولدسازی املاک (دارایی‌های) مازاد که دست‌کم یک اشکال اساسی و مغایر با متن تصویب‌نامه داشت، اصلاح شد. جزئیات اصلاحات این آیین‌نامه نشان می‌دهد، هیات ویژه مولدسازی باید برای موضوع تغییرکاربری اراضی مشمول، ضوابط و مقررات شهرسازی را مبنا و ملاک عمل خود قرار دهد. این در حالی است که مطابق دو بند از ماده 10 آیین‌نامه اولیه، شورای عالی شهرسازی مکلف بود با درخواست تغییرکاربری، موافقت کند؛ تکلیفی که با اصل و اساس ماموریت این شورا که حفظ کاربری از پیش وضع‌شده برای زمین‌های شهری است، در تعارض است.

بهبود نرم بورس تهران

فصل اقتصاد - دنیای‌اقتصاد- مسعود کریمی : زمین بازی در واپسین روز‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های معاملاتی در بورس تهران تغییر کرده‌است. از آمار و ارقام به‌ثبت رسیده می‌توان بدین صورت استنباط کرد که بخش عمده سرمایه‌‌‌‌‌گذاران ریسک‌گریز از گردونه معاملات بازار سهام خارج شده‌اند. حال هیجان فروش کاهش یافته و عمده معامله‌گرانی که قصد شناسایی سود در جهت بستن پرونده سال‌1401 را داشتند نیز به اهداف خود رسیده‌‌‌‌‌اند. تسویه اعتباری کار‌‌گزاری‌‌‌‌‌ها فروکش پیدا کرده‌است. اغلب حقوقی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها، هلدینگ‌‌‌‌‌ها و صندوق‌ها نیز به دلیل افزایش پرداختی‌‌‌‌‌ها در پایان سال‌بخش قابل‌توجهی از عرضه سهام خود را انجام داده‌اند و در این روز‌‌‌‌‌های بورس شاهد دادوستد‌‌‌‌‌هایی مثبت در جریان بازار هستیم. شاخص‌کل بورس اوراق‌بهادار تهران در معاملات دیروز 38‌هزار واحد افزایش ارتفاع داد و توانست بیشترین رشد هفتگی را به‌ثبت برساند.

فقرزدایی به سبک بنگلادش

فصل اقتصاد - دنیای اقتصاد- سید امیررضا انگجی : توسعه در بنگلادش که گاهی از آن با عنوان «معمای بنگلادشی» یاد می‌شود، چندان ساده به‌دست نیامده است. این کشور ساختار اقتصادی خود را در 3دهه گذشته تغییر داده و از مزایای سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در بخش پوشاک و منسوجات بهره برده و بر چالش‌هایی مانند بحران‌های مالی جهانی غلبه کرده است. در سال2015، اقتصاد بنگلادش تحت طبقه‌بندی بانک جهانی به سطح «درآمد متوسط» دست یافت و رشد متوسط 5 تا 6درصد در فاصله 2000 تا 2010، به کاهش چشمگیر تعداد افرادی که پایین‌تر از خط فقر زندگی می‌کردند، کمک کرد. مبادله سیاسی گسترده با گروه‌های سازمانی طبقه متوسط و حمایت ساختار قدرت از توسعه صنعتی در بخش‌های دارای مزیت نسبی همچون صنعت پوشاک برای ایجاد و افزایش منابع، کلید درک معجزه بنگلادشی است. نکته مهم این است که بنگلادش در زمان استقلال با بحران کمبود منابع مواجه بود. بنابراین کاملا طبیعی بود که حرکت به سمت صنایع دارای مزیت نسبی در دستور کار قرار گیرد.

«وکغدیر» چقدر می‌‌‌ارزد؟

فصل اقتصاد - دنیای‌اقتصاد - علی قاسمی : مطابق اطلاعیه بورس تهران، روز سه‌شنبه، بازار سهام، بزرگ‌ترین عرضه اولیه سال‌جاری را تجربه کرد. طی روز مذکور سهام شرکت توسعه صنایع و معادن غدیر، در بازار سهام برای اولین بار عرضه شد. با توجه به اهمیت بالای این عرضه اولیه، در ادامه به ارزش‌گذاری این نماد پرداخته شده است.

دشت اول شرکت‌ها در 1401

فصل اقتصاد - دنیای‌اقتصاد - امیرمحمد بختیاری : روزگذشته بزرگ‌ترین عرضه اولیه سال‌جاری انجام شد. در این عرضه اولیه، بیش از یک‌میلیون و 533هزار و 497کد معاملاتی شرکت کردند و حداکثر 940سهم به هر کد معاملاتی اختصاص یافت. استقبال از این عرضه اولیه در مقایسه با دیگر عرضه اولیه‌های سال‌جاری در بورس اوراق و بهادار تهران، بیشتر بود. براساس اطلاعیه بورس اوراق‌بهادار تهران، عرضه اولیه سهام شرکت بین‌المللی توسعه صنایع و معادن غدیر با نماد «وکغدیر» به روش قیمت ثابت عرضه شد.

پروژه‌های آزادراهی در بلاتکلیفی

فصل اقتصاد - دنیای اقتصاد- رضا دهقان : طرح‌‌‌های عمرانی در حکم نبض اقتصاد جامعه هستند. به اعتبار این طرح‌‌‌ها سرمایه‌گذاری‌‌‌های دولتی محقق و به همراه سرمایه‌گذاری‌‌‌های بخش خصوصی رشد اقتصادی کشور را موجب می‌‌‌شوند. فعالیت‌‌‌های مربوط به طرح‌‌‌های عمرانی کشور عمدتا پس از شکل‌‌‌گیری برنامه‌‌‌های توسعه اقتصادی - اجتماعی دنبال و از محل درآمدهای عمومی مربوط به بودجه دولت تامین شده است. از این رو موفقیت طرح‌‌‌های مزبور به معیار برجسته‌‌‌ای در سنجش و قضاوت در عملکرد دولت‌‌‌ها تبدیل می‌شود و بازتابی از کارآیی و اثربخشی شیوه‌‌‌های مدیریت در کشور به شمار می‌رود. در این میان پروژه‌های آزادراهی که به صورت مشارکتی با بخش خصوصی احداث می‌شوند در بلاتکلیفی به سر می‌برند.

ریل‌گذاری توسعه صنعتی

فصل اقتصاد - ریل‌گذاری توسعه صنعتی در کدام مسیر موجب تعالی اقتصاد کشور خواهد شد؟ ایران به‌دلیل عواملی همچون فضای نامساعد ‌کسب‌وکار و نیز ناتوانی در تبدیل مزیت‌های نسبی به رقابتی، دچار آسیب‌هایی از جمله نرخ منفی رشد بخش صنعت در دهه90 شده است. به همین دلیل اقتصاد ایران نیازمند بازنویسی معادله توسعه است. یک پژوهش نشان می‌دهد گزینش رشته‌های صادراتی اولویت‌دار، تدوین بسته‌های هوشمند در حمایت و تقویت صادرات، اصلاح ساختار بنگاهی صنایع و آماده‌سازی صنایع کشور برای انقلاب صنعتی چهارم از جمله اقدامات مهم به منظور حرکت در مسیر توسعه است.

ضربه‌گیر نوسان دلار

فصل اقتصاد - چندی پیش، وزیر اقتصاد در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد که یکی از کانال‌های فردایی در استانبول ترکیه، قیمت دلار را حتی در روزهای تعطیل تغییر می‌دهد. اگرچه وزیر اقتصاد تاکید داشت که برای مهار نوسان دلار باید با این سایت‌ها برخورد شود، اما نکته قابل توجه این است که در خلأ یک بازار رسمی آتی ارز، یک کانال غیررسمی بستر این جنس معاملات را فراهم کرده است. بازار آتی ارز، یکی از ابزارهای مهمی است که سیاستگذاران، فعالان و سرمایه‌گذاران می‌توانند در آن مشارکت داشته باشند. فعالان می‌توانند با توجه به نیاز آینده خود منابع ارزی را تامین کنند تا فشار به بازار نقدی کاهش یابد. همچنین سرمایه‌گذاران می‌توانند با توجه به پیش‌بینی خود از روند آتی، در این بازار کسب سود کنند. در نهایت سیاستگذار نیز می‌تواند با توجه به هدف‌گذاری دلاری، یک قطب‌‌نما برای بازار ارز ایجاد کند. بنابراین توسعه بازار آتی ارز، نه تنها موجب نوسان دلار نمی‌شود، بلکه می‌تواند ضربه‌گیر نوسان دلار شود.

رانت و رانت‌جویی در خاورمیانه

فصل اقتصاد - دنیای اقتصاد-امیررضا انگجی : رانت و رانت‌جویی در اقتصاد همه کشورها در دوره‌های تاریخی مختلف وجود داشته است؛ از عصر حصارکشی زمین در انگلستان تا اعطای رانت‌های یادگیری تحت عنوان سیاست صنعتی به چائه‌بول‌ها در کره نشان از این دارد که رانت و رانت‌جویی جزئی جدایی ناپذیر از تاریخ اقتصاد است. با این حال رانت‌جویی در همه کشورها نتایج یکسانی نداشته است؛ این نتایج بسته به ساختار حل‌وفصل سیاسی هر کشور خالص مزایای اجتماعی متفاوتی را ایجاد کرده است. در مصر رانت‌جویی به‌دلیل ساختار حل‌وفصل سیاسی نامولد، نتایج مخربی در پی داشت که با برخورداری عده‌ای از ثروت بدون خلق خالص مزایای اجتماعی مثبت همراه بود.

فرصت معدنی توافق با ریاض

فصل اقتصاد - توافق تهران-ریاض فرصت‌های جدیدی را پیش روی فعالان بخش معدن خواهد‌ گذاشت. ایران پیش از سال1394 معادل 8/ 82میلیون دلار در بخش معدن و صنایع معدنی به عربستان صادرات داشته است و این توافق می‌تواند فرصت‌ها را بازیابی کند. بررسی‌ها نشان می‌دهد تولیدکنندگان بریکت، آهن اسفنجی، سیمان، فولاد، روی و سنگ‌های ساختمانی می‌توانند سهم خوبی را از این بازار کسب کنند. اما حضور در بازار عربستان نیازمند فاکتورهایی است که باید در داخل کشور ایجاد شود.

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.