اقتصادی

فاجعه‌ای تمام عیار به نام ارز نیمایی

فصل اقتصاد - تصمیم وزارت اقتصاد برای حذف ارز نیمایی و ایجاد بازار ارز توافقی آیا کمکی به بهبود شاخص‌ها در اقتصاد ایران کرده است؟ آیا ریزش چند روز اخیر بورس پس از دوره‌ای از ثبات را می‌توان مرتبط با حضور ترامپ دانست؟ حضور ترامپ در کاخ سفید تا چه اندازه باعث بروز نوسان یا ثبات در اقتصاد ایران خواهد شد؟ این 3 ابهام، مهم‌ترین پرسش‌هایی است که این روزها در افکار عمومی و میان فعالان اقتصادی دست به دست می‌شوند. بنابراین لازم است درباره آنها بحث و تبادل نظر و به ابهامات جامعه پاسخ داده شود.

پیش‌نیازهای چشم‌انداز

فصل اقتصاد - سند چشم‌انداز 1404 با هدف قرار دادن جایگاه نخست ایران در منطقه از نظر اقتصادی، علمی و فناوری طراحی شد. اما تحقق این اهداف با موانع متعددی روبرو شده است. به نظر می‌رسد، مهم‌ترین دلایل فاصله امروز ما با آن چشم‌انداز عبارت‌اند از:

اوراق نفتی؛ راه نجات 40 میلیارد دلار ارز خانگی

فصل اقتصاد - در اواخر دولت یازدهم، برای ساماندهی و به کار‌گیری دلارهای سرگردان خانگی، موضوع فروش اوراق نفتی مطرح شد، یعنی انتشار اوراقی که بر مبنای نفت باشد. قرار شد به ازای فروش نفت هر کس سهمی که از این اوراق خریده، مبلغی پرداخت کند و سپس در یک سررسید مشخص و یا در زمان نیاز بتواند آن را به صورت ارزی یا ریالی بفروشد

دوایر شوم افزایش مهاجرت

فصل اقتصاد - مهاجرت جوانان، متخصصان و دانش‌‌‌آموختگان دانشگاهی به یکی از مسائل و دغدغه‌‌‌های افرادی که دلسوز ایران هستند تبدیل شده است. چند دایره شوم به صورت دوایر علت و معلولی مثبت فعالند که به مهاجرت دامن می‌‌‌زنند و آن را به توفان مهاجرت تبدیل می‌کنند.

سختی‌های تحریم داخلی

فصل اقتصاد - علاوه بر تحریم‌های ظالمانه بین‌المللی که به اقتصاد ایران تحمیل شده، ما با سیاست‌های خودتحریمی هم به اقتصاد کشور ضربه می‌زنیم. نپیوستن ایران به FATF جزو همان موارد خودتحریمی‌هاست. در 10 سال گذشته، نرخ خالص تشکیل سرمایه در کشور، منفی بوده است.

مصائب تحدید تجارت آزاد

فصل اقتصاد - بیش از چند ماه نیست که جناب دکتر پزشکیان بر مسند ریاست‌جمهوری نشسته‌اند و همه به خوبی به خاطر دارند که ایشان در جریان مبارزات انتخاباتی و پس از آن تاکید داشتند مداخلات دولت در بازار منشأ بسیاری از مشکلات اقتصادی، از ناکارآمدی گرفته تا اتلاف منابع و فساد بوده است. از این‌رو به کرات توصیه کردند که دولت به جز دو بخش آموزش و بهداشت از مداخله در اقتصاد باید اجتناب کند و تمشیت امور را به بازار بسپارد. این رویکرد درست و مبتنی بر یافته‌های علمی جناب دکتر پزشکیان به دل فعالان اقتصادی، به ویژه بخش خصوصی حقیقی، نشست و با امید به گشایش‌هایی در آینده به ایشان رای دادند.

خاویر میلی ایران کجاست؟

فصل اقتصاد - وقتی خاویر میلی قدرت را در آرژانتین به دست گرفت، کمتر کسی باور داشت وی بتواند با راه‌حل «اره‌ای» خودش برای قلع‌وقمع دستگاه بوروکراتیک دولتی، بیش از چند صباحی در کاخ ریاست‌جمهوری بماند. رسانه‌های لیبرال با وجود باور به منطق درست استراتژی وی، بیم آن را داشتند که خط‌مشی افراطی باعث شود تا او به‌زودی توسط گروه‌های ذی‌نفع، پرونیست‌ها و دیگر رقبای سیاسی به زیر کشیده شود. اما وی توانست همچنان بر اریکه قدرت باشد و به مردم نشان دهد مشکل دقیقا کجاست. مشکل تورم سه‌رقمی خیره‌کننده آرژانتین و بی‌ثباتی‌های پولی و فقر گسترده، دولت عریض و طویل و ناکارآمد است. مشکل کسری بودجه است. مشکل اقتصاد حمایتی، تعرفه‌محور و دولتی است.

دشواری دریافت تسهیلات

فصل اقتصاد - شرکت‌های بخش خصوصی مخصوصاً شرکت‌های کوچک و متوسط که می‌توانند سبب ایجاد رشد تولید و توسعه اقتصادی کشور شوند جهت گسترش فعالیت خود نیاز به افزایش سرمایه دارند و متاسفانه بانک‌ها از کارکرد اصلی خود خارج شده‌اند و نمی‌توانند مامن امنی برای کارآفرینان باشند.

آزادسازی قیمت‌ها؟

فصل اقتصاد - هرچند اغلب مشکلاتِ موجود نمودی اقتصادی دارند اما چون ریشه‌های غیراقتصادی دارند با فرمول‌ها و نسخه‌های صرفاً اقتصادی قابل حل نخواهند بود.

فیلترینگ و آثار و تبعات منفی آن بر کسب ‌و کارها

فصل اقتصاد - به‌عنوان فعال اقتصادی و عضو اتاق بازرگانی، می‌‌‌خواهم توجه شما را به مساله‌ای مهم جلب کنم که تاثیرات گسترده‌‌‌ای بر کسب‌وکارهای سنتی و خرد دارد؛ یعنی موضوع فیلترینگ اینترنت. فیلترینگ اینترنت، اگرچه ممکن است با اهداف مشخصی مانند حفظ امنیت ملی یا جلوگیری از انتشار محتوای نامناسب اجرا شود، ولی تبعات منفی گسترده‌‌‌ای بر کسب‌وکارها، به‌ویژه کسب‌وکارهای سنتی و خرد دارد که در ادامه به بررسی آنها می‌‌‌پردازم.

هزینه سوخت‏‏‌شده فیلترینگ

فصل اقتصاد - اثر فیلترینگ بر کسب‌وکارهای سنتی، از چهار حیث قابل توضیح و تفسیر است. اساسا مشخص است که یک کسب‌وکار برای دور زدن فیلترینگ باید هزینه‌‌‌ای پرداخت کند تا بتواند از سد آن رد شود. البته، این هزینه فی‌‌‌‌نفسه برای بسیاری از کسب‌وکارهای سنتی رقم چندان زیادی نیست، اما یک دسته از کسب‌وکارها می‌‌‌توانند این هزینه را بپردازند و دسته دیگری از کسب‌وکارها به طور قطع از این هزینه آسیب می‌‌‌بینند.

برق و تصدی‌گری دولتی

فصل اقتصاد - کشور با ناترازی جدی انرژی مواجه است و این وضعیت بر حوزه بخش صنعت و تولید تاثیر منفی گذاشته است. در چنین شرایطی بخش خصوصی به دنبال این است که در جهت رفع ناترازی انرژی در کنار دولت قرار گیرد. در شرایطی که صنعت و بخش خصوصی درگیر مشکلات زیادی است، دولت همچنان به رویه‌های نادرست گذشته ادامه می‌دهد و در عرصه انرژی به عنوان رقیب بخش خصوصی فعالیت می‌کند.

خطر سرمازدگی حکمرانان

فصل اقتصاد - به یاد دارم در سال‌های دور گذشته و در زمان‌هایی که در سازمان برنامه و بودجه کار می‌کردم، در چند نوبت، مسوولیت تهیه گزارش‌هایی تحت عنوان چشم‌انداز 10سال آینده اقتصاد ایران را برعهده داشتم.

اقتصاد ایران و مبانی توسعه

فصل اقتصاد - با مطالعه به وضعیت اقتصاد کشور متوجه می‌شویم که در چند دهه گذشته، موضوع آمایش سرزمین مغفول مانده است. نتیجه این رفتارها را در صنایع کشور و حوزه‌های مختلف اقتصاد می‌بینیم. مثلا به وضعیت صنعت پتروشیمی در ایران نگاه کنید؛ برخی جانمایی‌ها به ‌هیچ‌ عنوان در راستای استعدادهای منطقه‌ای نیست.

اهمیت تجاری اوراسیا

فصل اقتصاد - اگر پتانسیل واردات ارز و صادرات به اوراسیا را به صورت همگن، محقق و بالفعل کنیم، می‌توان با استفاده از تهاتر بر محدودیت‌های پولی و بانکی غلبه کرده و از فرصت تجارت آزاد با این کشورها استفاده بیشتری برد.

پایان ناکامی تولید

فصل اقتصاد - صنعتی شدن موفق فقط زمانی حاصل می‌شود که برآیند این متغیرها منجر به این شود که بنگاه‌های اقتصادی کشور بتوانند کالایی «بازارپذیر» برای بازارهای جهانی ارائه کنند.

کارت برنده در مذاکرات

فصل اقتصاد - سیگنال‌های مذاکراتی بیش از گذشته نمود می‌یابد. از «مذاکرات شرافتمندانه» وزیر خارجه کشورمان گرفته تا اخباری مبنی بر ارسال پیام از سوی تیم تشکیل‌دهنده دولت آتی آمریکا برای مذاکره. اما از سوی دیگر، فشار لابی اسرائیل در خارج از مرزها و برخی از گروه‌های داخلی که مثل همیشه معتقدند الان وقت مذاکره نیست، می‌تواند خیلی سریع فرصت به‌وجودآمده برای مذاکره را ببندد.

بسیار اندک، بسیار دیر

فصل اقتصاد - تصور کنید فردی فکر می‌کند که از سوی فرد دیگری مورد تهدید جدی جانی قرار دارد و با شواهدی قابل اعتنا به دادگاه مراجعه می‌کند. انتظار دارید نظام قضایی به چه ترتیبی با او برخورد کند؟

آنچه روزانه گم می‌شود، سوخت نیست

فصل اقتصاد - باید تاکید کنیم که گزاره گم شدن 20 میلیون لیتر سوخت سخن سنجیده و علمی نیست. همان‌گونه که پیش از این اشاره شد «گم‌‌‌شده» به‌طور منطقی جایی پنهان است که آن را قاعدتا می‌توان با جست‌وجو پیدا کرد، اما بیش از 7 میلیارد لیتر سوخت سالانه را نمی‌توان جایی پنهان کرد. این ثروت عظیم گم نشده، بلکه به علت ساختار معیوب نظام اقتصادی، با‌ سازو‌کار روشن و آشکاری که علم اقتصاد توضیح می‌دهد، نصیب رانت‌‌‌خواران حرفه‌‌‌ای و قاچاقچیان ریز و درشت می‌شود. آنچه گم شده سوخت نیست، عقل سلیم است.

مراحل و عواقب صنعت‏‏‌زدایی

فصل اقتصاد - بنا به تحقیق مسعود نیلی و همکاران، صنعت ایران طی 60سال گذشته 5دوره کاملا متفاوت را پشت سر گذاشته است.

تجلیل از مخالفان FATF

فصل اقتصاد - جرائم مالی که FATF برای مقابله با آنها طراحی شده، جرائم فقرا نیست. موضوع این مقررات‌گذاری، ثروتمندانی هستند که از مسیرهای نامشروع ثروت خود را به‌دست آورده‌‌‌اند، ثروتمندانی که فرزندان زیر 10سال آنها بیش از 2هزارمیلیارد ریال تراکنش در ماه دارند.

رونمایی از یک ناترازی مهم

فصل اقتصاد - یکی از ریشه‌‌های شکل‌گیری فساد در ایران ناترازی اختیار و مسوولیت است. به بیان ساده‌تر، ما با پدیده مسوولیت بی‌اختیار و مختارهای بی‌مسوولیت مواجه هستیم. این وضعیت منجر به شکل‌گیری حیاط‌خلوت‌‌های دولتی شد که اکثر فساد‌‌ها نیز در همین حیاط‌خلوت‌‌ها شکل ‌‌می‌گیرد.

گذر از اقتصاد خطی به چرخشی

فصل اقتصاد - اقتصاد چرخشی چیست و چه الزاماتی دارد؛ برای گذار از الگوی اقتصاد خطی به چرخشی چه باید کرد؟ اگر می‌خواهید درباره الگوهای اقتصاد چرخشی بخوانید، این مقاله به شما توصیه می‌شود.

ناترازی و سردرگمی

فصل اقتصاد - دولت چاره‌ای جز واقعی کردن قیمت حامل‌های سوخت ندارد، اما این تصمیم را باید با مشورت مردم، اجماع نخبگانی و به صورت تدریجی با یک شیب ملایم انجام دهد. اما بررسی رفتار و اظهارات دولتی‌ها طی ماه‌های اخیر نشان می‌دهد دولت هنوز اعتماد به نفس لازم برای اجرای چنین ایده‌ای را ندارد. تا زمان کسب این اعتماد به نفس و بدون اجماع نخبگانی و اقناع عمومی، دستکاری در قیمت بنزین برای دولت و کشور بدون تبعات نخواهد بود.

همنشینی ثبات و سرمایه

فصل اقتصاد - عباس آرگون عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، در یادداشتی با اشاره به فرار بودن سرمایه و شرایط ریسکی حاکم براقتصاد، معتقد است که در گام نخست باید ارتباط‌مان با جهان را از طریق کنار زدن تحریم‌ها بهبود ببخشیم، از سوی دیگر شرایط اجتماعی، اقتصادی و اجتماعی را به شکلی آرام کنیم که نگاهی مثبت به آینده وجود داشته باشد.

زینت‌المجالس نباشیم

فصل اقتصاد - فعالان بخش خصوصی باید بدانند و آگاه باشند که نقش و قیمت آنها متفاوت‌تر و مهم‌تر از آنی است که در حال حاضر به آنها سپرده شده است.

اشتیاق توسعه همکاری دوستانه با چین

فصل اقتصاد - «زونگ پی وو» سفیر جمهوری خلق چین که چندی قبل به استان قزوین سفر و از ظرفیت‌های اقتصادی و اجتماعی این استان بازدید کرده است، در یادداشتی به بیان دیدگاه‌ها و احساس خود از این بازدید پرداخته است.

سخنی درباره وفاق ملی

فصل اقتصاد - یکی ‌از شعار‌های رئیس محترم دولت چهاردهم در جریان مبارزات انتخاباتی وفاق ملی ‌بود. این شعار به دل خیلی از رای‌دهندگان نشست؛ چون در توضیح آن می‌گفتند ما با کسی دعوا نداریم و باید اختلاف نظرها را با تدبیر و گفت‌وگوی دوستانه حل کنیم؛ اما نمی‌توان انکار کرد که از همان ابتدا ابهامی در مفهوم وفاق ملی وجود داشت که شاید آن زمان که برخی از کاندیداهای ریاست‌جمهوری اغلب با ادبیاتی خشن و ستیزه‌جویانه سخن می‌گفتند چندان مورد توجه قرار نمی‌گرفت.

نهادهای مدنی و غیبت بزرگ آنها

فصل اقتصاد - غیبت مردم و نهادهای مدنی چگونه سبب می‌شود اعتماد عمومی در جامعه کاهش یابد؟ پاسخ را در این مقاله بخوانید.

اخبار خواندنی

فاجعه‌ای تمام عیار به نام ارز نیمایی

پیش‌نیازهای چشم‌انداز

اوراق نفتی؛ راه نجات 40 میلیارد دلار ارز خانگی

دوایر شوم افزایش مهاجرت

سختی‌های تحریم داخلی

مصائب تحدید تجارت آزاد

خاویر میلی ایران کجاست؟

دشواری دریافت تسهیلات

آزادسازی قیمت‌ها؟

فیلترینگ و آثار و تبعات منفی آن بر کسب ‌و کارها

هزینه سوخت‏‏‌شده فیلترینگ

برق و تصدی‌گری دولتی

خطر سرمازدگی حکمرانان

اقتصاد ایران و مبانی توسعه

اهمیت تجاری اوراسیا

پایان ناکامی تولید

کارت برنده در مذاکرات

بسیار اندک، بسیار دیر

سایه روشن‌های ارز توافقی و ایده نظام تک نرخی ارز

آنچه روزانه گم می‌شود، سوخت نیست

مراحل و عواقب صنعت‏‏‌زدایی

تجلیل از مخالفان FATF

رونمایی از یک ناترازی مهم

گذر از اقتصاد خطی به چرخشی

ناترازی و سردرگمی

همنشینی ثبات و سرمایه

زینت‌المجالس نباشیم

اشتیاق توسعه همکاری دوستانه با چین

سخنی درباره وفاق ملی

نهادهای مدنی و غیبت بزرگ آنها

اقدامات بلندتر از کلمات صحبت می‌کنند

دونر اروپایی می‌شود

اقتصاد ایران و اهمیت کریدورها

رشد هشت درصدی و دخالت دولت

اقدام جبرانی برای فقرا در سهمیه کنکور

صادرات فرصتی برای توسعه ملی

نرم‏‏‌افزار اقتصاد

بازگشت صادرات به مسیر توسعه

اهمیت شفافیت در سرمایه‌گذاری

با سوآپ نمی‌توان هاب انرژی شد

نوبل برای اقتصاد سیاسی جدید

گره کور قیمت‌گذاری دستوری خدمات مهندسی

تنظیم‌گری در هوش مصنوعی

التهابات بیرونی و افزایش سطح ریسک در اقتصاد

سیکل معیوب در چرخه تولید

رئیس‌جمهور و وعده‌های صادق اقتصادی

لندن: بندرِ دوهزارساله

تنوع‌سازی در تجارت‌خارجی

امتیاز اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای ایران

کارد دسته خودش را نمی‌برد

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.