در باب سازوکار انتخاب فهرست وزرای پیشنهادی اقتصادی

در باب سازوکار انتخاب فهرست وزرای پیشنهادی

  بزرگنمايي:

فصل اقتصاد - به مساله انتخاب جمعی (Social Choice) در ادبیات نظری اقتصاد در ایران بسیار کم توجه شده است و دانش بسیار کمی در مورد انواع سازوکارهای رأی‌گیری وجود دارد. از آنجا که سازوکار پیشنهاد وزرا به رئیس‌جمهور منتخب، اولین تجربه از نوع خود در کشور است، لازم است پیش از شروع فرآیند نهایی انتخاب وزرای پیشنهادی برای هر وزارتخانه در هریک از کارگروه‌های مربوطه، به چالش‌ها و مخاطرات سازوکار چنین انتخابی توجه شود. حدود هفت‌سال پیش در سرمقاله روزنامه «دنیای‌اقتصاد» در تاریخ 2 مرداد 1396 با عنوان «نقدی بر سازوکار انتخاب شهردار» به برخی از این مخاطرات اشاره شد.
مهدی فیضی
در آنجا نشان داده شد در سازوکاری که اعضای شورای شهر تهران در آن زمان برای انتخاب هفت‌گزینه نهایی تصدی پست شهردار استفاده کردند، ممکن بود نامزدی که در ترجیح اول بیش از نیمی از اعضای شورای شهر تهران است (و طبیعتا در رقابت دوبه‌‌‌دو همه نامزدهای دیگر را شکست می‌‌‌داد)، در بین گزینه‌های نهایی پیشنهادی قرار نگیرد و درمقابل، نامزدی که در ترجیح آخر بیش از نیمی از اعضای شورای شهر تهران است (و طبیعتا در رقابت دوبه‌‌‌دو از همه نامزدهای دیگر شکست می‌‌‌خورد)، در بین گزینه‌های نهایی قرار گیرد. این چالش از آنجا ایجاد شده بود که به منظور رسیدن به فهرست نهایی پیشنهادی برای شهردار تهران، نه از سازوکارهای موجود در ادبیات اقتصادی یا تجربه‌شده در جهان، بلکه از روشی خودساخته و بدون مبنا استفاده شده بود.
این مساله از این جهت مهم بود که فرآیندهای استفاده‌شده در پایتخت عموما الگوی سایر شهرهای کشور قرار می‌گیرد؛ کما اینکه در همان سال در شورای شهر مشهد نیز از همین رویه استفاده شد و از قضا در مراحل نهایی کردن فهرست اولیه پیشنهادی برای شهرداری، فردی در صدر قرار گرفت که آخرین گزینه اکثریت اعضای شورای شهر بود.سازوکار انتخاب فهرست وزرای پیشنهادی برای هر وزارتخانه درواقع یک سازوکار رأی‌گیری چندبرنده (Multiwinner Voting) یا انتخاب کمیته (Committee Selection) است که در آن برخلاف شیوه‌های مرسوم رأی‌گیری نه یک نفر (طبیعتا با بالاترین رأی)، بلکه در اصطلاح کمیته‌ای از افراد انتخاب می‌شوند و به همین دلیل ضرورتا داشتن بالاترین رأی بهترین ملاک انتخاب افراد نیست. در ادبیات نظری انواع شیوه‌های رأی‌‌‌گیری چندبرنده وجود دارد که هریک برخی از ویژگی‌های مطلوب مانند نمایندگی متناسب (Proportional Representation)، یکنواختی (Monotonicity)، سازگاری (Consistency) و صداقت را دارند؛ چراکه شوربختانه عموما برخورداری از همه این ویژگی‌ها به طور همزمان اساسا ناممکن است.
شورای راهبری تعیین کابینه دولت جدید باید در وهله نخست بداند که کدام‌یک از ویژگی‌های مطلوب سازوکارهای رأی‌گیری برای آنها مهم است و سپس از بین همه روش‌های موجود مانند رأی‌‌‌دهی رتبه‌‌‌بندی‌شده (Ranked Voting)، رأی‌گیری تاییدی نسبی (Proportional Approval Voting) و رأی‌‌‌گیری کمیته مبتنی بر تایید (Approval-based Committee)، بهترین روش رأی‌گیری را برای انتخاب فهرست وزرای پیشنهادی برای هر وزارتخانه درپیش بگیرند که می‌تواند این ویژگی‌ها را برآورده سازد. باید توجه داشت، حتی درصورتی که بهترین افراد به کمیته‌های انتخاب وزرا پیشنهاد شوند، تا زمانی که سازوکار رسیدن به فهرست نهایی وزرای پیشنهادی برای هر وزارتخانه اندیشیده‌شده و شفاف نباشد، بیم آن می‌رود که درنهایت شایسته‌ترین افراد به‌‌‌دلیل سازوکارهای نادرست در فهرست اولیه پیشنهادی قرار نگیرند و شانسی برای انتخاب نداشته باشند.
منبع: دنیای اقتصاد
لینک کوتاه: https://news.tccim.ir/?78080


ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

شبکه خرید انحصاری بلیت هواپیما منهدم شد

امکان ثبت اعتراض سیستمی به مالیات بر ارزش افزوده اوراق قطعی

ابلاغ تکالیف بانکی مرتبط با بودجه 1404 درباره اعطای تسهیلات

بازدید وزیر نیرو از مرکز کنترل آب تهران

تأمین سوخت زمستانی، نمایش شکوه همکاری در صنعت عظیم نفت

افزایش درآمدهای وزارت کار از محل تمدید و صدور پروانه کار اتباع خارجی

سقوط شدید بازارهای ترکیه در واکنش به تحولات سیاسی

سد کاغذی افزایش 45درصدی مزد در برابر امواج سهمگین گرانی

دولت‌ها به فروش بیشتر نفت افتخار می‌کنند اما خام‌فروشی با سیاست‌های کلان کشور در تناقض‌ است

گفت‌وگو با وزیر نیرو از افزایش تولید برق تا پایداری آب تهران

تولید میدان سپهر و جفیر به 64 هزار بشکه در روز رسید

مردم منطقه باید از عواید معادن بهره‌مند شوند/ضرورت واگذاری معادن به بخش خصوصی

اخراج 6000 کارمند زیمنس در جهان

تسهیلات تکلیفی دستگاه‌ها در قانون بودجه 1404 چه قدر است؟

معجزه‌ای به نام سول‌سایکل

واردات خودروکارکرده در 1404 کلید می‌خورد؟

آخرین وضعیت جاده‌های کشور/ آغاز بارش باران در 2 استان

سایه تشدید تنش‌های منطقه بر اقتصاد ایران/ مردم از واکنش‌های هیجانی در بازار طلا بپرهیزند

بورس امسال را کاهشی تمام کرد

تکالیف قانونی مرتبط با قانون بودجه سال 1404 در قبال اعطای تسهیلات به بانک‌های عامل ابلاغ شد

نرخ رشد نقدینگی به 27.8 درصد رسید

رشد اقتصادی 9 ماهه امسال 3.7 درصد شد

پارلمان هلند خواستار پایان وابستگی به نرم افزارهای آمریکا شد

دادستان کل آمریکا حملات علیه اموال تسلا را «تروریسم داخلی» خواند

بزرگترین افزایش سرمایه تاریخ خودروسازی کشور رقم خورد

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.