نشست امین الضربی ها برای تاسیس بنیاد فرهنگی کارآفرینی امینالضرب
نوبل ایرانی برای روایت کارآفرینی
گزارش
بزرگنمايي:
فصل اقتصاد - خوانساری : اینکه بتوانیم تجربه کارآفرینان قدیمی را به نسل بعد منتقل کنیم، مهم است. برخی از دارندگان نشان امینالضرب خود تجربههای زندگیشان را مکتوب کردهاند اما هنوز در تنظیم تاریخ شفاهی کارآفرینی و اقتصاد، بسیار عقب هستیم. انتقال این تجربهها به نسل جوان خیلی مهم است.
نخستین جلسه به منظور تاسیس بنیاد فرهنگی کارآفرینی امینالضرب با حضور محمدجواد ظریف معاون راهبردی ریاست جمهوری و از دارندگان تندیس امینالضرب، مسعود خوانساری رئیس سابق اتاق تهران و از دارندگان تندیس امینالضرب، محمود نجفی عرب رئیس اتاق تهران، عباس آرگون عضو هیئت رئیسه اتاق تهران و جمعی از برندگان جایزه امینالضرب برگزار شد.
در ابتدای این جلسه مسعود خوانساری که خود بنیانگذار جشنواره و جایزه کارآفرینی و فرهنگی امینالضرب در سال 1395 است، درباره اهمیت تبدیل این جشنواره به یک بنیاد فرهنگی گفت: «متاسفانه تاکنون تاریخ کارآفرینی و فعالیتهای بخش خصوصی در ایران به صورت منسجم گردآوری نشده است و حتی یک صفحه اطلاعات کامل و دقیق در مورد زندگی کارآفرینان بزرگ کشور ما در ویکی پدیا وجود ندارد. ورزشکاران و هنرمندان، موسیقیدانان بزرگ و قدیمی همگی یا جشنواره اختصاصی دارند یا این که خیابان و ساختمانی به نام آنها ثبت شده است، اما متاسفانه اثرگذاران اقتصادی و فعالان بخش خصوصی، کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند. به نظرم یکی از وظایف مهم اتاق بازرگانی تجلیل از کارآفرینان و برگزاری جشنواره است تا نام بزرگان بخش خصوصی از یاد نرود. البته در حال حاضر جشنواره امینالضرب وجود داد و استقبال از این جشنواره نیز سال به سال افزایش مییابد، اما صرف برگزاری این جشنواره کافی نیست و باید آن را با اقداماتی مانند تاسیس بنیاد امینالضرب توسعه داد.»
او ادامه داد: «در اتاق تهران به این فکر افتادیم که کاری کنیم تا نام بزرگان کارآفرینی در تاریخ گم نشود و در نهایت، به این فکر افتادیم که بنیادی به نام بنیاد امینالضرب ایجاد کنیم تا به نوعی نوبل اقتصاد ایران باشد. اعضای این بنیاد همان افرادی هستند که این نشان را در طی هشت سال گذشته دریافت کردهاند. متاسفانه در سالهای گذشته تعدادی از دریافتکنندگان نشان امینالضرب درگذشتهاند و در حال حاضر نیز برخی از آنها به سختی بیمار هستند؛ افرادی که همگی از بزرگان بخش خصوصی هستند و ما فکر میکنیم با تشکیل این بنیاد بتوانیم نام آنها را مانا کنیم و همچنین به بحث کارآفرینی جان دوباره دهیم.»
خوانساری با بیان اینکه حضور فعال کارآفرینان در بنیاد امینالضرب بسیار تاثیرگذار است، ادامه داد: «اگر اعضا که از بزرگترین کارآفرینان کشور هستند بتوانند در این بنیاد فعال باشند، بنیاد هم پربارتر میشود. وظیفه این بنیاد در ابتدا، شناسایی افرادی است که واقعاً در اقتصاد کشور نقش دارند. وظیفه دوم، ارتقای شاخصهای انتخاب کارآفرینان برتر است و در وهله سوم، وظیفه بنیاد، داوری و انتخاب افراد شایسته برای دریافت نشان و تندیس امینالضرب محسوب میشود چراکه هرچه بنیاد شناختهتر شود، اهمیت داوری نیز افزایش مییابد. در واقع حفظ و حراست از جایگاه جایزه امینالضرب و استقلال آن از مهمترین کارهایی است که باید در بنیاد صورت گیرد . »
خوانساری مسئله بعدیای را که برای اعضای بنیاد بسیار حائز اهمیت است انتقال تجربه خواند و چنین توضیح داد: «این که بتوانیم تجربه کارآفرینان قدیمی را به نسل بعد منتقل کنیم، مهم است. برخی از دارندگان نشان امینالضرب خود تجربههای زندگیشان را مکتوب کردهاند اما هنوز در تنظیم تاریخ شفاهی کارآفرینی و اقتصاد، بسیار عقب هستیم. انتقال این تجربهها به نسل جوان خیلی مهم است. ما امسال در جشنوارهای که برگزار شد با کمک آقای دکتر مشایخی (اقتصاددان و از برندگان امینالضرب) سعی کردیم 120 نفر از دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه شریف و دیگر دانشگاههای معتبر کشور را به جشنواره دعوت کنیم. جالب توجه اینکه استقبال و هیجان این جوانان برای آشنایی و صحبت با این کارآفرینان واقعا زیاد بود. به نظر من جوانان ما تشنه دانستن هستند و دوست دارند بدانند چگونه و از کجا باید کار را شروع کنند و یاد بگیرند، و این کمکاری ماست که نسل جدید و جوان با کارآفرینان آشنایی ندارند. فکر میکنم که بتوانیم در بنیاد، این مسئله را بهبود بخشیم تا بچههای نسل جدید، بیشتر با کارآفرینان آشنا شوند . »
خوانساری گفت: «لازم است که در بنیاد امینالضرب ماهانه جلساتی مانند تد برگزار کنیم که کارآفرینان برنده نشان و تندیس امینالضرب تجربیات خود را بازگو کنند و این کار میتواند بسیار روشنگر و راهنما باشد.»
به گفته خوانساری، حفظ استقلال فکری و مالی بنیاد امینالضرب بسیار مهم است و ادامه داد: «با توجه به هشت سال سابقه برگزاری جشنواره کارآفرینی امینالضرب و تجربیاتی که در این زمینه داشتهایم، امیدواریم بنیاد فرهنگی امینالضرب با کمک همه شما که پایههای اقتصادی مملکت هستید، فرهنگی را که فراموش شده است بازآفرینی کند و به روی صحنه بیاورد.»
رئیس سابق اتاق تهران همچنین با اشاره به اهمیت ارتباط بین دولت و بخش خصوصی برای رشد جایگاه کارآفرینان در کشور گفت: «مهمترین مسئله ما این است که چگونه توان بخش خصوصی و جایگاه و منزلت بخش خصوصی را در دولت و مجموعه حاکمیت بیشتر کنیم. برای پیشبرد این مهم از آقای دکتر ظریف که از برندگان تندیس امینالضرب است دعوت کردیم که در این جلسه حضور داشته باشند؛ جایگاه ایشان در معاونت راهبردی ریاست جمهوری میتواند برای پیشبرد اهداف ما بسیار کارا باشد.»
بخش خصوصی جایگاه خود را در کشور از دست داد
محمود نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران، سخنران بعدی این نشست بود. او با اشاره به اقدامات مهم و اثرگذاری که مسعود خوانساری در دوران ریاستش در اتاق تهران انجام داده است، گفت: «راهاندازی جشنواره و جایزه امینالضرب و احیا و بازسازی بیمارستان بازرگانان از جمله اقدامات مهمی است که صورت گرفته است. بیمارستان بازرگانان در زمانی که به اتاق تهران تحویل شد واقعاً خرابه بود ولی حالا به یکی از افتخارات حوزه بهداشت و درمان کشور بدل شده است. زحمت زیادی کشیده شد تا این بیمارستان، اینچنین شایسته مردم، بهخصوص اقشار کمدرآمد جنوب تهران شود.»
او در ادامه گفت: «متاسفانه بعد از انقلاب، بخش خصوصی در کشور جایگاه خود را از دست داد. متاسفانه بعد از انقلاب، قانون حفاظت و توسعه صنایع ایران در شورای انقلاب تصویب شد و سهام 52 تن از افراد تاثیرگذار در اقتصاد کشور به نفع دولت مصادره شد. بسیاری از آ ن صنایع الان دیگر نابود شدهاند. مثلاً اکنون دیگر از گروه کفش ملی تنها چند انبار سوله باقی مانده است. ارج از بین رفت، آزمایش از بین رفت و بسیاری از این شرکتها دیگر حتی یک خط تولید هم ندارند. امروز بخش خصوصی در کشور، حدود دوازده درصد اقتصاد ایران را در دست دارد و بقیه بخشها، نیمه دولتی یا دولتی هستند . » رئیس اتاق تهران گفت: «اصل 44 هم به جای کمک به بخش خصوصی تبدیل به قانونی برای رفع بدهیهای دولت شد. متاسفانه دولتها در طول چند دهه گذشته خیلی اتاق و استقلال آن را برنمیتابند . البته امیدوار هستیم که این دولت رویکردهای بهتری نسبت به بخش خصوصی نشان دهد.»
او درباره تاسیس بنیاد امینالضرب، گفت: «برای ماندگاری خدمات بخش خصوصی چارهای جز تاسیس این بنیاد نداریم و همه امید ما به این بنیاد است. امروزه در دنیا این نوع بنیادها برای قدردانی و در عین حال الگو قرار دادن بزرگان جامعه وجود دارد و ما هم تلاش میکنیم با تاسیس بنیاد فرهنگی امینالضرب افکار و نظر جامعه را به سمت کارآفرینان برتر و فعالان اقتصادی جلب کنیم و اتاق تهران هم همواره پشتیبان این بنیاد خواهد بود.»
ضرروت ایجاد درک جدید از بخش خصوصی
سخنران بعدی این نشست، محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس جمهور بود. او با ابراز خشنودی از اینکه در جمع بخشی از برترین کارآفرینان کشور است، گفت: «خوشحالم که در چنین جمع فرهیخته و ارزشمندی هستم . مشخصه این جمع، نوآوری، ابتکار و شجاعت است چراکه خلق ثروت، خلق کار و تولید اشتغال نیازمند به عبور از عافیتطلبی است. در واقع وارد شدن به حوزهای چنین پرخطر، اصلاً کار راحتی نیست . بسیاری از بزرگانی که امروز اینجا حاضر شدهاند، میتوانستند راحتتر و بیدغدغهتر، یک زندگی خیلی آرام و راحت در بهترین نقاط جهان داشته باشند. اما آنها راه توسعه و پیشرفت کشور را انتخاب کردهاند و دغدغه بهبود شرایط ایران را دارند.»
ظریف گفت: «این ناراحتکننده است که ما به عنوان سیاستگذار، به مردم فخر بفروشیم و بگوییم این ما هستیم که اجازه دادهایم شما موجب پیشرفت کشور شوید. قرار نیست که ما به عنوان دولت، ادعایی داشته باشیم. دولت باید در خدمت این افراد باشد نه مانع آنها. کسانی که در حوزههای اجتماعی از محیط زیست گرفته تا معلولان، فعالیت میکنند، در واقع باری را از دوش دولت برمیدارند؛ ولی دولت به جای این که به این افراد کمک کند، مانعشان میشود. انگار باورمان نمیشود گروهی که به دلیل منافع بزرگتر خطرپذیری میکنند، الزاماً اهداف پنهانی ندارند . شما که در ایران سرمایهگذاری میکنید، در واقع ریسک میکنید . هر روز و با همه وجودتان ریسک میکنید . واضح است که اگر اهداف سوء داشتید، میتوانستید کارهای دیگری انجام دهید که اتفاقاً زمینهاش هم فراهمتر بود . به نظر من فهم و درک این مسئله، در بخش دولتی بسیار ضروری است . »
معاون راهبردی رئیس جمهور که دخالت و تصدیگری در اقتصاد را شایسته دولت نمیداند، گفت: «من به کشورهای زیادی که تحریم شدند، رفتهام. کوبا، ونزوئلا و عراق که مثل ما، هم تجربه جنگ داشتهاند و هم تجربه تحریم؛ واقعاً در پایتخت بعضی از این کشورها، کالاهای چندانی عرضه نمیشود و در فروشگاهها بسیاری از کالاها وجود ندارد و گاهی تنها یکی، دو برند از کالایی دیده میشود. اما در ایران با اینهمه تحریم، هنوز وفور هست و این به خاطر زحمات دولت نیست. یقیناً دلیل اصلی آن لطف خدا در درجه اول و بعد سختکوشی بخش خصوصی است. واقعیت این است که آنچه ما را متمایز میکند، بخش خصوصی ماست که کماکان آفرینش انجام میدهد، تولید میکند و جامعه را از وضعیت کاملاً قحطیزده دور میکند . به نظر من، ما باید به این نقش ارج بگذاریم . ما باید به بخش خصوصی امکان بیشتر و قدرت بیشتری برای فعالیت بدهیم.»
او در ادامه گفت ما در کشور، با بحرانهای متعددی روبهرو هستیم و ادامه داد: «اگر بخواهیم وفاق داشته باشیم، باید گفتوگو کنیم و اگر بخواهیم گفتوگو کنیم، باید بشنویم . گفتوگو به معنی موعظه نیست و با شنیدن شروع میشود . قرآن کریم هم بر این موضوع تاکید دارد. الان وقت این است که درباره معضلاتی که داریم، تفکر کنیم. راهحل مشکلات اقتصادی در اختیار کسانی است که از زندگی و سرمایه خود برای کشور بها دادهاند. آقای دکتر پزشکیان چند روز پیش در هیئت دولت، حرف خوبی زد . گفت از مدیران شرکتهای زیانده دولتی بپرسید چرا زیان میدهید و آخر سال پاداش میگیرید؟ بخش خصوصی اگر دو سال زیانده شود، سال سوم ورشکسته خواهد شد. باید از کسانی که راهحلها را میدانند، جویای چاره شویم. معاونتی که آقای رئیس جمهور در اختیار بنده گذاشته دقیقاً همین وظیفه را دارد. دولت باید متوجه باشد که همه راهحلها در اختیار ما نیست و باید از نظرات فعالان اقتصادی و بخش خصوصی و اتاقهای بازرگانی بهره ببریم.»
او همچنین درباره راهاندازی بنیاد و جایزه امینالضرب گفت: «ابتکار برادر و دوست عزیزم آقای مهندس خوانساری و اتاق تهران در مورد جایزه امینالضرب و تاسیس بنیاد امینالضرب بسیار مهم است و قرار است دوباره به بخش خصوصی اقتدار دهد. امروزه، داستان و روایت در دنیا حرف اول را میزند . روایت میتواند یک کشوری را پیروز و یک کشور را شکستزده کند چراکه دنیا، دنیای روایتهاست . ما دعوای روایتها داریم . درست است که واقعیات وجود دارد اما واقعیات هیچ وقت مبنای تصمیمگیری نیست و این روایت است که مبنای تصمیمگیری قرار میگیرد. ما میتوانیم این روایتها را جمعآوری کنیم و برای روایتهای جدیدی که انتخاب میکنیم، ملاک و میزانی داشته باشیم.»
او یادآوری کرد: «باقی بنیادها در خارج از کشور، مانند بنیاد کارنگی و بنیاد راکفلر، تولید فکر میکنند . یعنی علاوه بر این که از یک روایتی حراست میکنند، تولید فکر در آینده هم میکنند . ما در معاونت راهبردی ریاست جمهوری میتوانیم از شما کمک بگیریم و برای تولید فکر و تولید راهحل به بخش خصصوصی اتکا کنیم. ما از این گونه تجربههای انباشته متمرکز در نهاد دیگری نداریم و به همین دلیل به بنیاد امینالضرب دلگرم هستیم.»
معاون راهبردی رئیس جمهور گفت: «انواع ناترازیهایی که در کشور داریم جداً خطرناک است و بهترین کسانی که میتوانند برای آن راهحل دهند بخش خصوصی هستند. بنیاد امینالضرب میتواند هم خود برای حل این مشکلات پیشنهاد دهد و هم اینکه میتواند سفارش تحقیق دهد و خود بخش خصوصی، داوران تحقیق باشند. یکی از وظایف عمده ما در معاونت راهبردی این است که حلقه اتصال دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی باشیم. منظور از بخش خصوصی معنای عام آن است و فعالان اجتماعی، کنشگران سیاسی، احزاب و هرکس را که به شکلی عضوی از جامعه مدنی است شامل میشود.»
در ادامه این جلسه، تعدادی از برندگان جایزه امینالضرب هم درباره اهمیت تاسیس بنیاد کارآفرینی امینالضرب صحبت کردند.
لینک کوتاه: https://news.tccim.ir/?78532