یادداشت

تبیین ناترازی‌ها و مسیر اقدامات اصلاحی در نظام بانکی

فصل اقتصاد - یکی از مباحث مهم بانکی بحث مربوط به ایجاد نهادهای موردنیاز در ساماندهی، اصلاح و گزیر (حل و فصل) و ضوابط حاکم بر آنها در نظام بانکی است. خوشبختانه در مورد انجام این‌گونه اقدامات تجربیات فراوانی در سایر کشورها وجود دارد که به‌راحتی می‌تواند در تهیه و تدوین قانون مورد استفاده قرار گیرد، کما اینکه در مورد قانون بانک‌مرکزی هم در بسیاری از مواد از چنین تجربیاتی استفاده شده است. بخش عمده مطالب ناظر بر موضوع مورد بحث در قانون بانک‌مرکزی در مواد 28 تا 34 مطرح شده است و حاوی نقاط قوت بسیار و در مواردی کاستی‌هایی است که باعث می‌شود شرایط لازم برای سرعت عمل و اقدام به‌موقع بانک‌مرکزی به‌عنوان ناظر و تنظیم‌گر نظام بانکی فراهم نباشد.

بدهیْ جهان در حال توسعه را زمین می‌زند

فصل اقتصاد - بحران بدهی از مسایلی است که شرکای اقتصادی ایران نیز تا حدودی درگیر آن هستند و آینده اقتصاد جهان را شکل می‌دهد.

دلیل سرسختی فساد

فصل اقتصاد - فساد یکی از چند موضوعی است که بسیاری آن را از عوامل اصلی مشکلات و معضلات کشور می‌دانند. از این ‌رو یکی از موضوعاتی که به‌ویژه در ایام انتخابات بسیار مورد توجه افکار عمومی قرار می‌گیرد، مقوله فساد است. به همین دلیل می‌توان افراد را با یک خبر قابل باور درباره فساد آنها، از صدر به ذیل جدول کشاند یا با استناد به ساده‌زیستی و مردمی بودن و تلاش آنها برای مبارزه با فساد، پاک‌دستی آنها را به اثبات رساند و از ذیل جدول به صدر آورد.

اقتصاد پزشکیان در برزخ

فصل اقتصاد - هفته پیش رئیس‌جمهور، مسعود پزشکیان، در اولین مصاحبه تلویزیونی خود لازمه رسیدن به رشد اقتصادی 8درصدی را که به دولت او از برنامه هفتم به ارث رسیده است، سرمایه‌گذاری حداقل 200میلیارد دلاری دانست. بر مبنای مشورت‌هایی که به او داده شده بود، وی معتقد بود نیمی از این مبلغ درون کشور موجود است و برای نیمی دیگر باید چاره‌ای بیندیشند. در این مقاله، این جمله کوتاه را بهانه قرار می‌دهیم و بررسی می‌کنیم که آیا کمبود اقتصاد این کشور فقط 200میلیارد دلار است؟

بهبود آمارهای تولید بخش معدن در دو سال اخیر

فصل اقتصاد - سجاد غرقی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و نایب‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران، با اشاره به آمار و داده‌های بهبودیافته بخش معدن در دو سال گذشته، تاکید کرد که با توجه به فعالیت مدام بخش خصوصی در حوزه تولید گزارش و سند راهبردی برای بخش معدن، شایسته است که بخش خصوصی مورد توجه دولت گیرد.

رشد اقتصادی 8‌درصدی شدنی است؟

فصل اقتصاد - محمود نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران، در یادداشتی تحلیلی به مساله هدفگذاری رشد اقتصادی 8 درصدی در برنامه هفتم توسعه پرداخته و دستیابی به آن را ناممکن نمی‌داند و معتقد است با یک برنامه‌ریزی دقیق چندساله می‌توان همانند تجربه دهه هفتاد به این عدد دست یافت. متن کامل یادداشت رئیس اتاق تهران را در زیر می‌خوانید.

معضل کمبود نیروی کار صنعتی

فصل اقتصاد - هرویک یاریجانیان، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران، در یادداشتی تحلیلی به بررسی مساله کمبود نیروی کار در بخش صنعت پرداخته و با اعلام هشدار نسبت به تبعات ناشی از این مساله، عنوان کرده است که با بهبود شاخص‌های اقتصاد کلان و انگیزه و ابتکار بخش خصوصی می‌توان این معضل را تا حدودی بهبود بخشید و از بحرانی شدن آن جلوگیری کرد.

مصائب خاک و آب

فصل اقتصاد - اگر می‌خواهید درباره مسائل و مشکلات آب و کشاورزی و خاک در ایران بدانید، خواندن این مقاله به شما توصیه می‌شود.

ضد کلیشه

فصل اقتصاد - اولد اسپایس با جسارتی مثال‌زدنی، قواعد سنتی تبلیغات دئودورانت را زیر پا گذاشت و طنزی ظریف و هوشمندانه را به چاشنی کار خود افزود. این کمپین انقلابی، نگرشی نوین به مفهوم «مردانگی» ارائه کرد و نشان داد که مردان امروزی فارغ از کلیشه‌های رایج، می‌توانند با اعتماد به نفس و روحیه‌ای شوخ‌طبع، در دنیای مدرن بدرخشند

دست فرمان موفقیت یا شکست؟

فصل اقتصاد - وزیر محترم نفت هم در جلسات کمیسیون و هم در صحن علنی و هم در مصاحبه‌های پس از رای اعتماد، یادآور شده‌اند که به دنبال اصلاحات قیمتی نیستند و تنها اصلاحات غیرقیمتی را دنبال می‌کنند. به باور اینجانب، اگر این ذهنیت تغییر نکند، هم‌اکنون می‌توان بااطمینان به ناکامی وزیر محترم در اصلاح ناترازی انرژی وعده داد. تفکیک اصلاحات قیمتی و غیرقیمتی تفکیکی نادرست بود که از یک موسسه خاص در تهران بیرون آمد و متاسفانه رواج یافت. سیاستمداران که به دنبال محملی برای فرار از کار سخت اصلاح قیمت حامل‌های انرژی بودند، این تفکیک را دست گرفتند و بر لزوم اصلاحات غیرقیمتی پافشاری کردند. نتیجه این رویکرد آن شد که هر سال بحران ناترازی انرژی تشدید شد.

بی‌ثباتی اقتصاد و محاسبات اقتصاد کلان

فصل اقتصاد - در نوشتار پیشین نوشتم که بی‌ثباتی اقتصاد کلان را با چه شاخصی می‌سنجیم و توضیح دادیم که چرا بی‌ثباتی از منظر اجتماعی منفور است و اشاره کردیم چه چیزی عامل شکل‌دهنده بی‌ثباتی اقتصاد کلان است. در این نوشتار به این موضوع می‌پردازیم که بی‌ثباتی اقتصاد کلان در قالب نرخ تورم بالا پیامدهای منفی بسیاری دارد که یکی از ساده‌ترین و شاید مورد غفلت‌ترین آنها، پیامد تورم بالا برای محاسبات اقتصاد کلان است.

توقعات اصولی از رئیس سازمان بورس

فصل اقتصاد - در روزهای اخیر و با مستقر شدن دولت جدید، زمزمه‌‌‌هایی از تغییر در مدیریت ارکان بازار سرمایه، از مدیران ارشد سازمان بورس تا مدیران بورس‌ها و نهادهای مالی وابسته به دولت، به گوش می‌رسد. با مرور تاریخچه تغییرات دولت‌ها و تغییرات تبعی آن در سازمان‌های مختلف دولتی یا نهادهای عمومی غیردولتی (ازجمله سازمان بورس و اوراق بهادار) به‌خوبی متوجه می‌شویم که لزوما هر تغییری باعث بهتر شدن شرایط نشده است. بنابراین علت این موضوع را نباید در شخصیت مدیران، بلکه باید در نگاه استراتژیک این اشخاص بیابیم.

زیان حضور کارفرمای بزرگ در شورای عالی کار

فصل اقتصاد - ارتقای سطح زندگی جامعه کارگری، آرزوی هر کارفرمای جدی و مسئولی است؛ چرا که ارتقای سطح زندگی کارگران در عمل، به معنای بهبود محیط روابط کار و فراهم شدن زمینه ارتقای بهره‌وری و رشد در کسب و کار است؛ با این وجود، دولت همه ساله سعی می‌کند با مقصر نشان دادن نمایندگان کارفرمایی نشان دهد که آنان هستند که اجازه افزایش حداقل حقوق را نداده‌اند. حسین سلاح‌ورزی، رئیس سازمان ملی کارآفرینی ایران و نماینده قبلی کارفرمایان در شورای عالی کار، ضمن اشاره به این موضوع، در یادداشتی دخالت کارفرمای بزرگ یعنی دولت را دلیل اصلی به توافق نرسیدن دو بخش کارگری و کارفرمایی بر سر حقوق و دستمزد می‌داند.

نگاه انقباضی بانک‌ها به بنگاه‌های تولیدی

فصل اقتصاد - از میان مشکلات متعدد بنگاه‌های اقتصادی، کمبود نقدینگی عموماً مهمترین مسئله‌ای است که مطرح می‌شود. پیمایش واحدهای تولیدی در وزارت صمت نشان می‌دهد، حدود 45درصد از مشکلات بنگاه‌ها، مرتبط با تامین مالی است.

چاله نقدینگی بنگاه‌ها

فصل اقتصاد - سال 1403 در حالی با محوریت جهش تولید نامگذاری شده است که صنعت و بنگاه‌های تولیدی با مشکلات عدیده‌ای در زمینه تامین نقدینگی و سرمایه در گردش، تامین ارز، تامین مواد اولیه، واردات ماشین‌آلات، تامین نیروی انسانی مورد نیاز و... روبه‌رو هستند. آمارها حاکی از این است که در حال حاضر نزدیک به 40 درصد ظرفیت اسمی بخش صنعت و تولید مشغول به فعالیت است و کمبود نقدینگی و تشدید فرآیند قیمت‌گذاری دستوری، ظرفیت فعلی را نیز تهدید می‌کند. کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی در حالی است که تامین مالی برای بنگاه‌ها همچنان با نرخ بالا و گران انجام می‌شود.

تعدد سامانه‌های دولتی، تفسیری اشتباه از الکترونیک شدن

فصل اقتصاد - نکته‌هایی که باید بدانید: تعدد سامانه‌های دولتی؛ داستان از زمان مطرح شدن پروژه دولت الکترونیک در سال 1396 شروع شده و تاکنون، رشد بی‌رویه‌ای در ایجاد سامانه‌های دولتی صورت گرفته است که عموماً به واسطه تفسیر اشتباه از الکترونیک شدن رخ داده است؛ بدین صورت که در مسیر تحول دیجیتال، بدون توجه به ضرورت تجمیع و یکپارچه‌سازی اطلاعات، فرآیندها همچنان به صورت دستی و اصلاح‌نشده در قالب پلتفرم‌های الکترونیک ارائه شده است و علی‌رغم ماده 3 قانون مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی در بین دستگاه‌های اجرایی، نگاه جامعی برای یکپارچه‌سازی سامانه‌ها وجود ندارد.

طرحی برای تشدید ناپایداری اقتصادی

فصل اقتصاد - طرح تقسیم استان تهران به سه استان و تشکیل استان‌های تهران شرقی و غربی مدتی است که مورد بحث قرار گرفته است. این موضوع در دولت سیزدهم و به واسطه حمایتی که طرفداران این طرح توانستند از بدنه دولت جذب کنند، شکل جدی‌تری به خود گرفت. مسئولان هدف اصلی از تفکیک استان تهران، را تقسیم مدیریتی و اداره راحت‌تر و خدمات‌دهی بهتر به شهروندان عنوان می‌کنند.

لایحه تجارت و لزوم حفظ ثبات و امنیت اقتصادی در محیط کسب و کار

فصل اقتصاد - بالاخره لایحه تجارت بعد از 19 سال از تصویب مجلس شورای اسلامی گذشت و جهت طی مراحل تصویب نهایی به شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد. مجلس در این مدت سه بار لایحه را به شورای نگهبان ارسال کرد که هر بار با ایرادات شورای نگهبان مواجه و به مجلس اعاده شد.

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.