چرخه عمر استارت‌آپ‌های ایرانی اقتصادی

چرخه عمر استارت‌آپ‌های ایرانی

  بزرگنمايي:

فصل اقتصاد - در دو روز معاملاتی اخیر اتفاق قابل توجهی در بازار سرمایه رخ داد که به نوعی نقطه عطفی برای استارت‌آپ‌های ایرانی محسوب می‌شود: طی چند معامله‌ بلوکی حدود 70درصد از سهام یک استارت‌آپ معروف خریداری شد. بررسی معاملات عمده صورت‌گرفته روی استارت‌آپ‌ها در دهه اخیر نشان می‌دهد که این اتفاق اولین خروج موفق و فروش کامل سهام توسط موسسان یک استارت‌آپ بر مبنای قیمت بازار است.
محمدرضا فرحی
چرا آسمانِ خروج از ساختار سهام استارت‌آپ‌ها، چه برای موسسان و چه برای سرمایه‌گذاران، کم‌فروغ و بی‌ستاره است؟ دلیل این نقصان را باید در ابتر بودن زنجیره خلق و تکامل اکوسیستم استارت‌آپی ایران جست‌وجو کرد. سرمایه‌گذاران خطرپذیر یا جسورانه، معمولا با انتخاب تیم‌ها و ایده‌های مناسب در مراحل مختلف رشد یک کسب‌وکار آنلاین روی آن سرمایه‌گذاری می‌کنند و با کمک به رشد و توسعه آن و تزریق منابع مالی و فکری سبب می‌شوند که استارت‌آپ‌ها سریع‌تر به مرحله تسخیر بازار و تبدیل شدن به یک شرکت با ابعاد ملی و بعضا جهانی برسند. سپس با عرضه‌ سهام استارت‌آپ در بورس یا خرید آن توسط شرکت‌های بسیار بزرگ، سرمایه‌گذاران اولیه از ساختار سهام خارج می‌شوند و بازده مالی مورد انتظار خود را کسب می‌کنند؛ فرآیندی که به‌طور معمول به 5 الی 10سال زمان نیاز دارد. در کشور ما اما، این زنجیره به درستی شکل نگرفته است؛ در واقع امواج طولانی‌مدت تورم بالا و همچنین رشد اقتصادی پایین باعث شده است اندک سرمایه‌ سیال موجود در کشور، به پیشران رشد صنایع سنتی‌تر که امکان نقدشوندگی و سودآوری بالاتری دارند تبدیل و جریان ورود سرمایه به اکوسیستم استارت‌آپی مختل شود. در واقع یکی از مهم‌ترین آسیب‌های تورم بالا و طولانی به روشنی اثر منفی خود را در این زمینه نشان داده است: سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی دچار نزدیک‌بینی می‌شوند و هرگونه فعالیت اقتصادی که نیازمند طی شدن روند طولانی کاشت-داشت-برداشت باشد، دچار سکته می‌شود.
داده‌های موجود از وضعیت سرمایه‌گذاری در صنعت فناوری اطلاعات کشور به روشنی گواه صحت استدلال فوق است؛ بر مبنای گزارش‌های فصلی معتبر و مورد استناد موسسه KPMG، در سال گذشته میلادی مجموع سرمایه‌گذاری روی استارت‌آپ‌ها در سطح جهانی حدود 350میلیارد دلار بوده است. سهم عربستان سعودی از این مبلغ 1.4میلیارد دلار، امارات متحده عربی 700میلیون دلار و ترکیه نیز با داشتن 6استارت‌آپ یونیکورن (ارزش بازار هر یک بالاتر از یک‌میلیارد دلار) طی این مدت بیش از 3میلیارد دلار بوده است. این در حالی است که در فقدان گزارش‌های رسمی، برآوردها حاکی از این است که طی همین مدت مجموع جذب سرمایه توسط استارت‌آپ‌های ایرانی تنها بین 100 الی 200میلیون دلار بوده است. فراموش نکنیم یکی از شروط اساسی و لازم ولی ناکافی در موفقیت یک استارت‌آپ این است که بتواند در زمان‌های مناسب، از سرمایه‌گذاران مناسب و مرتبط، مقدار مناسب پول را بر مبنای ارزش‌گذاری مناسب و منصفانه دریافت کند و درصورتی‌که هر یک از اضلاع این مربع واجد صفت مناسب نباشد، احتمال موفقیت آن به نحو محسوسی کاهش می‌یابد.
در نهایت، ضمن آرزوی تکرار این اتفاق نیکو برای استارت‌آپ‌های بزرگ دیگر، توجه سیاستگذار را به این نکته کلیدی جلب می‌کنم: صنایعی که نیازمند رسوب سرمایه به مدت طولانی هستند، در فضای گنگ و پیش‌بینی‌ناپذیر اقتصادی بیش از سایر صنایع آسیب خواهند دید. در نتیجه، سهم این صنایع از تولید ناخالص داخلی به مرور کم می‌شود و در میان‌مدت اثر آن بر کاهش نرخ رشد اقتصادی پایدار محسوس خواهد بود. عصاره تمام خواسته‌های کنشگران اقتصادی پیش‌بینی‌پذیری اقدامات سیاستگذار است. فراموش نکنیم که برای بخش خصوصی سیاست‌های اقتصادی و سیاسی که به مدت طولانی با ثبات بوده و از قبل برای همه‌ بازیگران مشخص باشند، حتی اگر بهترین سیاست‌ها نباشند، به مراتب نسبت به حتی بهترین نظام سیاستگذاری که عمر آن کوتاه باشد، ارجح است.
منبع: دنیای اقتصاد
لینک کوتاه: https://news.tccim.ir/?77472


ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

با تصویب هیئت دولت؛ مدیرعامل راه آهن منصوب شد

جلسه شورای قیمت‌گذاری نرخ خرید گندم برگزار شد

قیمت خرید تضمینی گندم در سال زراعی جدید 20500 تومان مصوب شد

چهارمین جشنواره ملی ضرباهنگ چاپ برگزار شد

25 شهریور؛‌ آخرین مهلت‌ استفاده فعالان اقتصادی از بخشودگی جرائم مالیاتی

فشار صندوق بین‌المللی پول به اوکراین برای کاهش ارزش پول خود

افزایش‌های قیمت پست پیشتاز و اضافه شدن وزن حجمی ‌قیمت‌های پستی

دیدار و گفتگوی فلسفی با وزیر جهادکشاورزی

پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از مرز 94 هزار میلیارد تومان گذشت

افزایش سهمیه کارت سوخت کلاهبرداری است

فروش اقساطی وانت نیسان آغاز شد+جدول

فروش 9.3 تن طلا در 48 حراج/ امروز چقدر طلا فروخته شد؟

48 همت طلب گندمکاران باقی مانده/ توپ در زمین بازرگانی دولتی

بانک مرکزی: 230 هزار نفر وام ازدواج گرفتند

فرصت رو به پایان برای برخورداری از بخشودگی مالیاتی

ایجاد 100 هزار شغل پایدار در سال 1403 توسط موسسه علوی

مهلت بازگشت ارز صادرات دانش بنیان کم شد

میانگین صادرات پتروشیمی ایران 700دلار در تن است

مسکن 25متری ناترازی جدیدی به کشور تحمیل می‌کند

تکالیف دستگاه‌های دولتی برای تحقق توسعه دریامحور ابلاغ شد

تعهد ارزی شرکت های دانش بنیان کاهش یافت

ابلاغ متمم قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان کشور به بیمه ملت

سومین نشست شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی امروز برگزار می‌شود

فصل صید تون‌ماهیان در آب‌های جنوبی کشور آغاز شد

واسپاری اقتصاد به مردم، تنها راه تحقق رشد 8 درصدی برنامه توسعه هفتم

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.