گزارش

تورم و عوامل تأثیرگذار بر آن در اقتصاد ایران

فصل اقتصاد - تورم به عنوان یکی از همراهان همیشگی اقتصاد ایران جای خود را در تحلیل‌های اقتصاد خرد برای آحاد جامعه باز کرده است. بسیاری از سرمایه‌گذاران، از تورم به عنوان محرک سرمایه‌گذاری و کسب منافع آن بهره می‌برند.

اقدامات دولت در زمینه مهار تورم چیست؟

فصل اقتصاد - برای مهار تورم در اقتصاد ایران اولین و مهم‌ترین مساله، شناخت عمیق و دقیق از ریشه‌های تورم اقتصاد ایران است، بطوریکه درصورت عدم شناخت دقیق از ریشه‌های تورم ایران، اولاً امکان مهار تورم بصورت ماندگار و پایدار (میان مدت و بلندمدت) مقدور نخواهد بودف ثانیاً سیاست اشتباه در مهار تورم می‌تواند پیامدهای مخرب به سایر بخش‌های اقتصادی نظیر بازار سرمایه و تولید تحمیل کند.

سه‌گانه‌هایی برای حل مشکل تورم

فصل اقتصاد - کنترل تورم در کشوری مانند کشور ایران که با چالش‌های مختلفی مواجه است، ایجاب می‌کند که یک برنامه‌ریزی دقیق و سیاست‌گذاری هماهنگی در کشور صورت بگیرد. پیش‌زمینه‌هایی که برای کنترل تورم نیاز است شامل ثبات مالی و پولی می‌شود. بانک مرکزی باید قادر باشد که به طور موثر نرخ بهره را تنظیم کرده و از رشد بی رویه پول در گردش جلوگیری کند. متاسفانه این موضوع به ویژه در بانک‌های خصوصی انجام نمی‌شود و شاهد افزایش پایه پولی و حجم نقدینگی در جامعه هستیم.

ملاحظاتی در آزادسازی اقتصاد ایران

فصل اقتصاد - آیا دست‌های نامرئی آدام اسمیت می‌تواند اقتصاد ایران را نجات دهد؟ با فروپاشی شوروی و پس از آن رشد اقتصادی حیرت‌انگیز و مستمر چین کمونیستی با پذیرش نوعی اقتصاد آزاد، این باور حاکم شد که اقتصاد کنترل شده و بسته دولتی مانع اصلی رشد و توسعه سریع اقتصادی و عامل عقب‌ماندگی است. در ایران نیز با شروع دوران سازندگی و با تفسیری خاص از اصل 44 قانون اساسی، با همین هدف راه برای خصوصی‌سازی و رقابت‌پذیر کردن اقتصاد ایران ظاهراً گشوده شد. با گذشت 30 سال از آن زمان دستاوردهای مورد انتظار محقق نشده و بالعکس رشد اق

اصلاحات فراگیر؛ راهکار درمان بیماری تورم

فصل اقتصاد - تورم به عنوان یک بیماری اقتصادی، نزدیک به نیم قرن اقتصاد ایران را درگیر کرده است. در مدت این 50 سال، به غیر از 5 سال، نرخ تورم سالانه ایران همواره دو رقمی بوده است. این مشکل در سال‌های اخیر عمق بیشتری پیدا کرده است. در حد فاصل سال‌های 1398 تا 1402 نرخ سالانه تورم همواره بیش از 40 درصد محاسبه شده است؛ اتفاقی که در 90 سال اخیر در ایران بی‌سابقه بوده است.

رویکرد اقتصاد سیاسی

فصل اقتصاد - «آیا مردم ایران آمادگی لازم برای قیمت‌گذاری بر اساس بازار آزاد را دارند یا خیر؟» می‌توان موضوع را در چند محور توضیح داد؛ یک مقدمه، اقتصاد سیاسی قیمت‌گذاری و شیوه‌های گوناگون آن و نتایج قابل‌ملاحظه. با توجه به اینکه مقدمه نوعی تعریف و توضیح مساله است، مناسب است مورد دقت بیشتری قرار گیرد.

راه و بیراهه کدام است؟

فصل اقتصاد - اگر می‌خواهید درباره اینکه اقتصاد ایران به چه سمت و سویی باید برود مقاله‌ای بخوانید، این مقاله و این پرونده به شما توصیه می‌شود.

آزادسازی قیمت‌ها؟

فصل اقتصاد - هرچند اغلب مشکلاتِ موجود نمودی اقتصادی دارند اما چون ریشه‌های غیراقتصادی دارند با فرمول‌ها و نسخه‌های صرفاً اقتصادی قابل حل نخواهند بود.

امید به حل مسئله FATF

فصل اقتصاد - براساس اعلام آقای رئیس جمهور؛ در خصوص موضوع FATF نامه‌ای از سوی وزیر محترم اقتصاد تهیه شده و آقای رئیس جمهور این نامه را خدمت مقام معظم رهبری برده اند و ایشان هم به مجمع تشخیص مصلحت نظام دستور داده‌اند که موضوع را مجددا بررسی و حل کنند. این‌طور که از صحبت‌های آقای رئیس جمهور به نظر می‌رسید امیدوار بودند که انشالله مسئله FATF حل بشود و از حاضران در جلسه درخواست داشتند که با اعضا مجمع ارتباط و تماس بگیرند تا این مسئله مرتفع شود

خودکفایی دردسرساز

فصل اقتصاد - شورای متولی تعیین نرخ برای خرید تضمینی عمدتاً مبادلات بازارهای جهانی را مبنا قرار داده و دیگر پیامدهای دامنه‌دار این نرخ‌ها را در پایداری بخش کشاورزی کشور لحاظ نمی‌کنند.

خالق قهرمان‌های شگفت‌انگیز

فصل اقتصاد - استن لی خالق بسیاری از شخصیت‌های مارول است که از روی آن‌ها، فیلم‌هایی ساخته می‌شد. یک بار او تصمیم گرفت حضور کوتاهی در یکی از فیلم‌ها داشته باشد و از آن به بعد، حضورش به یک رسم تبدیل شد. در واقع او در یک نقش کوتاه و اغلب خنده‌دار ظاهرا می‌شد و بسیار محبوب بود. این حضور کوتاه او «کامئو» می‌گفتند.

فرآیند سهمیه‌بندی واردات برنج شفاف شود

فصل اقتصاد - جمعی از شرکت‌های شاخص واردکننده برنج در نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور خواستار اصلاح فرآیند و شفافیت سهمیه‌بندی واردات برنج شدند.

ناکامی قیمت‌گذاری دستوری طی پنج دهه در آیینه آمار

فصل اقتصاد - اقتصاد دستوری و به تعبیر دیگر مداخله دولت در بازارها که عمدتاً با تکیه بر رویکردها و اهداف اقتصادی و اجتماعی شکل می‌گیرد، به دلیل آثار نامطلوبی که در بلندمدت بر تخصیص ناکارآمد منابع خواهد داشت، در اغلب موارد در دستیابی به اهداف خود با چالش مواجه می‌شود و تبعات منفی آن در ناکارآمدی اقتصاد، ساختار انگیزشی ناهماهنگ میان کسب‌وکارها در طول زنجیره ارزش، آزادی محدود مصرف‌کننده در انتخاب کالاها و خدمات و تحمیل هزینه‎های قابل توجه بر اقتصاد کشور از محل کاهش انگیزه سرمایه‌گذاری و تنزل بهره‌وری نمایان می‌گردد.

قطعی برق در کوبا به اقتصاد مربوط می‌شود

فصل اقتصاد - قطعی برق در کوبا، وارد رسانه‌ها شده و جنجالی را در رابطه با وضعیت اقتصادی و سیاسی این کشور ایجاد کرده است. پرسشی که وجود دارد این است که چرا این کشور دچار این بحران شده؟ اکونومیست در این مقاله به مسئله کوبا پرداخته است.

متاورس؛ انقلاب دنیای مجازی در آستانه بلعیدن واقعیت و آینده اقتصاد

فصل اقتصاد - اقتصاد متاورس، به‌عنوان یکی از پدیده‌های خیره‌کننده عصر دیجیتال، دریچه‌ای به آینده‌ای می‌گشاید که در آن مرزهای میان واقعیت و مجازی، فیزیکی و دیجیتالی به‌شکلی بی‌سابقه محو شده‌اند و تجربه‌ها و تعاملات جدیدی در آن خلق می‌شود.

شرکت‌های تولیدی با ظرفیت متوسط 41 درصد مشغول به کار بوده‌اند

فصل اقتصاد - مقامات دولتی با همکاری دانشگاه ها، مدیران، تشکل ها، بخش خصوصی و ... راهکارهای بهینه را در ارتباط با عبور از بحران تاترازی ها در بخش های مختلف اتخاذ کنند و بخش تولید را از برزخ کمبود در زمینه های مختلف رهایی بخشند.

انقلاب دارویی

فصل اقتصاد - داروهایی نظیر اوزمپیک و ویگاوی که به عنوان داروهای جی‌ای‌پی-1 شناخته می‌شوند، انقلابی بزرگ ایجاد کرده‌اند. این داروها هم‌زمان چاقی و دیابت را درمان می‌کنند و ظاهرا برای چندین مورد دیگر هم مفید هستند. در این مقاله، بیشتر با آن‌ها آشنا می‌شوید.

بودجه: برنامه‌ای برای نهادینه‌سازی تبعیض یا راهی به سوی توسعه و عدالت؟

فصل اقتصاد - - بی‌توجهی به سرمایه‌های اجتماعی و فرهنگی، یکی از نواقص بودجه در ایران است که پیامدهای منفی فراوانی داشته و دستیابی به عدالت و برابری را دشوار ساخته است. سرمایه‌های اجتماعی و فرهنگی در تحقق توسعه و عدالت در جامعه نقش انکارناپذیر و مهمی برعهده دارند. این نکته به‌ندرت در بودجه‌بندی مورد توجه برنامه‌نویسان قرار گرفته است و در خوش‌بینانه‌ترین حالت، صرفاً به تولید و توزیع سرمایه مادی پرداخته شده است.

تحلیلی بر کلیات لایحه بودجه 1404

فصل اقتصاد - - باتوجه به اینکه ادامه روند فعلی تنظیم بودجه، کشور را از مشکلات رهایی نمی‌بخشد، به نظر می‌رسد، حرکت به سمت برنامه‌محوری، سبک شدن بدنه دولت و انجام وظیفه سیاستگذاری صرف، کاهش هزینه‌ها و حذف بودجه دستگاه‌های موازی، بررسی و حذف بودجه دستگاه‌هایی‌که به تدریج به بودجه کشور تحمیل شده است و رقابتی شدن فضای کسب‌وکار برای اصلاح بودجه کشور باید اعمال شود.

تحول در دنیای وام‌دهی

فصل اقتصاد - تصور کنید در بریتانیا زندگی می‌کنید و نیاز به وام دارید. صف‌های طولانی بانک‌ها و کاغذبازی‌های پیچیده، اولین تصاویری است که احتمالا به ذهن‌تان خطور می‌کند. چه می‌شد اگر به جای دست و پنجه نرم کردن با بروکراسی بانکی، می‌توانستید به سادگی از افراد دیگری قرض بگیرید و به‌صورت اقساط بازپرداخت کنید؟

موفقیت در دنیای حمل‌ونقل 24 ساعته

فصل اقتصاد - فردریک والاس اسمیت، بنیان‌گذار و مدیرعامل شرکت فدکس (FedEx)، یکی از پیشگامان صنعت حمل‌ونقل و لجستیک در جهان است. او در سال 1944 در شهر مارکس، می‌سی‌سی‌پی به دنیا آمد. از همان دوران کودکی به صنعت حمل و نقل علاقه‌مند بود و تمایل داشت مشکلات و محدودیت‌های آن زمان را با راه‌حل‌های جدید و خلاقانه رفع کند.

گذر از اقتصاد خطی به چرخشی

فصل اقتصاد - اقتصاد چرخشی چیست و چه الزاماتی دارد؛ برای گذار از الگوی اقتصاد خطی به چرخشی چه باید کرد؟ اگر می‌خواهید درباره الگوهای اقتصاد چرخشی بخوانید، این مقاله به شما توصیه می‌شود.

نابرابری سایبری در میان چشم‌انداز فناوری

فصل اقتصاد - ، ایجاد یک اکوسیستم سایبری با تاب‏آوری بالا همکاری تمامی بخش‏ها اعم از خصوصی و عمومی را می‏طلبد تا قابلیت‏های پایدار را برای آینده ارائه دهند. در این مسیر توسعه اولویت‏ها و فرهنگ سازمانی مناسب و در عین حال دسترسی عادلانه به استعدادها، فناوری و ابزارهای امنیتی بسیار موثر است. همراه با راهکارهای فنی و ارتقای سیستم‏های امنیتی برای مقابله با تهدیدات سایبری، آگاهی‏بخشی و اعمال سیاست‏گذاری موثر بهرتین راهکار بر روند رو به رشد این حوزه به‏شمار می‏رود.

اثرگذاری بخش خصوصی و دولت در شیوه‌های نوین شمول مالی جهانی

فصل اقتصاد - در اقتصاد جهانی امروز که به سرعت در حال تحول است، دسترسی به خدمات مالی برای تضمین رشد عادلانه و انعطاف‌پذیری اقتصادی بسیار اهمیت یافته است. در عین حال شرکت‌های کوچک و خردSME) ها (به دلیل دسترسی محدود به خدمات مالی با چالش‌های مهمی روبرو هستند که این نابرابری‌ها را تشدید می‌کند. در این شرایط، شمول مالی راه‌حلی حیاتی برای کاهش نابرابری‌ها و افزایش تاب‌آوری از طریق ارائه خدمات مالی ضروری است.

مسئولیت اجتماعی شرکتی و توسعه روستایی

فصل اقتصاد - مسئولیت اجتماعی شرکتی (CSR) در سال‌های اخیر در حوزه توسعه روستایی چقدر مورد توجه قرار می‌گیرد؟ ابعاد این موضوع در این مقاله بررسی شده است. آن را بخوانید.

مردی که با کارت‌های هانافودا به غول صنعت بازی بدل شد

فصل اقتصاد - فوساجیرو یامائوچی کسی است که برای نخستین تصمیم گرفت کارت‌های بازیِ ژاپنی را در بازار به مشتریان عرضه کند و به مرور شرکتش را در مسیری قرار داد که نوه‌اش توانست آن را به یک شرکت مدرن و امروز تبدیل کند. حالا شرکت او با عنوان نینتندو به‌عنوان یکی از مطرح‌ترین شرکت‌های جهان شناخته می‌شود.

آفت مدیریت دولتی بر حوزه گاز

فصل اقتصاد - در قرن بیست و یکم انرژی نفت گاز به‌عنوان یک کالای اقتصادی سیاسی نقش مهمی در تحولات جهان ایفا کرده و نقش گاز در آینده انرژی جهان تا زمانی که انرژی مطمئن دیگری یافت نشود اثرات دامنه‌دار و مؤثری بر اقتصاد جهان و ایران به‌عنوان دارنده بزرگ‌ترین میدان گازی جهان یعنی میدان گازی پارس جنوبی خواهد داشت.

یک انقلاب سبز

فصل اقتصاد - ریویان، به‌عنوان یک پیشرو نوآور در صنعت خودروهای برقی، با تمرکز بر شخصی‌سازی عمیق و خدمات پس از فروش بی‌نظیر، تجربه‌ای منحصربه‌فرد برای مشتریان خود خلق کرده است. این برند با ارائه امکان شخصی‌سازی گسترده، به مشتریان اجازه می‌دهد تا خودرویی کاملاً متناسب با سلیقه و نیازهای خود طراحی کنند.

اخبار خواندنی

تورم و عوامل تأثیرگذار بر آن در اقتصاد ایران

اقدامات دولت در زمینه مهار تورم چیست؟

سه‌گانه‌هایی برای حل مشکل تورم

ملاحظاتی در آزادسازی اقتصاد ایران

اصلاحات فراگیر؛ راهکار درمان بیماری تورم

رویکرد اقتصاد سیاسی

راه و بیراهه کدام است؟

تبدیل سیاست‌های تعدیل به ابزاری برای تشدید نابرابری‌های اجتماعی

آزادسازی قیمت‌ها؟

امید به حل مسئله FATF

فرایند طولانی نوسازی کشاورزی در ایران

خودکفایی دردسرساز

خالق قهرمان‌های شگفت‌انگیز

فرآیند سهمیه‌بندی واردات برنج شفاف شود

ناکامی قیمت‌گذاری دستوری طی پنج دهه در آیینه آمار

قطعی برق در کوبا به اقتصاد مربوط می‌شود

متاورس؛ انقلاب دنیای مجازی در آستانه بلعیدن واقعیت و آینده اقتصاد

شرکت‌های تولیدی با ظرفیت متوسط 41 درصد مشغول به کار بوده‌اند

انقلاب دارویی

بودجه: برنامه‌ای برای نهادینه‌سازی تبعیض یا راهی به سوی توسعه و عدالت؟

تحلیلی بر کلیات لایحه بودجه 1404

تحول در دنیای وام‌دهی

موفقیت در دنیای حمل‌ونقل 24 ساعته

گذر از اقتصاد خطی به چرخشی

نابرابری سایبری در میان چشم‌انداز فناوری

اثرگذاری بخش خصوصی و دولت در شیوه‌های نوین شمول مالی جهانی

مسئولیت اجتماعی شرکتی و توسعه روستایی

مردی که با کارت‌های هانافودا به غول صنعت بازی بدل شد

آفت مدیریت دولتی بر حوزه گاز

یک انقلاب سبز

برای تصمیم‌گیری در حوزه اقتصاد به نهادفراملی نیاز داریم

غفلت از استراتژی توسعه صنعتی؛ دلایل آن؟

غفلت از توسعه استراتژی توسعه صنعتی؛ دلایل آن؟

ضرورت و الزامات سیاست صنعتی

انقلاب دارویی

خیال‌بافی برای تأمین مالی پروژه‌های عمرانی

ناهمگونی و بانک محور بودن تامین مالی در کشور

تحریم‌ها و بهره‌وری انرژی در صنایع ایران

صنعت ارزآور

بندری در بزرگترین مجمع الجزایر جهان

بازار آب، گامی برای خروج از بحران

نهادهای مدنی و غیبت بزرگ آنها

بهبود بهره وری باید در اولویت قرار گیرد

رقبای منطقه‌ای بیکار ننشسته‌اند

بهبود بهرهوری باید در اولویت قرار بگیرد

بررسی اثرات قیمت گذاری دستوری در هشت صنعت

جنگ آبی

ژنرال‌هایی که جنگ را هدایت نمی‌کنند

استیک مفید برای قلب

نوبل ایرانی برای روایت کارآفرینی

آگهی ها

  • تریبون مردم
  • خبرنگار افتخاری و شهروند خبرنگار
  • رتبه‌بندی پایگاه‌های خبری فصل اقتصاد

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.