روزنامه های اقتصادی

معدن‌کاری به سبک ترکیه

فصل اقتصاد - بیشترین حوادث ناگوار معدنی دنیا، در معادن زیرزمینی و به‌ویژه زغال سنگ رخ داده است در ایران نیز حادثه معدن زغال سنگ ماه گذشته یکی از ناگوارترین حوادث در تاریخ معدن‌کاوی کشور است. کارشناسان اعتقاد دارند استفاده از تجهیزات جدید ایمنی ‌ مانند کابین نجات در ترکیه و همین‌طور بازنگری در سیستم نظارتی دولت، از الزامات جلوگیری از بروز حوادث ناگوار در این بخش است. بهبود ایمنی در معادن نه تنها یک ضرورت انسانی است، بلکه می‌تواند به ارتقای جایگاه ایران در عرصه بین‌المللی نیز کمک کند.

نخبگان زیر چتر دولت چهاردهم

فصل اقتصاد - مراسم سال تحصیلی جدید دانشگاه‌ها روز گذشته با حضور مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور در دانشگاه تهران برگزار شد. مراسمی که با بعضی حواشی به دنبال اعتراض برخی از دانشجویان و کارمندان دانشگاه همراه بود. پزشکیان در این مراسم با بیان اینکه موظف هستیم هر جناح و دسته‌ای که حرف درست را بیاورد بپذیریم، گفت: چپ و راست، مذهبی یا غیرمذهبی حرف درست بیاورد، ما باید بپذیریم و مشکلی نداریم. رئیس‌جمهور در ادامه با بیان اینکه برخی به اسم رهبری برخلاف آنچه در چشم‌انداز تعیین کردند، عمل می کنند، تصریح کرد: باید به کشور اول منطقه تبدیل شویم. پزشکیان همچنین با بیان اینکه باید هوای کسانی را که در این مملکت ماندند و می‌خواهند کاری انجام دهند داشته باشیم، گفت: ما قطعا هوای استادان و کسانی را که در این مملکت مانده‌اند و تلاش می‌کنند، خواهیم داشت و هرکاری از دستمان بربیاید برای اصلاح، رشد و تعالی آنها می‌کنیم. پزشکیان تصریح کرد: این افراد نباید مشکل داشته باشند.

رانت انسان‌سوز

فصل اقتصاد - دکتر مهدی انصاری * کلاس درسی را در نظر بگیرید که سیاست معلم طرح سوالات حفظی در کلاس و امتحانات باشد. دانش‌آموزانی که سوالات معلم را به درستی پاسخ می‌دهند نمره بالاتر به دست می‌آورند، مورد تشویق معلم قرار می‌گیرند و به‌عنوان الگوی دیگر دانش‌آموزان معرفی می‌شوند. در چنین کلاسی دانش‌آموزانی که حافظه‌ بهتری داشته باشند و بیشتر روی حفظ مطالب کار کرده باشند، احساس موفقیت و پیروزی دارند. در مقابل، دانش‌آموزانی که قدرت تفکر تحلیلی و خلاقیت بیشتری داشته باشند یا اهتمام بیشتری به تحلیل نقادانه دارند، پاداش چندانی کسب نمی‌کنند و همکلاسی‌های خود را پیروز میدان می‌بینند. این دسته از دانش‌آموزان یا کلاس خود را تغییر می‌دهند و مهاجرت می‌کنند یا اگر می‌مانند رنگ محیط را می‌گیرند. رفته‌رفته در این کلاس، عموم دانش‌آموزان به حفظ مطالب رو می‌آورند، حافظه‌ قوی‌تری پیدا می‌کنند و قدرت تحلیل و خلاقیت خود را عملا از دست می‌دهند. در یک کلام، نظام پاداش معلم عامل تقویت یک مهارت در مقابل مهارت دیگر شده است.

نبض انتخاباتی ایالت‌های کلیدی

فصل اقتصاد - آخرین نظرسنجی کالج امرسون نشان می‌دهد ترامپ در رقابت با هریس در ایالت‌های چرخشی اندکی پیش افتاده است. او در 4ایالت با فاصله کمی از نامزد دموکرات‌ها جلو افتاده است، در دو ایالت هم دو رقیب شانه به شانه هم جلو می‌روند؛ اما هریس تنها در یک ایالت نسبت به رقیبش پیشتاز است. این نظرسنجی در عین حال نشان‌دهنده آن است که نگرانی‌های اقتصادی همچنان موضوع اصلی رای‌دهندگان در ایالت‌های چرخشی است؛ به جز آریزونا که در آن مهاجرت موضوع اصلی است.

عزم پزشکیان و پوتین برای توافق راهبردی

فصل اقتصاد - مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری روز پنج‌شنبه در جریان سفری دو روزه و در چهارمین سفر خارجی خود به ترکمنستان رفت‌. او که به دعوت «سردار بردی محمداف» رئیس‌جمهور ترکمنستان و برای شرکت در مراسم بزرگداشت سالگرد مختومقلی فراغی عازم عشق‌آباد شده بود، طی دو روز گذشته علاوه بر دیدار با مقامات این کشور با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه نیز دیدار و گفت‌وگو کرد. پزشکیان در این دیدار، ارتباط ایران و روسیه را صمیمانه و راهبردی توصیف و ابراز امیدواری کرد سند راهبردی مشارکت ایران و روسیه، در جریان حضور در اجلاس بریکس در روسیه، نهایی شود.

جنگ نزدیک است؟

فصل اقتصاد - دکترهادی خسروشاهین هزینه‌های جنگ سرسام‌آور است و شاید به همین دلیل هم بازیگران اغلب در تلاشند با اتخاذ استراتژی‌های بهینه از ورود به منازعات سخت و خونین خودداری کنند. اما با همه این ملاحظات جنگ‌ها گاه و بیگاه در حوزه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به وقوع می‌پیوندند. شواهد تاریخی بسیاری وجود دارد که در شکل‌دهی به چنین منازعاتی اراده‌ای آگاهانه در پس این وقایع خونین وجود نداشته است؛ حتی بازیگر یا بازیگران آغازکننده جنگ اغلب تصور می‌کرده‌اند که اقداماتشان باعث تضمین صلح و ثبات می‌شود؛ ولی از قضا همین اقدامات عامل موثری برای به‌وقوع پیوستن جنگ شده است؛ این به معنای تصادفی بودن جنگ‌ها نیست. حال با این تصویر کلی از تاریخ جنگ‌ها به سراغ منطقه خاورمیانه می‌رویم.

ساختمانی‌ها در بن‌بست

فصل اقتصاد - دنیای اقتصاد-گروه مسکن و شهری : سازندگان مسکن نه فقط در تهران که در همه مناطق شهری کشور، بین «نقطه‌جوش قیمت ساخت» و «انجماد معاملات خرید» متوقف شده‌اند. فعالان این بازار در نظرسنجی «شامخ» بخش مسکن و ساختمان، وضعیت تورم تولید در نیمه اول امسال را «بالا و هم‌سطح» التهاب هزینه‌های سال گذشته توصیف کردند. این روایت حاوی 7پیام است که یکی از آنها، افت شدید «نبض فروش سازنده‌ها» نسبت به 1402 است. در عین حال، شرکت‌های ساختمانی انتظار دارند در نیمه دوم سال، وضعیت قرمز بازار با بهبود اوضاع تولید و فروش تغییر پیدا کند.

رصد آماری انتظارات تورمی

فصل اقتصاد - نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی در سال‌های اخیر مورد بررسی قرار گرفت. در این محاسبه از آمارهای نقدینگی بانک مرکزی و آمارهای تولید ناخالص داخلی به ارقام جاری و از سری زمانی حساب‌های ملی این دو مرکز استفاده شده است. در ادبیات اقتصادی، نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی نشان‌دهنده عکس سرعت گردش پول است. بررسی‌ها نشان می‌دهد نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی در سال‌های اخیر با کاهش روبه‌رو شده و سرعت گردش پول در اقتصاد افزایش یافته است. به گفته کارشناسان، به‌طور کلی مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر رشد سرعت گردش پول مواردی نظیر افزایش تقاضای کل، کاهش پس‌اندازها و افزایش هزینه‌های خانوار و در نتیجه افزایش انتظارات تورمی هستند. اما مهم‌ترین عوامل موثر بر افزایش سرعت گردش پول در شرایط فعلی کشور، انتظارات تورمی و اثر طرح کنترل ترازنامه‌ای بر جیره‌بندی اعتباری است. همچنین رشد فناوری‌های مالی جدید یکی دیگر از عوامل افزایش سرعت گردش پول در اقتصاد کشور بوده است.

واردات قطعه 6.5 برابر خودرو

فصل اقتصاد - با وجود تسریع واردات خودرو از ابتدای سال جاری تاکنون، باز هم سیاستگذار تمایل به مونتاژ خودرو به جای واردات دارد. مستندات این ادعا نیز آمارهای ارائه‌شده از سوی گمرک است. طبق آمارهای رسمی، ارز واردات قطعه در 6ماه نخست امسال بیش از 6.5برابر ارز تخصیصی به واردات خودرو بوده است. این موضوع نشان‌دهنده آن است که رویه سال گذشته مبنی بر ارجحیت مونتاژ به واردات آن هم با بهای زیاد در حال تکرار است. این رویه نه تنها منجر به تنظیم بازار خودرو نشده، بلکه بازار انحصاری را در اختیار مونتاژکاران قرار داده است.

آژیر قرمز کسری بودجه

فصل اقتصاد - براساس گزارش مشترک کمیسیون‌های اقتصادی و ویژه حمایت از تولید و نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی اصل(٤٤) قانون اساسی درباره بررسی عملکرد تبصره‌ موسوم به تولید و اشتغال که در صحن مجلس قرائت شد، اهداف مورد انتظار قانون‌گذار در سطح مطلوب محقق نشده است. وزیر اقتصاد دیروز اعلام کرد، برای تامین اهداف تولید و اشتغال قانون بودجه1403 دچار کسری بودجه هستیم. درهمین حال دو نماینده مجلس در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» از عملکرد دولت قبل دراجرای تبصره18 انتقاد کردند و خواستار ارائه راهکار از سوی دولت شدند.

نوبل فیزیک در دست پرچم‌داران هوش‌مصنوعی

فصل اقتصاد - دنیای اقتصاد -ندا لهردی : حدود یک سال و نیم پیش و زمانی که پدرخوانده هوش مصنوعی با سودای آزادی‌بیان گوگل را ترک کرد تا بتواند بهت و نگرانی‌اش درباره مخاطرات غلبه سریع هوش کامپیوتری بر انسان را به راحتی در کلام بگنجاند، هیچ تصوری از لحظه‌ای نداشت که قرار است در کنفرانس مطبوعاتی جایزه نوبل فیزیک از پشت تلفن بگوید: «من مبهوت و شگفت‌زده‌ام. فکر نمی‌کردم چنین اتفاقی بیفتد.» حالا اما جفری‌ ای.‌هینتون، معروف به پدرخوانده هوش مصنوعی، به همراه جان جی.‌هاپفیلد که سال‌هاست دغدغه‌هایشان را در زمینه توسعه روش‌هایی دنبال می‌کنند که مبنای یادگیری ماشینی مدرن مبتنی بر شبکه‌های عصبی مصنوعی هستند، از سوی آکادمی سلطنتی علوم سوئد به عنوان برندگان جایزه نوبل فیزیک سال 2024 انتخاب و معرفی شدند. آنها از ابزارهای فیزیکی برای توسعه روش‌هایی استفاده کرده‌اند که مبنای یادگیری ماشینی قدرتمند امروزی است. جان هاپفیلد، استاد دانشگاه پرینستون، یک حافظه پیوندی را ابداع کرد که می‌تواند تصاویر و دیگر انواع الگوها در داده را ذخیره و بازآفرینی کند. جفری هینتون، استاد دانشگاه تورنتو، روشی را ابداع کرده است که به‌طور خودکار می‌تواند ویژگی‌ها و خصوصیات خاص در داده را پیدا کند و سپس کارهایی از قبیل شناسایی عناصر خاص در تصاویر و عکس‌ها را انجام بدهد.

بازی بحران

فصل اقتصاد - نوید رئیسی * «ما چشم در چشم هستیم و من گمان می‌کنم که دیگری هم‌اکنون پلک زد.» این عبارتی است که گفته می‌شود دین راسک، وزیر امور خارجه ایالات‌متحده، در 24اکتبر1962 زمانی که کشتی‌های شوروی در جریان بحران موشکی کوبا با تن دادن به هشدار ایالات‌متحده از شکستن محاصره دریایی خودداری کردند، بر زبان آورد. بحران موشکی کوبا اغلب به عنوان نقطه اوج جنگ سرد و نزدیک‌ترین وضعیت به جنگ هسته‌ای در نظر گرفته می‌شود. به‌رغم گذشت بیش از 60 سال، واکاوی مجدد چشم‌اندازهای استراتژیکی که منجر به کنترل این بحران شد همچنان می‌تواند برای تصمیم‌گیران در دنیای امروز درس‌آموز باشد.

ترکیب تجاری در عصر تحریم

فصل اقتصاد - نتایج برخی از مطالعات نشان می‌دهد که تحریم‌ها باعث افزایش تاب‌آوری اقتصاد ایران شده است؛ اما باوجود نگاه متفاوتی که به موضوع محدودیت‌های پیش روی کشور تحت تاثیر کاهش روابط با دنیا شده، بسیاری از فعالان عرصه تجارت، نسبت به این شرایط گله دارند. این فعالان تجاری تحریم و محدودیت در تعاملات جهانی را عامل جاماندگی ساختارهای بانکی و پولی عنوان می‌کنند. چالش یادشده به هزینه‌بر شدن صادرات و واردات منتهی شده و تولید را از رقابت‌پذیری دور کرده است.

خودروی برقی یا هیبریدی؟

فصل اقتصاد - «دنیای‌اقتصاد» در یک گزارش میدانی عرضه و تقاضای خودروهای برقی را مورد ارزیابی قرار داده است. در این بررسی، بسیاری از رانندگان تاکسی نسبت به خرید و استفاده از تاکسی‌های برقی به‌دلیل نبود زیرساخت‌ها و قیمت بالا، بی‌میل هستند، حال آنکه برخی واردکنندگان نیز اظهار کردند بنا بر تاکید وزارت صمت دولت سیزدهم، نسبت به ورود برقی‌ها اقدام کرده‌اند. با توجه به جو بی‌اعتمادی در این زمینه به نظر می‌رسد که بهتر است سیاستگذار جدید خودرو یک گام به عقب بردارد و تحول در صنعت و بازار خودرو را با هیبریدها پیگیری کند.

سکانس جدید از FATF

فصل اقتصاد - در روزهای اخیر، موضوع FATF دوباره در لیست مهم‌ترین خبرها قرار گرفته است. در تازه‌ترین اظهارنظر، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد از عزم دولت برای حل موضوع FATF خبر داده است. به گفته او، رئیس‌جمهور دستور داده است تا اقدامات لازم برای رفع محدودیت‌ها در چارچوب منافع ملی اتخاذ شود. روز گذشته نمایندگان مجلس تاکید کردند که با توجه به اتمام زمان بررسی لوایح باقی‌مانده، این لوایح باید به مجلس ارسال و از این طریق بررسی شوند. همچنین به نظر می‌رسد دولت چهاردهم برای قانع کردن نمایندگان مجمع تشخیص مصلحت نظام با چالش روبه‌رو است. از نگاه کارشناسان، قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF باعث شده که بسیاری از کشورها، حتی کشورهایی که با ایران از لحاظ سیاسی رابطه نزدیک دارند، نتوانند ارتباط های مالی خود را با ایران حفظ کنند. خروج ایران از لیست سیاه FATF، می‌تواند گام اول برای بازگشت ایران به دهکده اقتصاد جهانی و کاهش هزینه‌های مالی غیرضروری باشد.

یخ‌شکن معاملات مسکن

فصل اقتصاد - دو طرف بازار معاملات مسکن به نقطه‌ای رسیده‌اند که «پیش‌فروش و پیش‌خرید» را به رکود فعلی ترجیح می‌دهند؛ اما بازار مورد نیاز، با قانون مصوب89، «قفل» شده است. قانون پیش‌فروش ساختمان، «4مانع واقعی» و «3تعهد ضروری» جلوی پیش‌فروشنده گذاشته است که هر دو دسته، این نوع معاملات را از رسمیت انداخته است. در غیاب مسیر رسمی پیش‌خرید، پیش‌فروش‌های غیررسمی ریسک‌های کهنه و جدید برای پیش‌خریداران ایجاد می‌کند. راه اصلاح قانون که تکلیف دولت چهاردهم است، حذف موانع و تسری تعهدات پیش‌فروشنده به همه معاملات مسکن است. پیش‌خرید امن بررسی شده است.

لنز آماری صنایع بورسی

فصل اقتصاد - «دنیای‌اقتصاد» برای نخستین‌بار از دریچه ماتریکس همبستگی به رابطه آماری بین صنایع مختلف در بورس نگاه انداخته است. مزیت کلیدی این روش در مقایسه با سایر ابزارهای تحلیلی، شناسایی جهت و شدت همبستگی میان صنایع مختلف است. ماتریکس همبستگی به فعالان بازار این امکان را می‌دهد تا درک دقیق‌تری از رفتار بازار داشته باشند و ریسک‌های مرتبط با نوسانات قیمتی را بهتر مدیریت کنند. سرمایه‌گذاران از این طریق می‌توانند استراتژی‌ بهینه‌تری برای تخصیص سرمایه خود تدوین و تاثیر عوامل مختلف را به شیوه‌ای موثرتر ارزیابی کنند.

رئیس‌جمهور و وعده‌های صادق اقتصادی

فصل اقتصاد - دکتر موسی غنی‌نژاد برای پی‌بردن‌ به وضع اقتصادی کشور نیازی به تحلیل‌های پیچیده اقتصادی نیست. هر شهروند عادی با گوشت و پوست خود حس می‌کند که وضعیت معیشتی وی در سال‌های اخیر بهتر نشده و چشم‌اندازی هم برای بهبود آن با ادامه وضع موجود متصور نیست. مسوولان دولتی گرچه ممکن است آشکارا اذعان نکنند، اما به خوبی می‌دانند که مشکلات عدیده ناظر بر ناترازی‌های مالی مدت‌هاست که از آستانه بحران عبور کرده است.

نبض صنایع میزبان مهاجران

فصل اقتصاد - نقش و اثر مهاجران بر اقتصاد جوامع میزبان موضوع جدید و تازه‌ای نیست. با این حال درباره اثر منفی مهاجران مباحث زیادی می‌شود و بسیاری اعتقاد دارند که برای نمونه حضور افغانستانی‌ها در ایران اثرات منفی اقتصادی بسیاری دارد. جدیدترین پژوهش‌ها در زمینه اثر مهاجران نشان می‌دهد که آنها بر اقتصاد از طریق رقابتی‌تر کردن بازارها اثر مثبت دارند و این اثر در بدترین حالت خنثی است. تجربه ترکیه در برخورد با مهاجران سوری، ارزیابی اقتصادی یکی از موارد مشابه به ایران را ارائه می‌کند.

اصابت موشک به اقتصاد تل‌آویو

فصل اقتصاد - اقتصاد اسرائیل در پی تنش‌های فزاینده ناشی از جنگ‌ به‌شدت تحت تاثیر قرار گرفته است. به تازگی و پس از عملیات موشکی ایران، موسسه اعتبارسنجی اس‌اندپی (S&P) رتبه اعتباری اسرائیل را از A+ به A تغییر داد. این دومین بار از زمان آغاز جنگ است که موسسه اس‌اندپی رتبه اعتباری اسرائیل را کاهش داده است. این موضوع در شرایطی اتفاق افتاده که وزیر اقتصاد اسرائیل، از تاب‌آوری بالای اقتصاد کشور در برابر چالش‌ها سخن به میان آورده و مدعی شده است که اسرائیل بار بزرگ‌ترین و پرهزینه‌ترین جنگ تاریخ خود را به دوش می‌کشد. با این حال، پیش‌بینی‌ها از افزایش کسری بودجه به 15درصد از تولید ناخالص داخلی حکایت دارد و خطر رکود اقتصادی در بلندمدت نیز در حال افزایش است. از طرف دیگر، آژانس اعتبارسنجی مودیز نیز به‌دلیل نبود استراتژی خروج از درگیری، رتبه اعتبار اسرائیل را دو پله کاهش داد و به Baa1 رساند. با توجه به این تحولات، آینده اقتصادی اسرائیل با چالش‌های جدی مواجه شده است.

پاکستان به جای ایران

فصل اقتصاد - دنیای اقتصاد -گروه اقتصاد بین‌الملل : شرکت BYD چین، رقیب تسلا در خودروهای برقی که پیش از تحریم های ثانویه به مونتاژ خودرو در ایران مشغول بود، با وجود توافق‌نامه 25ساله ایران و چین تمایلی به بازگشت و سرمایه‌گذاری در خودروسازی کشورمان ندارد. این غول خودروسازی چین حالا با حضور در پاکستان برای راه‌اندازی اولین کارخانه مونتاژ برقی‌ها با تمرکز بر بازارهای صادراتی مذاکراتی انجام داده است.

گنبد آهنین از شیشه شکننده‌تر است

فصل اقتصاد - 13 آوریل در یک اکتبر تکرار شد تا خاورمیانه مجددا شاهد غرش موشک‌های ایران در پاسخ به تجاوزات اسرائیل در ترور فرماندهان مقاومت باشد.عملیات وعده صادق 2 با رمز «یا رسول الله» که با بیش از 200 موشک هایپرسونیک فتاح 1، قدر و عماد، آسمان شب سرزمین‌های اشغالی را روشن کرد، موفقیت حداکثری را در هدف قرار دادن 3 پایگاه نظامی و امنیتی اسرائیل رقم زد.هنوز اطلاعات دقیقی از خسارت‏‌های وارد شده منتشر نشده، اما برخی فیلم‌های منتشر شده ویرانی در اسرائیل را نشان می‌دهد.ایران اعلام کرده عملیات را تمام شده می‌داند اما همزمان اخطار داده که هر واکنشی از سوی اسرائیل پاسخ کوبنده‏‌تری به همراه دارد.

شکاف در هسته تورم

فصل اقتصاد - چندی پیش مرکز آمار ایران شاخص تورم شهریورماه را منتشر کرد. براساس این آمار، تورم نقطه‌ای در شهریورماه به حدود 31.2درصد رسیده است. «دنیای‌اقتصاد» از ماه گذشته نرخ تورم هسته را براساس داده‌های مرکز آمار محاسبه و گزارش می‌کند. براساس محاسبات «دنیای‌اقتصاد» تورم نقطه‌ای هسته در شهریور، سد 30درصدی را پشت سر گذاشته و به 29.2درصد رسیده است. تورم هسته یا تورم پایه، نوعی از تورم است که نوسانات قیمت‌های پرنوسان را حذف می‌کند. این شاخص به‌دلیل نوسانات زیاد قیمت این اقلام که می‌تواند به دلایل مختلفی مانند تغییرات فصلی، شوک‌های عرضه و تقاضا و تغییرات جهانی در قیمت‌ها رخ دهد، مورد بررسی و انتشار قرار می‌گیرد. تورم هسته معمولا پایداری بیشتری دارد و تغییرات ساختاری در اقتصاد را بهتر نشان می‌دهد. روند نزولی تورم هسته در صورت تداوم نشان می‌دهد که تورم کل نیز در مسیر کاهشی است و منجر به رسیدن تورم کل به سطح هدف بانک مرکزی یعنی ارقام زیر 30درصد خواهد شد.

اپیزود ویروسی از آلودگی‌هوا

فصل اقتصاد - وضعیت «قهوه‌ای» چهارشنبه‌شب هفته گذشته تهران که تا بامداد پنج‌شنبه ادامه یافت، از جایی نشأت می‌گیرد که «مهار نشده است» و طبق یک مطالعه، احتمال وقوع چندباره آن در آینده، در سطح بالایی وجود دارد. شاخص آلودگی ‌هوا در تهران، هفته پیش به شکل کم‌سابقه به بالای 350 رسید؛ جنس آلودگی اما مثل همیشه از نوع «ذرات آلاینده PM 2.5» نبود. توفان گرد و غبار از مبدأ «تالاب خشک‌شده صالحیه» در فاصله حدود 80کیلومتری غرب تهران، «ذرات آلاینده PM 10» در آسمان را تا سطح «آلودگی قهوه‌ای» افزایش داد. این جنس آلودگی، «ویروسی» است.

روایت ناهمسو از رشد بهاری

فصل اقتصاد - مرکز آمار ایران پس از بانک مرکزی آمار رشد اقتصادی بهار سال1403 را منتشر کرد. این گزارش نشان می‌دهد که رشد اقتصادی بهار به 4.6درصد رسیده که نسبت به فصل زمستان 0.6واحد درصد افزایش یافته است. حال آنکه بانک مرکزی گزارش داده بود رشد اقتصادی بهار به رقم 3.2درصد رسیده و نسبت به زمستان 1.3واحد درصد کاهش یافته است. اگر چه رقم رشد اقتصادی بهار هر دو گزارش به هم نزدیک است، اما مسیر رشد اقتصادی در گزارش‌ها کاملا متفاوت است و این روند ناهمسو در زمستان سال قبل نیز وجود داشته است. حال پرسش اصلی این است که سیاستگذاران و تحلیلگران باید کدام گزارش را ملاک اصلی قضاوت قرار دهند؟ در سال‌های گذشته، اختلاف در گزارش‌های نهادهای آماری موجب سردرگمی آحاد اقتصادی شده است. نکته جالب اینکه این اختلاف تنها محدود به آمار رشد اقتصادی نیست و در حوزه رقم اسمی تولید ناخالص داخلی، وضعیت رشد ارزش افزوده گروه‌ها و وزن متفاوت گروه‌ها در رشد اقتصادی نیز این اختلاف وجود دارد.

بورس در ترازوی انتخابات آمریکا

فصل اقتصاد - پنجم‌ نوامبر (15آبان) انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده برگزار خواهد شد و سکاندار کاخ سفید برای چهار سال آتی از دل این انتخابات بیرون خواهد آمد. طبیعتا مشخص شدن نتایج انتخابات آمریکا اثر قابل توجهی بر بازارهای جهانی، سیاست‏های فدرال‌رزرو و نوع تعامل آمریکا با دیگر کشورها خواهد گذاشت. بررسی‏ها نشان می‌دهد که بیشترین بازدهی درصدی در بورس تهران در زمان یک جمهوری‏خواه ثبت شده است که البته این می تواند ناشی از ریسک هایی باشد که اقتصاد در آن دوره متحمل شد.

راه مدیریت سونامی سالمندان

فصل اقتصاد - بررسی‌های یک پژوهش نشان می‌دهد که روند افزایش سالمندی در ایران، که جمعیت بالای 65سال را طی نیم‌قرن 6 برابر کرده، فشار بزرگی بر صندوق‌های بازنشستگی وارد می‌کند. تا سال 1430، جمعیت سالمندان به حدود 19میلیون نفر خواهد رسید. این تغییرات جمعیتی و کاهش نرخ باروری، منابع صندوق‌های بازنشستگی را تحت‌تاثیر قرار داده و بحران ناپایداری مالی را تشدید می‌کند. پیش‌بینی می‌شود نسبت منابع به مصارف در سازمان تامین اجتماعی از 1.54 در سال 1400 به کمتر از یک در دهه‌های آینده کاهش خواهد یافت. در چنین شرایطی کارشناسان معتقدند افزایش سن بازنشستگی، افزایش حق بیمه و کاهش دخالت دولت در مدیریت صندوق‌ها می‌تواند در عدم بروز بحران در سال‌های آینده موثر باشد. اجرای این سیاست‌ها به‌صورت همزمان و تدریجی برای جلوگیری از نارضایتی اجتماعی و کنترل هزینه‌ها ضروری است.

سرگیجه در سیاست مهاجرتی

فصل اقتصاد - در سال‌های اخیر با افزایش موج ورود مهاجران به کشور، این موضوع به یکی از چالش‌های مهم برای شهروندان و سیاستگذاران تبدیل شده است. دو نگاه درخصوص مهاجران وجود دارد؛ نگاه نخست این است که باید تمام این اتباع از کشور اخراج شوند و از ورود اتباع جدید جلوگیری شود. در مقابل ، نگاه دوم بر این باور است که در ایران باتوجه به کاهش رشد جمعیت جوان و همچنین تشابه فرهنگی با کشور همسایه، نیاز است که از این اتباع در برخی مشاغل استفاده کرد. به نظر می‌رسد در شرایط کنونی که ورود مهاجران به چالش مهمی تبدیل شده است، جای خالی یک سیاستگذاری مشخص و اصولی احساس می‌شود. یک پژوهش با بررسی تجربه کشورهای موفق در این زمینه، راهکارهای سیاستی برای ایران را پیشنهاد کرده است. در کنار این گزارش، کارشناسان نیز تاکید می‌کنند که باید با بهره‌گیری از گام‌های مشخص و عملی شرایط را برای سامان‌دهی اتباع فراهم کرد.

وزن صادراتی 100 شرکت

فصل اقتصاد - شرکت‌های پتروشیمی، پالایشگاه نفت و روغن، معدن و کارخانه‌های فلزی، عمده مشارکت‌کنندگان در فعالیت‌های صادراتی ایران در 6ماه ابتدایی سال جاری بوده‌اند. 100شرکت اول صادرکننده در این 6ماه 37میلیون و 676هزار تن کالا به ارزش 16میلیارد و 55 میلیون دلار، فعالیت تجاری داشته‌اند که 53.56درصد از وزن و 62.33درصد از ارزش صادراتی را به خود اختصاص داده‌اند. صنایع پتروپالایشی، معادن و فلزات، موتور محرک ارزآوری کشور هستند و برای ادامه این روند باید ناملایمات پیش‌روی این صنایع برطرف شود.

خاورمیانه در بزنگاه تاریخی

فصل اقتصاد - حال و هوای تهران و بیروت غمبار است. هر دو پایتخت مهم مقاومت در سوگ شهادت سیدحسن نصرالله نشسته‌اند. نشانه این غم مشترک به‌وضوح در دیدار مقام‌های کشوری و لشکری از دفتر نمایندگی حزب‌الله لبنان در ایران نمایان بود. تصاویر منتشرشده از این دیدارها چهره مغموم و ناراحت سردار قاآنی و دکتر ظریف را در کنار عبدالله صفی‌الدین، نماینده حزب‌الله به نمایش می‌گذاشت. اما گزارش‌های الجزیره و نیویورک‌تایمز نیز از آن سوی مرزها تصویر چندان متفاوتی ارائه نمی‌کنند. برخلاف جوسازی برخی رسانه‌های غربی، حرفه‌ای‌ترهای عالم خبر و تحلیل در غرب معتقدند که تصویر‌سازی از حزب‌الله پس از نصرالله به‌عنوان یک سازمان بی‌دفاع و برهم ریخته دور از واقعیت است و این جنبش با تعیین جانشین سید مقاومت، نبرد با اسرائیل را با شدتی بیشتر از امروز ادامه خواهد داد. در این میان فارن‌افرز به دولت بایدن متذکر می‌شود که در حال ورود به جنگ بزرگ هستیم و بهتر است آمریکا برای پیشگیری از چنین جنگی الگوی «شاتل دیپلماسی» کیسینجر پس از جنگ1973 را دنبال کند.

اخبار خواندنی

معدن‌کاری به سبک ترکیه

نخبگان زیر چتر دولت چهاردهم

رانت انسان‌سوز

نبض انتخاباتی ایالت‌های کلیدی

عزم پزشکیان و پوتین برای توافق راهبردی

جنگ نزدیک است؟

ساختمانی‌ها در بن‌بست

رصد آماری انتظارات تورمی

واردات قطعه 6.5 برابر خودرو

آژیر قرمز کسری بودجه

نوبل فیزیک در دست پرچم‌داران هوش‌مصنوعی

بازی بحران

ترکیب تجاری در عصر تحریم

خودروی برقی یا هیبریدی؟

سکانس جدید از FATF

یخ‌شکن معاملات مسکن

لنز آماری صنایع بورسی

رئیس‌جمهور و وعده‌های صادق اقتصادی

نبض صنایع میزبان مهاجران

اصابت موشک به اقتصاد تل‌آویو

پاکستان به جای ایران

گنبد آهنین از شیشه شکننده‌تر است

شکاف در هسته تورم

اپیزود ویروسی از آلودگی‌هوا

روایت ناهمسو از رشد بهاری

بورس در ترازوی انتخابات آمریکا

راه مدیریت سونامی سالمندان

سرگیجه در سیاست مهاجرتی

وزن صادراتی 100 شرکت

خاورمیانه در بزنگاه تاریخی

ادعای ارتش اسرائیل درباره ترور مقام ارشد حزب‌الله

عکسی از حضور ظریف در دفتر حزب‌الله در تهران

علی عبدالعلی‌زاده حکم گرفت

پیکر شهید سیدحسن نصرالله کجا به خاک سپرده می‌شود؟ + تصاویر

جهانگیر: سرقت‌ در 13 سال گذشته به‌عنوان جرم اول کشور مطرح بوده است

مشخص شدن 3 زمین برای احداث آرامستان‌های جدید پایتخت

قالیباف: امنیت از دست رفته رژیم صهیونیستی باز نخواهد گشت

خبر مهم برای متقاضیان خرید شمش طلا و سکه

ورود سامانه بارشی جدید به کشور/ تهران امروز و فردا بارانی است

نقش مجتمع پلاستیک طبرستان درمبارزه با بحران آب

یک نگاه بین‌رشته‌ای به فاجعه طبس

هر دو بعد حرفه‏‏‌ای و شخصی را به رسمیت بشناسید

نیروگاه‌های اکسیژنی

نرخ بازدهی صندوق گسترش فردای ایرانیان

غفلت از تولید فولاد های‌تک

دو فرضیه پاییزی برای سیمان

رشد 14‌درصدی تجارت غیرنفتی با کشورهای اسلامی

لزوم تشکیل ستاد ملی گذر برای افزایش ترانزیت خارجی

مخالفت بخش‌خصوصی با حذف روش‌های قبلی

ضرورت سازماندهی فرآیند صادرات در صنعت فولاد

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.