«مپنا» را دریابید اقتصادی

  بزرگنمايي:

فصل اقتصاد - اگر دولت محترم و سهامداران مپنا می‌خواهند بدانند چه آینده‌ای در انتظار آنان خواهد بود

محمد جواد مرادی
اگر دولت محترم و سهامداران مپنا می‌خواهند بدانند چه آینده‌ای در انتظار آنان خواهد بود به وضعیت فعلی شرکت‌های وابسته به بزرگ‌ترین هلدینگ انرژی کشور نگاهی بیندازند تا عمق نگرانی را دریابند.
بعد از اتمام جنگ تحمیلی و استقرار دولت سازندگی نهضت سدسازی به عنوان یکی از ارکان توسعه مورد توجه جدی قرار گرفت. اگر چه در طراحی چنین سیاستی موضوع کنترل آب و تولید برق به عنوان یکی از شعارهای اساسی انقلاب اسلامی هم نقش موثری داشت اما کارشناسان متعددی در همان دوران و پس از آن ساخت متعدد سد در یک کشور خشک و نیمه خشک را سیاستی شکست خورده و مخرب می‌دانستند. به تقدیر با گسترش نهضت سدسازی، موضوع تولید برق و صنایع وابسته به آن در برنامه‌ریزی‌های کشور نقشی اساسی یافت.
در این راستا وزارت نیرو سعی کرد تا حدممکن در حوزه تولید برق و تجهیزات نیروگاهی با نگاه توسعه محور شرکت‌هایی را تاسیس یا رشد و ارتقا دهد‌. از جمله شرکت‌هایی که همواره مورد توجه دولت و برخی نهادهای سهامدار بوده است؛ شرکت مپنا است‌‌.این شرکت که بزرگ‌ترین هلدینگ انرژی کشور محسوب می‌شود با حمایت‌های ویژه همه دولت‌ها، قرار بود در حوزه تولید برق و صنایع وابسته به آن کشور را خودکفا و از خروج ارز جلوگیری کند.طی بیش از یک دهه گذشته نه تنها این مهم محقق نشده است؛ بلکه به نوعی در حال بازگشت به دهه آغازین انقلاب اسلامی هستیم.به‌طور مثال در سال 1388 ظرفیت تولید سالانه نیروگاه‌های حرارتی مپنا 5500 مگاوات بود در حالی که هم‌اکنون این ظرفیت به 1000 مگاوات کاهش یافته است. یکی از مهم‌ترین دلایل وقوع چنین شرایطی بی‌توجهی یا کم‌توجهی مدیران بزرگ‌ترین هلدینگ انرژی ایران به موضوع بهره بردن از فناوری‌های روز جهان است. چنانچه در شرایط فعلی اغلب نیروگاه‌های مپنا از فناوری دهه 90 میلادی قرن بیستم بهره می‌برند. اگرچه شرکت مپنا می‌توانست با مشارکت بخش خصوصی نیازهای فناورانه خود را تامین کند؛ لیکن انحصار و عدم استقبال از حضور سرمایه‌های آزاد بخش خصوصی موجب شده است که هر روز شاهد پسرفت تولید برق در کشور باشیم.اورهال نشدن نیروگاه‌های مپنا طی سال‌های اخیر از مهم‌ترین نگرانی‌های دولت و وزارت نیرو بوده است.
اگر در برهمین پاشنه بچرخد به زودی شاهد رکود در تولید برق و سپس خروج نیروگاه‌های مپنا از چرخه تولید خواهیم بود. این یعنی بر باد رفتن تمام تلاش دولت مستقر در حوزه تولید ملی در صنایع مادر و وابسته. کشوری که هر روز با تحریم جدیدی دست به گریبان است باید از کوچک‌ترین فرصت‌ها و ظرفیت‌های دیپلماسی خارجی بهره برده و 
عقب ماندگی‌ها را جبران کند.متاسفانه در حوزه دیپلماسی انرژی به‌شدت ضعیف عمل کرده‌ایم.
شرکت مپنا می‌توانست با فعال کردن حوزه روابط بین‌الملل خود و نیز استفاده از ظرفیت موجود در منطقه و شرکت‌های خصوصی داخلی و خارجی مانند صنایع نظامی جهش فوق‌العاده‌ای را رقم بزند. البته باید تاکید کرد که ضعف‌های مپنا تنها در حوزه نیروگاهی و صنایع وابسته به آن نیست. در خصوص صنعت حمل و نقل ریلی نیز به رغم مالکیت صددرصدی بر شرکت واگن‌سازی پارس همچنان شاهد از دست رفتن فرصت‌ها هستیم. مدیرعامل مپنا در آذر ماه 1399 طی سخنانی از خودکفایی ساخت لکوموتیو و واگن طی مدت کوتاهی خبر داد در حالی که همچنان بعد از گذشت دوسال از آن وعده کشور نه تنها بی‌نیاز از واردات نشده بلکه وابستگی بیشتری نیز پیدا کرده است.
چنین گزاره‌ای بدان معناست که شرکت مپنا عامل مهم افزایش تقاضای ارز در بازار است. در حالی که قرار بود ضمن خودکفایی در تولید لکوموتیو و واگن کشور از واردات آن بی‌نیاز شود. هم‌اکنون به نظر می‌رسد بهترین راهکار برای تزریق هوای تازه و نیز تدوین سیاست‌های منطبق با دیدگاه‌های دولت مردمی سیزدهم تغییر مدیریتی در مپناست.14 سال حضور تیم مدیریتی فعلی در مپنا نشان‌گر آن است که همه آنچه در ذهن و ضمیر تیم مذکور بوده است جامه عمل پوشانده شده و ماحصل آن همین دستاوردهایی است که شاهد آن هستیم.اگر دولت محترم و سهامداران مپنا می‌خواهند بدانند چه آینده‌ای در انتظار آنان خواهد بود به وضعیت فعلی شرکت‌های وابسته به بزرگ‌ترین هلدینگ انرژی کشور نگاهی بیندازند تا عمق نگرانی را دریابند.
٭کارشناس صنعت برق


ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

محمودزاده: تولید مسیری برای مهار تورم/ افزایش نرخ بیکاری در کشور از رشد تورم هم مهلک تر است

دیدار های جداگانه رئیس کل دیوان محاسبات با نماینده ولی فقیه، استاندار و مدیران دستگاه های اجرایی استان فارس/ دستغیب: برقراری انضباط مالی یکی از راه های مهار تورم است/ تدوین دستورالعمل رای نظارت دقیق بر عملکرد شرکت ها

لاجوردی: دولتمردان اقتصادی برای مهار تورم پیوند ریال با دلار را بشکنند/ ارزش‌گذاری‌ها با دلار متوقف شود

سرمایه‌گذاری 200 میلیارد تومانی بیمه مرکزی در پلاسمای خون

روند رو به کاهش رشد نقدینگی+جدول

روند قیمت نفت افزایشی شد

چهار جلد خاطرات به خط ناصرالدین شاه در کاخ گلستان به نمایش درآمد

رشد توزیع زمانی و‌ مکانی سفرهای نوروزی نسبت به سال گذشته

حقوق ورودی تلفن همراه بالای 600 دلاری حد اقل 15 درصد شد

حضور 10 میلیون مودی در سامانه سازمان امور مالیاتی

احتمال سیلابی شدن رودخانه‌های تهران طی امروز و فردا

از راه‌اندازی لیست انتظار در مسیرهای پرتقاضا تا افزایش قیمت بلیت اتوبوس

اعلام آخرین وضعیت کرونا در کشور/ افزایش آمار جان باختگان کرونایی

ارائه خدمت نوروزی به بیش از 4 میلیون مسافر

هشدار هلال احمر به کوهنوردان/ از صعود به ارتفاعات و حضور در کنار رودخانه‌ها خودداری کنید

شرایط دریافت وام ازدواج در سال 1402

حمایت مدعی‌العموم از کاسبان خسارت دیده خیابان بهار / شهرداری موانع تردد خیابان بهار حدفاصل سمیه تا طالقانی را رفع کند

یک سالگی امکان مشاهده رایگان و نامحدود عمق مظنه

فعالان اقتصادی به آینده امیدوار شدند/ رشد سرمایه گذاری دربخش مولد

دولت از نیروهای خوش‌فکر و جوان در تیم اقتصادی استفاده کند

جزئیات مصوبات شورای عالی اشتغال/ اختصاص 100 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای اشتغال در سال جاری

توسعه مالچ‌های غیرنفتی با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان برای مقابله با بیابان‌زایی

کمک‌های امداد و نجات به مردم گرفتار در سیل/ ادامه امدادرسانی در جیرفت و رودبارجنوب

تولید دست مصنوعی در مرکز توانبخشی هلال احمر/تحویل300 آمبولانس تا اواخر اردیبهشت‌ماه

آماده‌باش 400 آتش‌نشان در 175 نقطه از تهران برای خدمت‌رسانی به شهروندان

© - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.